Regeringen vill ändra i Sveriges skolundervisning
2022 12 22
Den svenska regeringen har för avsikt att genomföra förändringar på landets skolor.
Redan 2021 presenterade Skolverket en ny timplan för fördelningen av skolornas undervisning.
Nu kommer regeringen med ett nytt förslag baserat på Skolverkets redovisning.
Planen är att elevens val ska tas bort från schemat och ersättas med samhälls-och naturorienterade ämnen, rapporterar DN.
– Det här gör att det blir mindre stress på eleverna och mer tid för lärarna att undervisa i väldigt viktiga ämnen, säger skolminister Lotta Edholm (L).
Behöver mer tid
En utredning från Skolverket pekar på att samhällsorienterande och naturorienterande ämnen inte får tillräckligt med tid i Sveriges skolor.
Genom att ta bort elevens val från planeringen öppnas det upp för mer tid som kan ägnas åt dessa ämnen, men även åt praktiska ämnen som musik och bild.
– I de här ämnena är det väldigt mycket stoff som ska läras in på väldigt kort tid. Till exempel i ämnet historia har ett problem varit att man inte har hunnit med andra världskriget trots att man är framme i maj, säger Lotta Edholm.
Får välja
Elevens val innebär att Sveriges skolelever får möjligheten att själva välja vad de vill lära sig under en begränsad tid.
Den garanterade undervisningstiden för elevens val i grundskolan är totalt 177 timmar.
– Inom elevens val har eleverna möjlighet att själva välja ett eller flera ämnen att fördjupa och bredda sina kunskaper i. Eleverna ska få välja mellan ett allsidigt urval av ämnen, uppger Skolverket.
Det är viktigast
Med samhällsorienterande ämnen menas undervisning av kunskaper inom statskunskap, geografi, historia och religion.
I en undersökning från 2021 tog Skolverket reda på vilket ämne som behöriga SO-lärare bedömer vara viktigast för eleverna att lära sig.
– Lärare i samhällskunskap på högstadiet är i stor utsträckning eniga om vad som är mest och minst viktigt när det gäller undervisningsinnehåll. Av undersökningens sex utvalda huvudområden hamnar statskunskap högst upp och kulturgeografi längst ner.
Då kan det röstas om
Förslaget går nu ut på remiss innan det kan röstas om i riksdagen.
Förändringarna kan bli aktuella först inför höstterminen 2024.
Foto: Element 5 Digital
Text: Redaktionen