Ny press på regeringen om elstödet
2022 12 19
Elstödet måste betalas ut till hela landet oavsett elområde.
Det budskapet upprepar nu Socialdemokraterna på en presskonferens på förmiddagen, rapporterar Aftonbladet.
– Vi kommer idag klockan 11 att lägga ett utskottsinitiativ i riksdagens finansutskott om att elstödet ska komma hela Sverige till del, säger partiledaren Magdalena Andersson (S).
Finns pengar "i systemet"
Enligt S-ledaren finns det ekonomiskt utrymme för regeringen att justera beslutet om vilka områden som ska få ta del av det omdiskuterade elstödet, då det finns pengar kvar “i systemet” för ändamålet.
– Det finns ett Sverige också norr om Dalälven, säger Magdalena Andersson.
Kritiseras från egna led
Från just norra Sverige riktades det nyligen hård kritik mot energiminister Ebba Busch (KD) – från de egna leden.
Dels för att elområde 1 och 2 inte får ta del av pengarna, men också för att man inte lyckades leva upp till det datum (1 november) som regeringen i september betonade att elstödet skulle vara på plats.
– Jag är besviken på det också. Lovar man något så ska man hålla det, tycker jag, även för mitt parti, säger Stig Törya från Kristdemokraterna i Norrbotten, till Svenska Dagbladet.
"Gäller att leverera"
Andra inom samma parti stämmer in i kritiken, men menar samtidigt att det är bra att Ebba Busch inte har uteslutit tanken på att norra Sverige ska omfattas av ersättningen.
– Men då gäller det också att leverera nu. Situationen är ju nu ungefär samma mellan norra och södra Sverige, säger Henrik Sendelbach (KD), gruppledare i region Västernorrland, till tidningen.
– Det kommer alltid att finnas någon som inte är nöjd, men i grund och botten tycker jag att man borde ha utformat systemet mer rättvist gentemot oss i norra Sverige. Just nu är det väldigt kallt, så det känns inte riktigt bra.
Ytterligare krav
Utöver kravet om att inkludera norra Sverige i utbetalningen av elstödet formulerar Socialdemokraterna ytterligare punkter som man anser att regeringen måste uppfylla.
Dels vill man införa en el- och gasräkningsakut för att hushåll ska kunna få hjälp med att betala höga elärkningar när andra kostnader skenar samtidigt.
Men man vill också att ett tak införs för att stoppa elbolagens övervinster, någonting som EU redan är överens om.
Regeringen har tidigare uppgett att ett sådant tak kan vara på plats först i mars då ett antal regeländringar behöver drivas genom för att möjliggöra beslutet.
Foto: Ninni Andersson resp Magnus Liljegren Regeringskansliet
Text: Redaktionen