JUST NU: Djurpark misstänks för brott

2022 12 04

Arbetsmiljöverket kräver att Ölands djurpark anmäls.

Det var i augusti som den 58-årige gästarbetaren från Rumänien, som arbetade på Ölands djurpark, stångades ihjäl av en elandantilop samband med djuret jagade en struts.

Arbetsmiljöverket har sedan dess genomfört två inspektioner av parken och den senare har visat på stora brister vid dödsolyckan.

– Utredningen har visat att parkens egna rutiner inte följdes vid arbetet vid stallet där, uppger SVT.

Arbetsmiljöverket ligger lågt

Jan Olin är åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål och kommenterar händelsen.

– Inspektören har lämnat över det till en jurist som skriver en anmälan. Tycker de att det inte är ett arbetsmiljöbrott, kan det vara svårt för mig att driva ärendet vidare. Gör de en anmälan, är det ytterligare material som jag kan lägga till grund för mina beslut, säger han till TV-kanalen.

En åtalsanmälan kan vara av största vikt för en förundersökning.

Barbro Hägg är parkens ägare och Richard Berglund är parkens driftsansvarige. De avböjer att kommentera så länge det pågår en förundersökning.

Rutiner ska ha fungerat

Ölands djurpark har i handlingar till Arbetsmiljöverket tidigare betonat att det varit fråga om ett mycket snabbt händelseförlopp.

Elandantiloper beskrivs som lugna djur med respekt för människor.

De ska inte tidigare ha uppvisat något aggressivt beteende mot besökare.

Orsaken till dödsolyckan är ännu inte fastställd, men den kan ha berott på ett kommande åskoväder, enligt Expressen.

– De blir oroliga långt innan vi människor upplever ett åskväder som oroande. Detta kan vara en trolig orsak till djurens oroliga beteende som föregick olyckan, skriver djurparken i sin utredning.

Ölands djurpark uppger att man vid olyckstillfället ska ha arbetat efter rutiner, som ska ha fungerat utan problem.

Den omkomna mannen ska även ha varit med och tagit fram rutinerna.

Ska ha varit erfaren

Den omkomna mannen ska även ha varit mycket omtyckt och även erfaren.

– Han har varit många år på parken och jobbat utomlands med just sådana här specialiserade djur, sa Richard Berglund, driftsansvarig på parken, dagen efter olyckan.

Sonen till den omkomna mannen har också uttryckt sin sorg då han fick beskedet om att pappan hade omkommit i en tragisk olycka.

– Jag började gråta och skaka, berättar han till SVT.

Han ska ha varit en snäll och pratsam person och trivdes att arbeta på Ölands djurpark.

Han ska även ha haft en ”bred kunskap av berörda djurslag” och tidigare erfarenheter från andra arbeten runt om i Europa.

Låg risk för liknande händelse

Ölands djurpark bedömer risken som låg att något liknande inträffar igen, även om man ser mycket allvarligt på den inträffade händelsen.

– Man arbetar tillsammans med personal och veterinär för att säkerställa att något liknande inte ska hända igen. Man utvärderar bland annat kunskapen kring elandantiloper och ser över rutinerna för djurhanteringen, uppger Expressen.

Foto: O. Ram
Text: Redaktionen


Willys ändrar mjölkpaketen – i hela Sverige

2024 09 02

Matjätten Axfood tar till ett nytt knep för att öka mjölkförsäljningen.

Koncernen, som äger Willys och Hemköp, har med hjälp av artificiell intelligens (AI) tagit fram nya 1,5-liters mjölkförpackningar för det egna märket Garant.

De nydesignade mjölkpaketen kommer nå butikshyllor i hela landet under de kommande dagarna.

Med hjälp av AI har Axfood tagit fram en helt ny förpackningsdesign, som enligt ett pressutskick ska ”förstå essensen och värdena som finns inbyggda i Axfoods varumärken, kombinera det med produktens egenskaper, och applicera det i designen av förpackningen”.

– Med samma goda svenska traditionella mjölk som alltid på insidan och en allt annat än traditionell design på utsidan kommer de AI-designade mjölkpaketen nu fylla mejerihyllorna för miljontals kunder i Axfoodsbutiker i hela landet, skriver Axfood om sina nya mjölkpaket.  

Se bild på mjölkpaketen längst ner i artikeln

”Unik design”

Björn Blomqvist är AI-strateg på Axfood. Han har arbetat inom koncernen i fem år med att utveckla AI-modeller.

De nya mjölkpaketen beskriver Blomqvist som ett unikt projekt.

– Vårt arbete med AI handlar inte bara om effektivisering, processer och prognosverktyg, utan också om att frigöra kreativ potential. Det har vi verkligen gjort här. AI:n vi utvecklat har lärt sig förstå både vad vi och våra varumärken står för, våra produkter och vårt designspråk. Genom den integrerade AI-assistenten kan applikationen stötta våra designers genom promptning och designprocess, och på så sätt inspirera och skapa unik förpackningsdesign som inte liknar något annat vi gjort.

Övertygad: Blir mer AI

Enligt Lisa Dauchez, chef för varumärkesutveckling och förpackning på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab, är mjölkpaketen ett exempel på hur butikskedjan kan använda AI i framtiden.    

– Vi ville utforska hur vi kunde nyttja AI i vår kreativa förpackningsprocess, och valde en traditionell produkt då det finns något spännande och oväntat i mötet mellan det traditionella och det nya. Mjölken har också stor synlighet i våra butiker. Vi hade aldrig landat i den här designen utan AI, och genom att testa oss fram har vi lärt oss mycket om hur och var i processen vi kan använda AI framåt.

Björn Blomqvist gör samma bedömning.

– Även om vi använt oss av AI många år och redan tagit ett 100-tal AI-modeller i produktion är vi bara i början av en väldigt spännande resa, både som samhälle, bransch och inom Axfood, säger han.

AI-strategen berättar även att Axfood använder sig av artificiell intelligens i andra delar av verksamheten.     

Med hjälp av AI har butikskoncernen tagit fram lösningar inom både butik, lager och transporter.  

– Det stärker både hållbarhetsarbetet, sortiments- och kampanjarbetet och effektiviteten i vår verksamhet, vilket är sådant som kanske inte syns på ytan, men har stor betydelse för kunden i slutändan.

 

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Erdogan har skickat in kontroversiell ansökan

2024 09 02

I oktober 2005 inledde Turkiet medlemskapsförhandlingar med EU.

Nästan 20 år senare är landet fortfarande inte EU-medlem.

På grund av en kontinuerlig tillbakagång när det gäller demokrati, rättsstatsprincipen och grundläggande rättigheter i landet har anslutningsförhandlingarna mellan EU och Turkiet stått stilla sedan juni 2018.

Nu vänder Turkiet blicken åt ett annat håll.

Landet har formellt ansökt om att få gå med i BRICS, rapporterar Bloomberg.

Ett kontroversiellt beslut.

BRICS-gruppen består av några av världens värsta diktaturer som Kina, Ryssland och Iran.

Övriga medlemmar i samarbetet är Indien, Brasilien, Egypten, Sydafrika, Etiopien och Förenade Arabemiraten. BRICS framhåller sig själv som ett alternativ till vad dess medlemmar ser som västdominerade institutioner, till exempel Världsbanken och Internationella valutafonden.

Enligt nyhetsbyrån anser Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ett BRICS-inträde är den bästa vägen framåt.  

– Erdogans administration anser att den geopolitiska tyngdpunkten håller på att flyttas bort från välutvecklade ekonomier i väst.

– Den diplomatiska riktningsförändringen återspeglar Turkiets strävan efter att stärka sina band med samtliga sidor i en multipolär värld, samtidigt som man uppfyller sina skyldigheter som en nyckelmedlem i Nato, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrån hänvisar till ett uttalande från Erdogan i helgen.

– Turkiet kan bli ett starkt, välmående och effektivt land om vi förbättrar våra relationer med öst och väst samtidigt. Alla andra metoder än detta kommer inte att gynna Turkiet, det kommer att skada vårt land, sade presidenten under ett anförande i Istanbul.

För flera månader sedan

Turkiet har tidigare utryckt frustration över de strandade medlemsförhandlingarna med EU.

Ansökan till BRICS beror till viss del på den kyliga relationen till EU, men den kopplas även till Nato-samarbetet.

– Det är ett resultat av sprickor mellan Turkiet och andra Nato-medlemmar som uppstått efter att Turkiet upprätthållit nära förbindelser med Ryssland under landets invasion av Ukraina, rapporterar Bloomberg.

Under president Erdogans styre har Turkiet förvisso bidragit med militära förnödenheter till Ukraina, men landet har samtidigt vägrat att ansluta sig till västerländska sanktioner mot Moskva och stärkt samarbetet med Ryssland.

Nyligen lanserades den stora naturgasledningen TurkStream, som går från Ryssland till Turkiet. Via TurkStream ges Ryssland möjlighet att exportera billig gas till länder i Europa.

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen