SVERIGE: Omfattande brister på flera sjukhus
2022 12 21
En rad sjukhus i hela landet kritiseras för att äventyra patienternas säkerhet.
Framför allt är det bristen på vårdplatser som utgör stora problem på flera sjukhus i Sverige, rapporterar Sveriges Radio.
Någonting som i slutändan riskerar att göra att patienterna far illa. På somliga platser är det "oacceptabelt låg nivå" enligt Marie Åberg på IVO, Inspektionen för vård och omsorg.
– Det här är inga nya problem, men problemen har förvärrats. Marginalerna har under flera års tid nöts ned, och nu är marginalerna i princip borta. Det här är inte acceptabelt, säger hon till SR.
Får vård på fel plats
Totalt har IVO granskat 26 sjukhus i hela Sverige.
Ett av sjukhusen som utmärker sig negativt är Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna. Bland annat beskrivs att väntetiderna på akuten är mycket långa och att det finns en överbeläggning som äventyrar patientsäkerheten.
– Vi tar emot 55 000 barn på Solnas barnakutmottagning per år. Vi vet att ungefär 40 procent av de barnen hade bättre tagits omhand i primärvårdsnivån, säger verksamhetschef Malin Rydh Rinder till SR.
Hon tillägger:
– Det tar idag ganska stora resurser av vår akutmottagning.
Nästan hälften av regionerna i stabsläge
Kritiken om långa väntetider och överbeläggning kommer samtidigt som sjukhus i tio av 21 regioner nu har gått upp i stabsläge.
Anledningen stavas en ansträngd situation på grund av ökad smittspridning i samhället som sätter tryck på sjukvården.
– Det är en perfekt storm med covid, RS-virus och vinterkräksjuka. Nu kommer allt på samma gång, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, till SVT.
"Har ingenstans att behandla dem"
På flera håll ställs även planerade operationer och läkarbesök in för att frigöra resurser i akutvården.
– Det blidas köer som inte är förenligt med patientsäkerhet. Vi har ingenstans att behandla dem, säger Kent Sandström på Norrlands universitetssjukhus i Umeå till Aftonbladet.
– Det blir även svårt att veta vem som är i stort behov av akutsjukvård i de här köerna. Många av de som söker vård på akutmottagningen skulle klara sig bra med egenvård. Om en vårdcentral säger nej, använd då inte akuten som ett komplement.
Tufft läge i bemaninngen
Läget är nu mycket tufft när det kommer till sjukhusens bemanning.
– Sjukfrånvaron ökar bland personalen inom både vården och omsorgen på många håll och de flesta regionerna beskriver läget som ansträngt eller mycket ansträngt, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges kommuner och regioner, SKR, till SVT.
Foto: P. Guillaume
Text: Redaktionen