EUROPA: Allvarlig bild målas upp om Sverige
2022 12 08
I internationell media målas Sverige upp som ett land med stora utmaningar.
– Det stolta och välmående Sverige, med sitt berömda generösa välfärdssystem och överflöd av grön energi, borde – i teorin – vara bättre rustat än de flesta europeiska länder för att stå emot slag från kontinentens levandskostnadskris.
Så inleder Jon Henley, Europakorrespondent på brittiska stortidningen The Guardian, en artikel om det ekonomiska läget i Sverige.
I texten poängteras att Sverige, sett till BNP per capita, är EU:s femte rikaste medlemsland och borde vara väl skyddade från de värsta ekonomiska smällarna då naturgas enbart står för två procent av landets energi.
"Har också problem"
Som kontrast målas istället upp en bild av hur Sverige lider av stigande inflation, elräkningar och matpriser.
The Guardian har pratat med Johan Rindevall, grundare av det sociala konceptet Matmissionen där medlemmar får handla billigare varor.
– Sverige har också ett fattigdomsproblem. Vi kanske inte pratar så mycket om det, men det finns där, och det har absolut blivit värre i år, säger han.
Ökad andel i relativ fattigdom
Tidningen tar även upp kostnaden för basvaror som smör, kött och ost ökat mellan 22-25 procent för svenska folket.
Det uppmärksammas också att sju procent av Sveriges befolkning, enligt SCB, befann sig i relativ fattigdom under den senaste stora inflationsperioden i början av 1990-talet – det vill säga att man har en inkomst på under 60 procent av medianinkomsten i landet.
I år beräknas den andelen vara över 14 procent, skriver The Guardian.
– Det enda positiva i allt detta är att nu pratar så många människor om omöjliga matpriser att det inte längre finns samma stigma i att inte ha råd att ge sig familj mat. Det är inte längre ett tabu, säger Johan Rindevall.
Kan bli värre för flera länder
Hela Europa är på många sätt drabbade av ekonomiska problem sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina.
Stigande inflation, drivmedelspriser, elräkningar och levnadskostnader har slagit hårt mot befolkningen.
I oktober nådde inflationen rekordhöga 10,6 procent, men enligt Europeiska centralbankens Christine Lagarde tyder mycket på att det värsta är framför oss.
– Jag skulle vilja se att inflationen nådde sin topp i oktober, men jag befarar att det inte är så. Det är för mycket osäkerhet. Det skulle förvåna mig, sade Christine Lagarde under en utfrågning i EU-parlamentets ekonomi- och finansutskott i slutet av november.
Foto: C. Hanson
Text: Redaktionen