SÄKERHETSLÄGET: Skarp kritik mot Sverige

2023 01 06

Sverige saknar en akut krisinsikt och tar inte säkerheten på samma allvar som i Finland.

Det anser Robert Dalsjö, säkerhetsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

I en intervju med DN kritiserar säkerhetsforskarens Sveriges ”yrvakenhet” för drygt ett år sedan när Ryssland krävde att Nato skulle ”avstå från varje utvidgning”.

Några dagar senare korsade Putins soldater den ukrainska gränsen.

Sverige blev tagna på sängen, enligt Robert Dalsjö.

– Vi hade inte riktigt antennerna ute för att fånga signalerna om att det stora som hände i Europa också hade enorma implikationer för oss, säger han till DN.

Bättre i dag

Säkerhetsexperten understryker dock att svenska politiker tar säkerhetsläget på större allvar i dag – ett år senare.

Samtidigt höjer han ett varningens finger.

– Vi prioriterar inte säkerheten som vi borde, det finns inte samma akuta krisinsikt här som i Finland. Sverige är fortfarande inte Finland. Det är bättre än för ett år sedan, men det är inte tillräckligt bra, säger Robert Dalsjö till DN.

Flera lärdomar

Robert Dalsjö har nyligen publicerat en rapport om kriget i Ukraina.

I sitt 13 sidor långa memo ”Några observationer från kriget i Ukraina av relevans för svenskt försvar” sammanfattas de slutsatser som kan dras efter drygt tio månader av krig.

Säkerhetsforskaren skriver bland annat att Ukrainas enorma motståndsvilja, förmåga att mobilisera folkets motståndsvilja och väcka omvärldens vilja till stöd har varit en avgörande faktor för att stoppa Moskvas offensiv.

– Motstånd lönar sig, och tidigt och tydligt motstånd är utomordentligt viktigt för att visa att ett angrepp skett och att offret försvarar sig, säger Robert Dalsjö. 

Samtidigt påpekar forskaren att västvärlden har överskattat Rysslands militära förmåga, men underskattat Putinregimens brutala stridslystnad.

– Västvärlden har överskattat rysk militär förmåga men ändå underskattat dess farlighet – benägenheten att gå i krig, riskaptiten och brutaliteten. Ryssland har samtidigt brist på manskap, särskilt skyttesoldater, vilket tvingat fram mobilisering av värnpliktiga, framhåller Robert Dalsjö.

Foto: Försvarsmakten 

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Rysk officer erkänner – sköt ner flygplan

2025 07 02

En läckt ljudinspelning påstås avslöja att en rysk officer fått order att skjuta ner ett passagerarflygplan.

Ett trafikflygplan av modellen Embraer 190AR, tillhörande Azarbaijan Airlines, störtade i Kazakstan i december 2024.

Planet kraschade efter att det blivit beskjutet i luftrummet över Tjetjenien.

Trettioåtta människor dog.

Nu framkommer uppgifter om att beskjutningen kom från en rysk officer som fått order om att öppna eld mot det azerbajdzjanska trafikflygplanet, skriver Kyiv Independent.

Läckta uppgifter

Uppgifterna om att en rysk officer beordrats att skjuta ner trafikflyget kommer från en läcka till den azerbajdzjanska nyhetsbyrån Minval.

Det påstås handla om tre ljudinspelningar, ett anonymt brev och en förklarande anteckning av en man undertecknad som kapten Dmitry Paladichuk, en rysk luftvärnsbesättningskapten som påstår sig ha vidarebefordrat ordern att skjuta ner planet.

– Vi kan inte bekräfta äktheten av det skriftliga uttalandet, men för de tre läckta röstmeddelandena, som också bekräftade kommandot att skjuta ner planet och den efterföljande skadan kan äktheten bekräftas, uppger nyhetsbyrån.

Första missilen missade

Efter att flygplanet noterats på radar ska Paladichuk enligt uppgift beordrats att förstöra flygplanet.

– Kaptenen hävdade att efter att den första projektilen missat målet har han gett order om att skjuta igen.

Beskyllde Ryssland

Azerbajdzjanska myndigheter beskyllde Ryssland för beskjutningen.

Vladimir Putin framförde över telefon sina kondoleanser för händelsen som ägde rum i ryskt luftrum, men erkände inget ansvar i attacken.

– I ett sällsynt drag ringde Putin sin azerbajdzjanska motsvarighet, Ilham Aliyev, för att be om ursäkt för det faktum att den tragiska incidenten inträffade i ryskt luftrum utan att kommentera om planet träffades av ryskt luftförsvar, skrev Kyiv Independent då.

Varken ryska eller azerbajdzjanska myndigheter har i nuläget uttalat sig om den påstådda läckan.

Arkivfoto: Aeroprints.com

Text: Redaktionen


JUST NU: Nya bilder avslöjar Iran

2025 07 02

En iransk kärnkraftsanläggning återupptar nu arbetet efter USA:s bombningar.

USA bombade den 22 juni Iran med förhoppningen att slå ut regimens försök att utveckla kärnvapen.

Attacken riktades mot de tre kärnanläggningarna Fordow, Natanz och Isfahan.

President Donald Trump beskrev attackerna som framgångsrika.

Ett påstående som den senaste tiden ifrågasatts från flera håll, bland annat enligt amerikanska underrättelseuppgifter som CNN tagit del av.

Nu visar nya satellitbilder att Iran återupptagit arbetet på en av anläggningarna, rapporterar danska TV2.

Byggmaskiner

Bilderna från den iranska kärnkraftsanläggningen Fordow visar byggmaskiner som arbetar på platsen.

Fordow attackerades med tolv stora bomber i det amerikanska angreppet, men nu syns maskiner som arbetar på de två platser som träffades.

Bilderna togs den 1 juli och visar minst en bulldozer, en kran och två andra byggmaskiner.

– De nya satellitbilderna från Fordow visar att iranierna är sysselsatta med någon form av grävarbete, skriver tv-kanalen.

– Vi ser byggmaskiner på plats och färgen på ytan har förändrats, vilket är ett tecken på att det pågår arbete med jorden.

Oklar skada

Anläggningen ligger under ett berg och med tanke på det beskyddet har det diskuterats hur stor skada de amerikanska bomberna åsamkade anläggningen.

På bilderna syns en kran som ligger relativt nära den plats där det enligt israelisk underrättelse har placerats ett ventilationsschakt som amerikanerna försökte träffa.

– Vi kan inte se vad kranen gör, men den antyder att något tungt antingen måste flyttas eller att något måste hämtas upp ur djupet. Så det är nog lite för tidigt att dra slutsatsen att växten är utplånad.

Trump övertygad

Trump har sedan attacken hävdat att USA framgångsriks stoppat Irans försök till att utveckla kärnvapen.

– Donald Trump hävdade att anläggningen var helt utplånad, men enligt flera amerikanska medier är hans egen underrättelsetjänstemän inte lika säkra.

– Iran har använt anläggningen för att producera anrikat uran som kan användas i kärnvapen, och aktiviteten vid anläggningen kan tyda på att iranierna inte helt har övergett Fordow-anläggningen, skriver tv-kanalen.

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok resp President of Russia Office

Text: Redaktionen