EKONOMI: Lovande nyheter för bolånetagare
2023 01 16
Prognosen är att räntetoppen är nära – och att räntan snart kan falla.
Den analysen gör nu storbanken Swedbank, till många bolånetagares lättnad.
Samtidigt höjs ett varnande finger om att det kommer att bli värre innan det blir bättre, på grund av åtstramningar från exempelvis Europeiska centralbanken.
– Vår bedömning är att räntorna sjunker i slutet av 2023 och under början av 2024 till följd av fallande inflation och att centralbankerna mjuknar. Vi kan därför konstatera att räntetoppen är nära nu, säger Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, i ett pressmeddelande.
Positiva signaler redan nu
Även om den förväntade utvecklingen är att räntorna sjunker först i slutet av året finns det dock positiva signaler redan nu.
– Prognosen för rörliga bolåneräntor revideras ned och de väntas toppa på fyra procent under början av året, framhåller banken.
Det är en nedrevidering på hela 0,75 procentenheter sedan prognosen i december och möjliggörs av att Riksbankens räntehöjningar under året fått mildare genomslag på bolåneräntor än vad man förväntat sig.
– Vi räknar därefter med att de ligger relativt stilla under en period för att sedan börja sjunka under nästa år, säger Andreas Wallström.
Då förväntas inflationen falla
När Riksbanken sammanträder i februari väntas en höjning av styrräntan med 50 punkter.
Det får följden att den landar på tre procent.
Som skäl anger Swedbank ett överraskande högt inflationsutfall för december som tillsammans med en svag krona och “högaktiga signaler från ECB” gör att man inte kan utesluta höjningar under våren.
– I slutet av året väntas Riksbankens räntesänkningar påbörjas till följd av att den ekonomiska aktiviteten minskar och inflationen faller tillbaka, skriver emellertid Swedbank.
Högsta inflationstakten på över 30 år
När siffrorna för december månads inflationstakt släpptes i fredags konstaterades en ökning till 10,2 procent.
En ökning med 0,7 procentenheter och en större uppgång än väntat.
Enligt Riksbankens prognos förväntades inflationstakten stanna på 9,8 procent.
Inflationstakten enligt KPI – som visar prisutvecklingen för den privata, genomsnittliga konsumtionen i Sverige – nådde en toppnivå. Den steg till 12,3 procent i december.
Den högsta nivån sedan februari 1991 och en ökning med 0,8 procentenheter jämfört med november.
– Inflationstakten enligt KPI blev högre än den enligt KPIF på grund av bolånens ökade räntesatser. Den effekten rensas bort från KPIF. I övrigt är de två måtten lika, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB.
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen