ELKRISEN: Nytt bakslag – mardrömsdag väntar svenska folket

2022 12 07

Reaktor 3 i Ringhals kärnkraftverk dras ned till halv effekt på lördag.

Orsaken till neddragningen är att man har upptäckt ett “generiskt fel” i reaktorn, rapporterar Dagens Nyheter.

Förändringen kommer ske i slutet av denna vecka. Anna Wallrud, ställföreträdande presschef vid Ringhals, bekräftar nyheten.

– Det är vår leverantör General Electric som har uppmärksammat oss på ett allmänt fel kopplat till generatorn. Det är som en lös plåt man behöver kontrollera så att den sitter som den ska. Så då tar man ner turbinen och kikar så att allt är som det ska. Den tidsperioden som vi har meddelat marknaden om att vi går ner, det är den tiden det tar att kontrollera och eventuellt åtgärda felet, säger hon till DN.

Två reaktorer redan nere

Beskedet är ett hårt slag mot elkonsumenter som redan är hårt pressade av höga elräkningar.

Sedan tidigare har Energimyndigheten redan pekat ut att “osäkerheten ökar markant” under perioden 9-18 december, som en konsekvens av att reaktor 3 vid Oskarshamns kärnkraftverk stoppats på grund av ett underhåll.

Dessutom är reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk ur bruk och väntar på att repareras.

Mardrömsdag för elkonsumenter

Från klockan 04 på lördagsmorgonen till midnatt mot söndagen kommer reaktor 3 i Ringhals enbart att leverera 537 megawatt.

Normalt levereras 1074 megawatt från reaktorn i fråga.

– Vi har ju full förståelse för att vår el behövs och efterfrågas men vårt uppdrag är att leverera säkert och stabilt, och utifrån det har vi gjort bedömningen att åtgärden är nödvändig att göra den här tidpunkten, säger Anna Wallrud till DN.

"Väldigt höga priser"

När det gäller stoppet på Ringhals 4 löper dock reparationen på enligt plan, efter att nedstängningen förlängts fram till 23 februari.

Beskedet har dock som bekant kommit olägligt med tanke på att temperaturerna samtidigt sjunker och behovet av el ökar.

– Det kan bli väldigt ansträngt och väldigt höga priser. Och vi får inte glömma att innan det här inträffade så befann vi oss redan i en väldigt ansträngd situation på grund av att Ryssland har stoppat exporten av gas till Europa och att då priset på gas ökat kraftigt, säger Aida Makvandi, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till SVT.

"Svårt att täcka behovet"

Ringhals har en nyckelroll för Sveriges elproduktion. Dels för sin kapacitet när den går för fullt, men också tack vare dess placering i landet.

– Den är placerad i södra Sverige och det är där vi har mest efterfrågan av el. Så i och med att den försvinner så belastas ledningarna från norr till söder ytterligare vilket betyder att det kan bli svårt att täcka behovet för just södra Sverige, säger Aida Makvandi.

Foto: Annika Örnborg 

Text: Redaktionen


JUST NU: Moskva under attack

2025 07 17

Ryska huvudstaden uppges vara under attack.

Mängder med ukrainska drönare uppges strömma in över Ryssland.

Den ryska militären har tvingats ägna hela natten åt att skjuta ned farkosterna över flera olika regioner, rapporterar Kyiv Independent.

Bland annat i huvudstadsregionen, hävdar Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin.

Rysslands försvarsministerium uppgav att totalt 122 ukrainska drönare hade nedskjutits över olika regioner i landet, skriver den ukrainska tidningen som beskriver uppgifterna som ett “stort anfall”.

Akutstängt flygplats

Enligt Sobjanin har tre drönare på väg mot Moskva skjutits ned. Borgmästaren hävdar också att räddningstjänst inkallats.

Uppgifterna har inte bekräftats av västerländska medier.

Samtidigt rapporteras det om drönaranfall mot storstaden St. Petersburg. Flygplatsen Pulkovo akutstängde verksamheten klockan 5 på morgonen, enligt den ryska luftfartsmyndigheten Rosaviatsia. 

– Förmodligen på grund av inkommande drönare, eftersom att ryska flygplatser regelbundet har upplevt tillfälliga markstopp på grund av ukrainska attacker, framhåller Kyiv Indepedent.

Minst tio flyg ska ha stoppats under morgonen.

Flera regioner

Även i Belgorod, nära den ukrainska gränsen, uppger den lokala guvernören att drönarattacker har ägt rum. 

Ryska Telegramkanaler uppger även att ett bostadshus i staden Voronezj har träffats av attacker. Minst fem drönare påstås ha skjutits ned över regionen, enligt guvernören Vladislav Shapsha.

Inte heller dessa uppgifter har verifierats.

Ukraina har inte heller kommenterat rapporterna.

LÄS MER: Ryssland kan tvingas till desperat försäljning – “behöver allt”

Regnar in missiler i Ukraina

Tidigare i veckan uppgav Financial Times att USA:s president Donald Trump uppmanat Ukraina att slå till långt inne i Ryssland. Presidenten ska även ha frågat Ukrainas motsvarighet Volodymyr Zelensky om Ukraina kan attackera Moskva.

Trump har efteråt förnekat att han vill att Moskva ska attackeras och Vita huset har dementerat uppgifterna.

De rapporterade ukrainska motattackerna kommer kort efter att Ryssland genomfört en rad luftanfall mot Ukraina.

Så sent som igår regnade missiler och drönare in över det krigsdrabbade landet.

Det kom bara dagen efter USA:s president Donald Trump hotat om exceptionellt hårda 100-procentiga tullar om inte Ryssland avslutar kriget inom 50 dagar.

– Massattack drabbar städer i natt medan ukrainare förbereder sig för ytterligare 50 dagar av rysk terror, framhöll Kyiv Independent igår.

– Jag tycker inte att 50 dagar är särskilt lång tid, har Trump sagt i en kommentar efter tullhotet.

LÄS MER: Storbanker varnar Trump

Foto:

Text: Redaktionen


Storbanken Nordea rasar mot Trump: “Det är ju ren korruption”

2025 07 17

Tre nya lagar är på gång i USA för att underlätta handeln med kryptovalutor.

Förslagen diskuteras för närvarande under en stor konferens arrangerad av republikaner i representanthuset.

Donald Trump har tidigare sagt att USA ska leda vägen för bitcoin, vars kurs i veckan nått över 120 000 dollar, motsvarande över 1,1 miljoner svenska kronor.

Tidigare i år lanserade den amerikanska presidenten även en egen kryptovaluta, $Trump, som på några dagar blev värd över 128 miljarder kronor.

Ilskan: "Är ju ren korruption"

I samband med den så kallade kryptoveckan vädrar nu storbanken Nordea kraftig kritik mot lanseringen av den omtalade valutan.

– Det tycker jag är det värsta Trump gör. Det här är ju ren korruption, säger Robert Naess, Nordeas investeringschef i Norden, till SR på torsdagen.

Flera experter har kritiserat samma drag. Även här hemma i Sverige.

– Är det lagligt att presidenten gör det? Uppenbarligen. Är det lämpligt? Verkligen inte, sade ekonomijournalisten Gunnar Harrius i SVT:s Morgonsoffan i vintras.

LÄS MER: Storbanker varnar Donald Trump

"Kryptopresidenten"

När bitcoin passerade 120 000 dollar i måndags beskrevs det som en milstolpe, enligt Reuters.

I veckan förväntas de nya lagförslagen som ska underlätta handeln med kryptovaluter att antas. 

Trump, som kallat sig själv för “kryptopresidenten”, har förutom lanseringen av den egna valutan, gjort en rad andra satsningar inom området.

Det är en tvärvändning av Trump  efter att tidigare ha kallat bitcoin för “bedrägeri”. 

Slår mot kritiken

Vita huset har nyligen slagit tillbaka mot anklagelserna om korruption.

– Det finns inga intressekonflikter eftersom presidenten inte förvaltar tillgångarna. Varje antydan om att det finns en intressekonflikt är oansvarigt, framhöll en presstalesperson från Trumpadministrationen till Reuters häromdagen.

LÄS MER: Sverige hotar Trump

Foto: Official White House Photo by Daniel Torok

Text: Redaktionen