EUROPA: Putin uttalar sig om fruktat scenario

2022 12 20

Den inhemska oppositionen i Ryssland varnar för att Putin är på väg att “sluka” ännu ett land.

Igår kväll rapporterades det om att Vladimir Putin förbereder ännu ett krig i Europa, den här gången mot Ukrainas grannland Moldavien.

Nu är ytterligare en granne till det redan invaderade och hårt krigsdrabbade landet på tapeten för diktatorns planer att expandera sitt Ryssland, rapporterar Sky News.

Enligt ryska politiska motståndare till Putin är han nämligen på väg att “sluka” Belarus – vars ledare och allierade diktator Alexandr Lukasjenko han åkte för att besöka i Minsk igår.

Putin kommenterar

På en bisarr gemensam presskonferens fick de båda diktatorerna inte en enda fråga om kriget i Ukraina, enligt både Sky News och CNN.

En journalist bad dock Putin att kommentera spekulationerna om att hans besök är en pusselbit i ett försök att sluka Belarus och absorbera grannlandet till Ryssland.

Någonting som den ryska ledaren avfärdade som “dumt”. 

– Ryssland har inget intresse av att sluka någon. Det finns ingen ändamålsenlighet i det här. Det är inte ett övertagande, det är en fråga om politisk anpassning, säger Putin enligt Sky News.

"Höjden av ironi"

Putins svar beskrevs av amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price som “höjden av ironi”.

– Vi har hört de här uttalanden från president Putin. Samtidigt har vi sedan konfliktens första dagar och veckorna dessförinnan sett hur Lukasjenkos regim väsentligen avstår sin suveränitet och sin självständighet mot Ryssland, säger han enligt CNN.

"Vill svälja Belarus som Ukraina"

Analysen att Putins mål är att annektera och ta över Belarus är någonting som sedan besöket i grannlandet yttrats även på svensk mark.

Putins övergripande mål är oförändrat: att förnya försöken att införliva Belarus i den Ryska federationen, på samma sätt som han ville svälja Ukraina. Ett första steg skulle vara att öka den politiska och militära integrationen mellan de två länderna, givetvis under Moskvas kontroll, framhåller DN:s Michael Winiarski.

Dessutom anser SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström att risken att Belarus inom kort tar steget att ansluta sig till kriget är “väldigt stor”.

"Vi är farligast på jorden"

Vladimir Putin och Alexandr Lukasjenko har en nära och lång relation med varandra. Ledarnas respektive nationer är allierade och Belarus har vid flera tillfällen tillåtit Ryssland att attackera Ukraina från belarusiskt territorium.

Lukasjenko har dessutom tidigare bekräftat att hans land ställt om sina stridsflygplan så att de kan beväpnas med kärnvapen, vilket spädde på spekulationerna att Ryssland vill utnyttja landet ännu mer i kriget.

Under Putins besök i Minsk skämtade dock den belarusiska diktatorn bort omvärldens oro över en ny eskalering.

– Vi är de farligaste och giftigaste personerna på planeten. Vi har bara en dispyt: Vem som är värst, säger han enligt den exilryska tidningen Meduza.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Svenskt klädmärke i konkurs efter 14 år

2024 11 28

Ytterligare ett bolag har ansökt om konkurs.

Det är ett fortsatt tufft läge i svensk ekonomi.

Riksbanken har inlett en räntesänkningscykel och regeringen har aviserat att man lägger om fokuset till tillväxt snarare än inflationsbekämpning.

Samtidigt väntas det ta tid innan räntesänkningarna får önskad effekt - och konkursansökningarna fortsätter att välla in.

Går i konkurs

Nu kommer besked om att ytterligare ett företag har ansökt om konkurs - den här gången i modebranschen.

Det är det svenska klädmärket New Black som tvingas kasta in handduken.

Företaget grundades 2010 och har under en tid varit en av Sveriges mest framgångsrika aktörer inom streetwear.

Enligt sajten E-handel har modebolaget bland annat haft samarbete med den världskända brittiska artisten Stormzy och skådespelerskan Noomi Rapace.

Har fått det tufft

New Black har under den senaste tiden kämpat med stora ekonomiska svårigheter.

Konkursen är ett faktum men konkursförvaltaren Peter Eriksson hoppas kunna kunna göra något av varumärket.

– Det är ju ett känt och välrenommerat modevarumärke så det hoppas vi på. Om en månad eller två siktar vi på att ärendet ska vara avslutat, säger han till sajten Habit.

Stor osäkerhet

Trots Riksbankens räntesänkningar råder alltjämt stor osäkerhet på marknaden.

Det fastslår kreditupplysningsföretaget UC i en ny rapport.

– Den makroekonomiska situationen är klart oförutsägbar och vår data visar på en varierande utveckling. Under september ökade konkurserna, medan oktober nu i stället visar en minskning, säger Vlasta Valan, Data scientist på UC.

– Trots denna nedåtgående trend i oktober kvarstår osäkerheten på marknaden. De senaste siffrorna indikerar att framtidsutsikterna för företagen är splittrade och att den ekonomiska situationen fortfarande är svår att bedöma.

Fortsatt svårt

Valan understryker att situationen fortfarande är svår trots att det värsta är bakom oss och att många branscher har det fortsatt kämpigt.

– Många sektorer fortsätter att kämpa under svåra marknadsförhållanden, säger Valan.

Arkivfoto: Artificial Photography

Text: Redaktionen


Priset på kaffe förändras kraftigt – här är nya prislappen hos ICA

2024 11 27

Priset på kaffe har förändrats kraftigt under tisdagen.

Kaffepriset slår rekord.

Priset blev på tisdagen det högsta på 27 år, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Kaffeterminerna i New York har klättrat upp till den högsta nivån sedan 1997, och även svenska kaffepriser påverkaras.

Rusar i pris

Kaffebönan Arabica steg i pris med 3 procent på måndagen, enligt Global Coffe Report.

Priset på den populära kaffebönan har ökade med hela 64 procent under 2024.

Det finns särskilda skäl till att kaffepriset har rusat det här året, enligt Bloomberg.

Det tros bland annat bero på stora störningar när det gäller utbudet och leveranser från viktiga kaffeproducenter som Brasilien och Vietnam.

En orsak sägs vara att långvarig torka har påverkat kaffeodlingar.

Samtidigt har säljare i leveranskedjan höjt sina priser för att skydda sin marginaler, enligt analysen. Och det finns en risk att det blir ännu värre framöver.

Populär böna i Sverige

Sverige är ett av världens mest kaffeälskande länder, och påverkas i allra högsta grad av den stora prisförändringen på kaffe.

Arabicabönan är den mest använda kaffebönan både i Sverige och i världen, rapporterar DI. Och prisökningen påverkar även andra sorter.

Som exempel på kaffepriser i Sverige just nu kan nämnas att Bryggkaffe Mellanrost 450 g från Gevalia kostar 68 kronor att köpa hem från Icas nätbutik, och 64,95 kronor från Coop.

Arvid Nordquist mellanrost 500 g kostar 77 kronor på Ica och 68,95 kronor på Coop.

Svenskar dricker massor av kaffe

Det har länge rapporterats om att priset på kaffe stiger, vilket är ett hårt slag för svenskar som alltså dricker rekordmycket kaffe.

Svenska folket dricker nästan 12 miljoner koppar kaffe per arbetsdag, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

Vi dricker i genomsnitt 2,2 koppar per person när vi är på jobbet, enligt en Sifoundersökning.

Det gör Sverige till det tredje mest kaffedrickande landet i världen, efter Finland och Nederländerna.

Foto: Nathan Dumlao

Text: Redaktionen