JUST NU: Positiva signaler från sjukvården
2023 01 07
Läget ser ut att lätta något efter en extremt tung period för svensk sjukvård.
Under jul och nyår har flera olika sjukdomar satt stor press på vården.
Spridningen av såväl covid-19 som RS-viruset, vinterkräksjukan och influensa har lett till ett extremt läge i många städer.
Nu kommer dock uppgifter som pekar på att allt färre söker vård på akutsjukhusen, uppger Svenska Dagbladet.
– Vi har haft ett ordentligt högt tryck över jul- och nyårshelgerna, men det är något mindre nu över trettonhelgen. Det är lite färre som söker på akutmottagningar, säger Johan Bratt, chefläkare i Region Stockholm.
“Ligger stabilt”
Inför trettonhelgen förstärkte region Stockholm med 100 extra vårdplatser på sina akutsjukhus.
Fem av sex akutsjukhus är alltjämt i stabsläge, någonting som det minskade trycket ännu inte förändrat.
– Stabsläget kommer ligga kvar över helgen, sen gör vi en ny bedömning i början på nästa vecka. RS-virus och influensa har inte fortsatt att öka utan ligger ganska stabilt, säger Johan Bratt.
Orsakar luftvägsinfektion
RS-viruset har varit en bidragande faktor till det höga trycket på sjukvården under den senaste tiden.
RS-virus är ett paramyxovirus som orsakar akut luftvägsinfektion med symptom från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.
– De första sjukdomssymtomen är vanligen feber, snuva, hosta och ibland pipande andningsljud. Vid det första infektionstillfället får drygt en fjärdedel av barnen tecken på lunginflammation eller obstruktiva besvär som vid astma, uppger Folkhälsomyndigheten.
Ny variant
Den nya covidvarianten XBB.1.5 har tagit fart i flera länder efter att först ha påträffats i USA.
Varianten har spridit sig fort i bland annat USA och Storbritannien men har ännu inte orsakat något nödläge för sjukvården i Sverige.
Då bör du stanna hemma
Trots att antalet inlagda patienter med covid-19 är lägre än veckan innan så menar Folkhälsomyndigheten att spridningen fortfarande är stor.
– I nästa vecka är det många som återgår till sina arbetsplatser efter ledigheten och skolorna startar igen, och därför är det viktigt att vi alla hjälps åt nu. Du som är sjuk med symtom på luftvägsinfektion bör stanna hemma och undvika nära kontakt med andra, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog, i ett pressmeddelande.
Foto: MedicAlert UK
Text: Redaktionen