Glatt besked för många arbetslösa

2022 12 05

39 000 människor med a-kassa kan andas ut.

Trots nedstängningen av samtliga a-kassor efter ett misstänkt cyberangrepp i fredags kommer utbetalning att ske i veckan – med enbart en dags försening. Det rapporterar Sveriges Radio.

De nästan 40 000 personerna som skulle fått sina pengar på torsdag kommer istället att få dem på fredag om ingenting oförutsett sker.

– Torsdagens utbetalning är flyttad till fredagen för att skapa mer tid att ge åtkomst till systemet och därmed få in uppgifter som möjliggör utbetalning på fredag, säger Tomas Eriksson, kanslichef för Sveriges a-kassor, till SR.

– Vi gör allt vi kan för att alla som har förväntat sig kunna rapportera för utbetalning på fredag ska kunna göra det, och som det ser ut nu behöver man lämna sina uppgifter senast under tisdagen.

Ifrågasatt säkerhet

I takt med att julen närmar sig och elräkningarna blir högre var det många som oroade sig över utbetalningar efter att Sveriges a-kassor meddelade att man blivit utsatt för en “säkerhetsrelaterad incident”.

– Vi har så goda säkerhetssystem vi kan ha. Uppenbarligen har man ändå kunnat utsätta dem för ett hot. Åtgärden blev att stänga ned accessen. Vi får utreda senare vilka behov det finns av andra säkerhetsnivåer, säger Tomas Eriksson.

Inlett utredning

Det var under förmiddagen i fredags som nyheten om cyberattacken slog ned.

– Det innebär att medlemmar kan ha svårt att just nu överhuvudtaget nå sin a-kassa, framhöll organisationen Sveriges a-kassor på sin hemsida.

Man startade då en utredning av en “cybersäkerhetsrelaterad incident i a-kassans miljöer”.

– Tillsammans med driftleverantörer och andra experter analyserar vi vad som har hänt och arbetar med att minimera risken för eventuella konsekvenser. För stunden kan vi inte se att incidenten har någon påverkan på verksamheten, uppgav Tomas Eriksson.

Vidtagit åtgärder

Händelsen anmäldes till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och krisledningen aktiverades. Dessutom informerades Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Intresseorganisationen ville dock inte uppge vilken a-kassa som blivit drabbad och det är inte heller känt varifrån angreppet kom.

Fakta Sveriges a-kassor

- Sveriges a-kassor är gemensam service- och intresseorganisation för alla a-kassor som finns i Sverige.

- De hjälper a-kassorna med exempelvis IT, regeltolkning, och opinionsbildning. 

- Genom Sveriges a-kassor kan de olika a-kassorna agera gemensamt, bland annat som remissinstans.

 - Sveriges a-kassor hette från början A-kassornas samorganisation. Men 2017 bytte de namn för att bättre visa på organisationens funktion.

Frågor som organisationen driver är exempelvis:

  • Att ersättningen ska räknas upp varje år
  • Lyfta förslag för att förbättra a-kassorna
  • Motivera politiker att fatta beslut som förbättrar villkoren för dig som medlem
  • Ta fram statistik och forskning som underlag för debatter

Källa: A-kassa.se

Foto: E. Kalibradov

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen