Jättestor framgång för Stefan Löfven
2021 06 08
ANALYS: Stefan Löfven och Socialdemokraterna kan fira stort efter att i "ett enda slag" ha lyckats med tre väldigt stora framgångar.
1 - Dels har han i och med den historiska Las-reformen rott i land en enormt stor reform som avser alla anställda och alla arbetsgivare i Sverige. Se detaljerna nedan.
2 - Dels har han lyckats med det nästintill omöjliga att vända en svår och infekterad fråga där S och C varit svurna fiender till en stor framgång där både S och C fått varsin kronjuvel – omställningsreformen respektive ökade undantag vid uppsägning.
3 - Framförallt har han visat att alla skeptiker hade fel som var övertygade om att den första regeringen någonsin i fredstid där S bildat styre tillsammans med flera borgerliga partier inte skulle bli långlivad. Nu är det bara ett drygt år till valet och S-MP-C-L-styret styr fortfarande och har dessutom rott iland flera viktiga reformer som C och L inte ens lyckade få till under 8 år av Alliansregering 2006-2014.
Lättmjölk eller whisky
Slutsatsen är enkel – Stefan Löfven kan korka upp och fira med ett rejält glas av valfri dryck. Om det sen är lättmjölk eller rökig whisky förtäljer inte historien i detta nu.
Regeringen Löfven har visat att Centern och Liberalerna kan lita på att det blir leverans även på de frågor som utgör de största utmaningarna för S. L har visserligen meddelat att man inte förnyar samarbetet med de är fortfarande med på båten. Och att L inte förnyar beror inte på att S gjort något fel utan på L:s inre partiliv där man gjort nya val.
Rejäl framgång
När det gäller arbetsrättsreformen så är fackförbunden IF Metall och Kommunal med på noterna såväl som arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och PTK, samverkansorganisationen för fackförbund som organiserar tjänstemän. Och det är i sig en rejäl framgång för Löfven och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) som gjort ett stort arbete för att nå i mål.
– Det här är den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid, säger hon.
– Det stärker Sveriges konkurrenskraft, anser Martin Ådahl, C:s arbetsmarknadspolitiska talesperson.
Reformens främsta punkter:
Snabbare tillsvidareanställd: Efter 12 månaders anställning blir man tillsvidareanställd, istället för 24 månader som gäller idag.
Omställningspaket: Stor satsning på vidareutbildning för omställning. Anställda som arbetat 8 år för samma arbetsgivare får rätt att studera i 1 år – med 80 % av lönen. Satsning på 11 miljarder kronor per år.
Turordningsreglerna: Arbetsgivare får undanta 3 personer från turordningsreglerna vid uppsägning, oavsett företagets storlek. Tidigare fick man bara undanta 2 personer och det gällde endast företag med max 10 anställda.
Sakliga skäl: Uppsägning vid ”saklig grund av personliga skäl” ändras till ”sakliga skäl”, vilket innebär att den anställde allvarligt brutit mot anställningsavtalet genom arbetsvägran, samarbetssvårigheter, missbruk eller brott.
Reformen gäller alla arbetsgivare och arbetstagare och väntas träda i kraft 30 juni 2022.
Foto: Socialdemokraterna Instagram