SVERIGE: SD bryter vallöfte

2023 01 18

Sverigedemokraterna lovade inför valet att stärka lagrådet.

Detta genom att utreda möjligheten att det ska krävas kvalificerad majoritet för att rösta igenom ett förslag som kritiserats av just lagrådet.

Men det vallöftet bryts nu då regeringen och SD, trots lagrådets motvilja, väljer att hålla fast vid att hemlighålla vem som ska ta emot elstöd. Det rapporterar Sveriges Radio.

Gav grönt ljus

Löftet om att kräva kvalificerad majoritet i riksdagen gavs på Sverigedemokraternas landsdagar i november 2021.

– De lagar som Sveriges riksdag ändå stiftar ska vara välgenomtänkta och inte skapa mer problem än vad de löser, sade Fredrik Lindahl, som nu sitter i konstitutionsutskottet, vid tillfället.

När förslaget om sekretess vid Försäkringskassans handläggningen av elstödet lämnade regeringskansliet hade dock SD gett grönt ljus för att släppa igenom det.

– Förslaget kommer alltså som det ser ut nu gå igenom i riksdagen med liten marginal när det ska upp till omröstning nästa vecka, rapporterar radiokanalen.

"Viktig svensk tradition"

Företrädare för regeringen har vid flera tillfällen försvarat att människors elmätare inte ska bli offentliga handlingar, vilket alltså är det som lagrådet kritiserar.

–  Vanliga Svensson och Karlsson har inte bett om att få sin förbrukning utlämnade till övriga världen. Det är också en viktig svensk tradition, att vi värnar varandras integritet, sade energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) till SVT förra veckan.

Kan få konsekvenser

Joakim Nergelius, professor i juridik och konstitutionell rätt vid Örebro universitet, menar dock att det är problematiskt att hemlighålla uppgifterna och att det kan få komplicerade följder.

– Regeringen har hittills bara anfört allmänna skäl för sekretessen och enligt Lagrådet är det inte skäl nog. Utifrån den kritik som lagts fram skulle jag säga att förslaget är väldigt svagt underbyggt, säger han till SVT.

Professorn tillägger:

– Man kan inte tvinga regering och riksdag att följa Lagrådet. Men om en lag drivs igenom trots kritik ökar ju sannolikheten för att den kan underkännas i en domstol senare. Den som vill överklaga sekretessen har då väldigt bra argument att luta sig emot, säger Joakim Nergelius.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Stort larm om bensinmackar – tömmer hela kontot

2024 10 13

Kunder har fått sina kontokort tömda på bensinmackar. 

Två brott har inträffat på kort tid, i Uppsala och Stockholm. 

Nu uppmanar polisen allmänheten att vara på sin vakt.

Nya bedrägeriförsök är att vänta.

– Erfarenheten är att när denna typ av brott blir aktuellt så inträffar många brott inom en snar framtid, så brukar det se ut, framhåller polisen i ett uttalande.

Så här går brottet till

Enligt polisen har brotten sannolikt gått till på följande vis:

- Kontokortet har lästs av när det förts in i betalningsautomaten på bensinstationen.

- Gärningsmännen har monterat en avläsningsutrustning på automaten. Vid knappsatsen har bedragarna satt en liten kamera som är stor som ett knappnålshuvud.

- Med hjälp av kameran ser gärningsmannen inslagningen av koden.

”Ring 112”

Polisen uppmanar allmänheten att vara extra uppmärksamma på två saker vid betalning på bensinmackar. 

För det första uppmanas kunder att känna efter att all utrustning sitter som den ska när man sticker in bankkortet i automaten. Om något sitter löst är det en varningssignal.

– Sitter något löst avbryter man tankningen och ringer ägaren och polisen på 112, framhåller myndigheten.

Den som tankar uppmanas också att kontrollera att ingenting ser konstigt ut kring knappsatsen på automaten. Om man ser ett hål i utrustningen kan det vara en kamera.

– Vid misstanke om att inte allt står rätt till vid automaten ring 112 och anmäl det, skriver polisen.

400 000 drabbas varje år

Varje år drabbas 400 000 svenskar av kort- och kreditbedrägerier.

Skimming av bankkort och ID-kort är ett av de vanligaste bedrägerierna i Sverige i dag, uppger säkerhetsföretaget Vipo.

Vid fall av skimming använder bedragaren en scanner eller en app i mobiltelefonen för att komma åt kortuppgifter.

Enligt Vipo kan kortanvändare skydda sig på följande sätt:

1, Håll dina känsliga uppgifter för dig själv. Lämna aldrig ut känsliga uppgifter såsom personnummer, kontonummer eller PIN-koden till ditt kort via e-post, chatt eller SMS. Inte ens om en vän hör av sig från sin riktiga e-postadress. Du vet aldrig vem som är hackad.

2, Se till att göra dina internetköp hos seriösa aktörer. Läs noga igenom omdömen innan du handlar online. Hur seriös en sida än ser ut, så kan det vara bedragare som driver den.

3, Köp ett RFID-kort. RFID-blocker kortet är lika stort som ett kreditkort och skyddar dina kort mot trådlös skimning. Du sätter skyddskortet i plånboken och det “gömmer” dina kortuppgifter från bedragare.

Arkivfoto: Circle K

Text: Redaktionen


Ryssland hävdar – hemsk attack nära

2024 10 11

Ryssland anklagar Ukraina för att förbereda en kemisk vapenattack med stöd av Nato.

Uppgifterna kommer från den ryska ambassaden i USA.

– Vi har trovärdig information om att Ukraina, med stöd från väst, planerar att iscensätta en serie anti-ryska provokationer som involverar användning av kemiska vapen i den särskilda militära operationszonen, framhåller ambassaden i ett uttalande enligt Newsweek.

Vidare hävdar ryssarna att Ukraina och Nato kommer beskylla ryska styrkor för attacken.

– Kyivregimen och dess allierade förbereder att plantera bevis för att anklaga Ryssland för kränkningar av CWC [konventionen mot kemiska vapen].

Den ryska ambassaden presenterar inga bevis för sitt påstående.

Ryssland har brutit mot konventionen

Det internationella förbudet mot utveckling, produktion, innehav och användning av kemiska vapen trädde i kraft 1997.

Under kriget i Ukraina har Ryssland vid upprepade tillfällen anklagats för att brutit mot konventionen mot kemiska vapen.

Enligt det amerikanska utrikesdepartementet har ryska styrkor använt ämnet klorpikrin under strider i Ukraina.

– Det handlar inte om någon isolerad händelse att dylika kemikalier har varit i bruk. Bakom det ligger troligtvis ryska försök att driva ukrainska styrkor ur positioner där de förskansat sig, framhöll departementet i ett uttalande i maj, enligt Yle.  

Ukraina uppger att man registrerat över 4 000 fall där ryska trupper använt kemiska stridsmedel. Vidare uppger Ukrainas militärledning att cirka 2 000 ukrainska soldater har vårdats för skador som orsakats av kemiska vapen.

”Pekar entydigt på att Ryssland använt den typen av substanser”

Militäranalytikern och före detta överstelöjtnanten Jörgen Elfving bedömer att det är högst sannolikt att ryssarna har använt kemiska stridsmedel.

– De uppgifter jag har sett pekar entydigt på att Ryssland använt den typen av substanser, säger han till DN.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen