SVERIGE: Uttalande av kungen sågas
2023 01 04
I en dokumentärserie kritiserade Sveriges kung Carl XVI Gustaf det riksdagsbeslut som ändrade den svenska tronföljden 1980.
Beslutet innebar att förstfödda Victoria gick om Carl Philip i kön till att bli Sveriges nästa statschef.
Något som kungen själv nu sågar drygt 40 år senare.
– Att ha lagar som fungerar retroaktivt, det är ju inte klokt, det tycker jag fortfarande. Min son prins Carl Philip var född och sedan plötsligt ändrar man så han blir av med det hela. Det är ganska märkligt tycker jag, säger Carl Gustaf i SVT:s dokumentärserie “Sveriges sista kungar”.
"Demokratividrigt"
Uttalandet har inte gått obemärkt förbi.
En som reagerar hårt är riksdagsledamoten Yasmine Bladelius (S), tidigare ordförande för Republikanska föreningen, rapporterar Dagens Nyheter.
– Som kung ska man inte uttala sig på det viset, och i synnerhet inte när det gäller grundlagsfrågor. Det är demokratividrigt, säger hon till tidningen och menar att det går emot en samhällsutveckling där kvinnor fått kämpa för en rättvis ställning.
"Det är dåligt omdöme"
Kungens utspel har även fått statsvetare att höja på ögonbrynen. Bland annat grundlagsexperten Olof Ruin.
– Det förvånar mig att han uttalar sig om detta. Det ska han inte uttala sig om. Det är olyckligt, olämpligt, och jag tycker att det tyder på dåligt omdöme, säger professorn till DN.
"Skulle kunna rösta"
Även på sociala medier har uttalandet väckt reaktioner.
– Sveriges statschef uttalar sig återkommande i politiska frågor. Carl Gustaf Bernadotte tillhörde alltid Sveriges 100 mäktigaste när @FokusRedaktion tidigare gjorde matkhavarlistor. Ärvd och omodern makt. Makt utan mandat och utan ansvar, twittrar Repbulikanska föreningen i Stockholm.
– Jag antar att Carl Gustaf Bernadotte förstår att det är Victoria som, eftersom hon är så väldigt omtyckt, räddar monarkin för framtiden? Men för all del – vi skulle ju kunna rösta om vem som ska vara statschef, framhåller riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson (V), även det på Twitter.
"Där går gränsen"
SVT:s egen producent för dokumentärserien, Göran Ellung, menar att det är väldigt litet skrivet runt kungens roll och vad han får och inte får säga.
– Man säger ofta att han ska vara opolitisk och inte tycka saker. Men kungen kan tycka, det är inte alls att han är åsiktsfri. Men han bör inte ha en åsikt som går emot vad regeringen anser, där går gränsen, säger han till den egna kanalen.
– Grundlagar fattas av riksdag och regering och i det här fallet går han faktiskt emot vad grundlagen säger. Den säger att äldsta barn, oavsett kön, ska ärva kronan.
Foto: Linda Broström/Kungl. Hovstaterna
Text: Redaktionen