SVERIGE: Omfattande brister på flera sjukhus

2022 12 21

En rad sjukhus i hela landet kritiseras för att äventyra patienternas säkerhet.

Framför allt är det bristen på vårdplatser som utgör stora problem på flera sjukhus i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

Någonting som i slutändan riskerar att göra att patienterna far illa. På somliga platser är det "oacceptabelt låg nivå" enligt Marie Åberg på IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Det här är inga nya problem, men problemen har förvärrats. Marginalerna har under flera års tid nöts ned, och nu är marginalerna i princip borta. Det här är inte acceptabelt, säger hon till SR.

Får vård på fel plats

Totalt har IVO granskat 26 sjukhus i hela Sverige.

Ett av sjukhusen som utmärker sig negativt är Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Bland annat beskrivs att väntetiderna på akuten är mycket långa och att det finns en överbeläggning som äventyrar patientsäkerheten.

– Vi tar emot 55 000 barn på Solnas barnakutmottagning per år. Vi vet att ungefär 40 procent av de barnen hade bättre tagits omhand i primärvårdsnivån, säger verksamhetschef Malin Rydh Rinder till SR.

Hon tillägger:

– Det tar idag ganska stora resurser av vår akutmottagning.

Nästan hälften av regionerna i stabsläge

Kritiken om långa väntetider och överbeläggning kommer samtidigt som sjukhus i tio av 21 regioner nu har gått upp i stabsläge.

Anledningen stavas en ansträngd situation på grund av ökad smittspridning i samhället som sätter tryck på sjukvården.

– Det är en perfekt storm med covid, RS-virus och vinterkräksjuka. Nu kommer allt på samma gång, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, till SVT.

"Har ingenstans att behandla dem"

På flera håll ställs även planerade operationer och läkarbesök in för att frigöra resurser i akutvården.

– Det blidas köer som inte är förenligt med patientsäkerhet. Vi har ingenstans att behandla dem, säger Kent Sandström på Norrlands universitetssjukhus i Umeå till Aftonbladet.

– Det blir även svårt att veta vem som är i stort behov av akutsjukvård i de här köerna. Många av de som söker vård på akutmottagningen skulle klara sig bra med egenvård. Om en vårdcentral säger nej, använd då inte akuten som ett komplement.

Tufft läge i bemaninngen

Läget är nu mycket tufft när det kommer till sjukhusens bemanning.

Sjukfrånvaron ökar bland personalen inom både vården och omsorgen på många håll och de flesta regionerna beskriver läget som ansträngt eller mycket ansträngt, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och regioner, SKR, till SVT.

Foto: P. Guillaume

Text: Redaktionen


TYSKLAND HÄVDAR: Stort genombrott i Ukraina – inom två dagar

2025 05 09

Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz tror att en vapenvila i Ukraina kan träda i kraft inom två dagar.

Det rapporterar den tyska Bild.  

– Jag har stort hopp om att det kommer att nås en överenskommelse om eldupphör i Ukraina i helgen, säger Merz enligt tidningen.

– Med tanke på den tre dagar långa vapenvilan som Ryssland utlyst finns det stor chans att den kommer att förlängas till 30 dagar och att förhandlingar om ett fredsavtal sedan kan inledas, fortsätter förbundskanslern.

Vidare meddelar Merz att han skrivit under ett förslag om eldupphör tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens premiärminister Donald Tusk och den brittiske premiärministern Keir Starmer.

– Det är i stort sett identiskt med det amerikanska förslaget. Vi hoppas verkligen att detta också kommer att accepteras av den ryska sidan, säger förbundskanslern och tillägger:

– Bollen ligger helt och hållet hos Moskva.

Zelenskyj ger besked om toppmötet

Samtidigt meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina ska anordna ett toppmöte med flera europeiska ledare på lördag.

– Vi förbereder oss för att träffa ledarna i ”Koalitionen av villiga länder”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Koalitionen består av ett 30-tal länder som arbetar för en hållbar fred i Ukraina. Sverige är ett av flera Natoländer i gruppen. USA tillhör inte koalitionen.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen


Danmark har läxat upp USA

2025 05 10

Enligt uppgifter till The Wall Street Journal avser USA att öka spionaget mot Grönland, som tillhör det danska kungariket.

Uppgifterna har väckt starka reaktioner i Danmark. Den danska underrättelsetjänsten, PET, har konstaterat att det föreligger ett ökat hot om spionage efter att artikeln publicerats.

Nu har Danmark kontaktat USA.

Det bekräftar statsminister Mette Frederiksen.

– Det här är rykten i en internationell tidning, och som ni vet har vår utrikesminister redan haft ett samtal med USA. Självklart kan man inte spionera på en allierad, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.  

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen betonar att den danska regeringen har varit mycket tydlig i sin kommunikation.

– Det avgörande är att vi signalerat mycket tydligt till amerikanerna att kungarikets interna angelägenheter är kungarikets interna angelägenheter. Vi betraktar oss inte bara som en nära allierad till USA, vi är en nära allierad. Och därför kan vi naturligtvis inte tolerera om folk börjar spionera på varandra, säger han enligt TV2.

Utrikesministern betonar att det danska budskapet förmedlats till  den tillförordnade amerikanska ambassadören i Danmark, Jennifer Hall Godfrey, och att detta budskap nu sprids vidare i Washington.

Hotbild kvarstår

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen framhållit att han vill se Grönland som en del av USA. Presidenten har dessutom vägrat att utesluta användning av militärt våld för att ta kontroll över världens största ö.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, har Trump utryckt på sin sociala medieplattform Truth Social.

USA har i dag en stor militär närvaro på Grönland. År 1951 ingicks ett försvarsavtal med Danmark som gav USA en betydande roll i försvaret av territoriet, inklusive rätten att bygga och upprätthålla militärbaser.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen