GLADA NYHETER: Jätteframsteg i kamp mot obotlig sjukdom
2023 01 06
Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA kan idag ge ett mycket glädjande besked.
Man har nämligen godkänt en ny alzheimermedicin i USA som beskrivs som mycket lovande, rapporterar Wall Street Journal.
– Vi har försökt i flera decennier och vi måste vinna, säger Marwan Sabbagh, specialist på Alzheimers vid Barrow Neurological Institute i Phoenix och konsult på Biogen, som tillsammans med Eisai producerat läkemedlet som går under namnet Iecanemab.
En "milstolpe"
Alzheimers, den vanligaste formen av demenssjukdom, har inget botemedel.
Tyvärr innebär de nya amerikanska framstegen ännu inte heller ett sådant, men däremot kommer det att bidra till att bromsa utvecklingen av sjukdomen betydligt effektivare än tidigare.
Detta genom att reducera proteinet amyloid i hjärnan hos människor som befinner sig i ett tidigt stadie av sjukdomen.
Forskarna beskriver framgångarna och myndigheternas godkännande som en “milstolpe” när det gäller att hitta nya behandlingar mot Alzheimers.
Behandlar inte bara symtom
På sin hemsida beskriver FDA betydelsen av beslutet.
– Alzheimers sjukdom försvårar livet för dem som lider av den och har förödande effekter på deras nära och kära, säger Billy Dunn, chef för Office of Neuroscience i FDA:s Center for Drug Evaluation and Research.
– Det här alternativet är den senaste behandlingen för att påverka den underliggande sjukdomsprocessen av Alzheimers, istället för att bara behandla symtomen av sjukdomen.
Skador i hjärnan
Att behandla symtomen är det som man hittills varit begränsad till att göra, så även i Sverige.
– Det finns ingen behandling som tar bort demenssjukdomen. Den beror på skador i hjärnan som inte går att läka. Men det finns mycket stöd att få för dig som har en demenssjukdom, konstaterar 1177.se.
– Vid Alzheimers sjukdom finns det läkemedel som kan lindra vissa symtom under en period. Läkemedlen kan till exempel göra att din koncentration, ditt minne eller ditt språk blir lite bättre.
Inte för alla
I USA lever 6,5 miljoner människor med Alzheimers sjukdom. År 2060 spås den siffran ha växt till 13,8 miljoner, enligt CNN.
Det är dock inte säkert att alla som lider av sjukdomen kommer kunna ta del av den nya medicinen.
– Jag kommer att ordinera detta läkemedel till rätt person, i rätt dos och på ett mycket noggrant kontrollerat sätt. Men det här läkemedlet är inte för alla, säger Richard Isaacson, läkare och verksam vid Florida Atlantic University’s Schmidt College of Medicine.
Till exempel bör man avstå behandlingen om man går på blodförtunnande medicin.
– Jag skulle ha en uppriktig diskussion med mina patienter, säger han till CNN.
Foto: E. Shakharova
Text: Redaktionen