JUST NU: Nya uppgifter – Putin var kraftigt påverkad

2023 01 02

Rysslands diktator Vladimir Putin var påverkad av starka cancermediciner när han beslutade att ryska styrkor skulle  invadera Ukraina.

Det hävdar en chef för det danska försvarets underrättelsetjänst.

– Storhetsvanföreställningar är en av de kända biverkningarna av den typ av hormonbehandling som han gick på, säger mannen till tidningen Berlingske.

Han tillägger:

– Det är inget jag kan garantera, men jag tror att det påverkade hans beslut när han startade kriget i Ukraina.

Mannen som gör observationen är inte vem som helst.

Han är chef för avdelningen för Rysslandsanalys hos FE, det danska försvarets underrättelsetjänst.

Av säkerhetsskäl får han inte visa sig själv på bilder eller använda sitt efternamn.

I artikeln framträder han endast med sitt förnamn Joakim.

Kommer behålla makten

Joakim framhåller att Putins anfallskrig i Ukraina har misslyckats, även om en rysk seger var inom räckhåll de första dagarna av invasionen.

Efter en lång rad av dåliga beslut är den ryska krigsmakten kraftigt försvagad.

Trots det anser Danmarks underrättelsetjänst att Putin sitter säkert.

I en rapport från 2022 fastslår FE att Putin "sannolikt" kommer att stanna vid makten under de kommande fem åren.

– Vi ser ingen som är på väg att avsätta honom. Men om vi gjorde det skulle FSB se det också, och det skulle nog lösa sig väldigt snabbt, säger Joakim till Berlingske.

Men Putin har andra stora problem, enligt den danska underrättelsetjänsten.

– Vår största osäkerhet gäller hans hälsa, eller att någon avsätter honom på grund av hans sviktande hälsa.

Kronisk smärta och cancer

Sedan invasionen har det spekulerats vilt om Putins hälsotillstånd i västerländsk media.

FE tror inte att Putin lider av en dödlig sjukdom.

Snarare lider han av allvarlig kronisk smärta efter flera fall och olyckor.

Joakim vill inte säga exakt vad som har hänt eller avslöja källan till sina uppgifter. Men slutsatsen baseras inte endast på Putins framträdanden och klipp på sociala medier.

–  Det är kronisk smärta som han har lidit av ganska länge nu. Det är därför han brukar sitta och ta hårt i saker. Det är för att lindra smärtan, säger underrättelsechefen.

Samtidigt bedömer FE att Putin tidigare hade en form av cancer, och att han fick behandling för sjukdomen när han startade kriget, vilket kan ha påverkat hans beslut.

– Han hade också ett månformat ansikte i början av året, vilket är en annan känd biverkning av samma typ av hormonbehandling, säger Joakim till Berlingske.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen


Jättelarm om Swedbank

2024 05 02

Swedbank utgör en risk för Sveriges säkerhet.

Det uppger författarna och journalisterna Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge i den nya boken ”Honungsfällan”.

Boken tar avstamp i Uppdrag Gransknings avslöjande om penningtvättskandalen i Swedbank 2019.

Journalisterna har ägnat mer än fyra år åt att granska storbanken och vad som pågick bakom kulisserna.

I den nya boken kan de avslöja att Swedbank systematiskt utnyttjats av den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Enligt en källa med insyn har den ryska underrättelsetjänsten spionerat på chefer och högt uppsatta medarbetare inom Swedbank under flera år. FSB uppges även ha infiltrerat och utpressat anställda på banken, bland annat en högt uppsatt bankchef som förfördes av en prostituerad kvinna under en tjänsteresa till Ryssland.

”Har varit farligt för Sverige”

Den ryska underrättelsetjänstens information om Swedbanks ledning uppges vara så omfattande att FSB hade en särskild mapp märkt med ”Swedbank” på avdelningen  för ekonomiskt kontraspionage – Direktorat K. Det rapporterar DN som intervjuat författarna.

Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge beskriver den ryska infiltrationen av Swedbank som en ”jätterisk”  för både banken och Sverige.

– Swedbank är ett av våra viktigaste bolag. Om bankerna faller så faller vi allihopa, vi lägger vår tillit i deras händer. Att det finns personer i ledningen för en så viktig institution som har haft en moralisk kompass som på så många olika sätt går att ifrågasätta, det har varit farligt för Sverige som nation, säger Gordh Humlesjö till DN.

–  Det är inte våra slutsatser utan det är källor från Säpo som vittnar om det, fortsätter han och hänvisar till att Säkerhetspolisen undersökt Swedbanks affärer i Estland.

I februari 2019 avslöjade SVT att storbanken kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt.  Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan konton i Swedbank och Danske Bank. Finansinspektionen utredde händelserna och gav Swedbank en varning. Banken tvingades även betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift.  

Har försökt sätta käppar i hjulet

Bokens förläggare Daniel Sandström berättar att utgivningsdatumet för Honungsfällan har fått skjutas upp flera gånger. Advokater och pr-konsulter har försökt påverka innehållet, uppger Sandström.

– Planen har hela tiden varit att släppa boken när den är färdig, varken förr eller senare. Det som drog ut på tiden var alla advokater och försöken till påverkan som vi behövt hantera. Berörda parter fick ta del av manus redan i februari, sedan har de konstant arbetat för att försvåra publiceringen, säger han till Dagens Opinion och tillägger:

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Boken ges ut på fredag, den 3 maj.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen