Hårt utspel från Annie Lööf – ”Som en evig pandemi”

2022 11 25

Centerpartiets partiledare menar att samhället brister när det gäller mäns våld mot kvinnor.

Det skriver Annie Lööf (C) i en debattartikel i Göteborgs-Posten idag på Orange Day, FN:s dag för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, tillsammans med partikollegan Helena Wilhelmsson (C).

I debattartikeln kritiseras regeringen för bristande ambitionsnivå och för att betrakta människor som faller offer för människohandel eller prostitution som brottslingar.

Man uppmanar även politiken att ta ansvar och växla upp när det gäller kvinnors rättigheter.

– Det är därför ytterst bekymmersamt att den nya regeringen och Tidöavtalet indikerar något annat, framhäver Annie Lööf och Helena Wilhelmsson.

Vill se fler åtgärder

Centerpartisterna argumenterar för att det behöver sättas in fler åtgärder för utsatta kvinnor, Bland förslagen finns exempelvis att skapa bättre ekonomiska möjligheter för kvinno- och tjejjourer på längre sikt.

Partiet vill även öka resurserna till Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK.

"Evig pandemi – förpassa till soptippen"

Annie Lööf och partikollegan Helena Wilhelmsson uttrycker vidare att hela samhället tjänar på jämställdhet, inte bara kvinnor och flickor.

– Vi välkomnar alla i den kampen. Det första steget är att gemensamt bekämpa mäns våld mot kvinnor, denna eviga pandemi, som borde förpassas till historiens soptipp, framhåller centerpartisterna.

Kritiserat vandelbegrepp

Debattartikeln är delvis en reaktion på det omdebatterade vandelbegreppet i Tidöavtalet, som bland annat gör det möjligt att utvisa människor för prostitution.

En punkt som kritiserats även av företrädare inom det regeringsunderlag som ligger bakom avtalet.

Att man är utsatt för brott eller ingår i en kopplerihärva som offer, tycker jag inte ska utgöra grund för utvisning. Men jag ser det inte som någon risk utifrån hur övriga regeringen ställer sig i frågan, har jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

Öppnar för diskussion

Sverigedemokraternas partitopp Richard Jomshof, numera ordförande i justitieutskottet, har välkomnat en diskussion om vad som ska ingå i begreppet. 

– Står du och predikar hat och antisemitism och mot homosexuella i en moské, det är bra exempel på något som skulle kunna leda till utvisning, sade Jomshof i en intervju med Aftonbladet nyligen.

– Man kan också diskutera om man sysslar med hedersrelaterat våld, eller tvinga på sina döttrar oskuldskontroller och slöja. Det är frågor man kan diskutera att ta in i ett sånt förslag.

Ska återkomma med definition

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare meddelat att regeringen ska ta fram en exakt definition av vandel.

– Vad den tar sikte på är naturligtvis att den som kommer till vårt land och ska ha uppehållstillstånd, rätt att vara i vårt land också i bred bemärkelse ska sköta sig enligt förväntan som landet ställer, sade Kristersson kort efter att Tidöavtalet presenterades.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


MERZ: Stort avtal närmar sig

2025 07 09

Tysklands förbundskansler tror att ett avtal äntligen börjar närma sig.

EU fortsätter att förhandla med USA om ett nytt handelsavtal.

Trump-administrationen har kommit överens med Kina, Vietnam och Storbritannien – och nu börjar även ett avtal med EU tillslut närma sig.

Åtminstone om man ska tro Tysklands förbundskansler Friedrich Merz.

Tror på avtal

Friedrich Merz säger nu att han är ”försiktigt optimistisk” om att EU kan få till stånd ett handelsavtal med USA inom de närmaste dagarna, eller ”senast i slutet av månaden”.

Merz säger att målet är att nå ett avtal ”så snabbt som möjligt som kopplar samman den ömsesidiga handeln mellan USA och EU med lägsta möjliga tullar”, rapporterar Euronews.

Är i kontakt

Den tyske förbundskanslern understryker även att han själv är i kontakt med amerikanerna.

– Jag har också själv nära kontakt med den amerikanska regeringen, med presidenten och med Europeiska kommissionen.

Läs mer: Vladimir Putin: “Vi utklassar väst”

Tror på tullarna

Donald Trump fortsätter att förespråka tullar som det effektivaste verktyget i den ekonomiska verktygslådan.

Den amerikanska presidenten vill enligt egen utsago etablera fler arbetstillfällen på hemmaplan och få "revansch" för vad han menar har varit flerårig orättvisa där andra länder dragit nytta av USA.

Publicerat brev

På måndagskvällen publicerade Trump brev som demonstrerar de nya tullarna mot Japan och Sydkorea – om inga nya handelsavtal ingår innan slutet på juli.

På onsdagen har han lagt till en rad länder på listan.

– Vi har haft flera år på oss att diskutera våra handelsförbindelser med Korea och har dragit slutsatsen att vi måste komma bort från dessa långsiktiga och mycket ihållande handelsunderskott som orsakas av Koreas tullar, politik och handelshinder, framgår av brevet som publicerats på Truth Social.

– Våra förbindelser har tyvärr varit långt ifrån ömsesidiga.

25-procentiga tullar börjar gälla för Sydkorea den första augusti, enligt Trump.

Läs mer: Stor besvikelse för Trump i viktiga kärnfrågan

Foto: Number 10

Text: Redaktionen


Trumps beslut slår stenhårt mot biljätten

2025 07 09

Porsche ger nu besked om stora kostnader orsakade av Donald Trumps tullar.

Under året har den finansiella verkligheten blivit en helt annan för många länder och företag i samband med Donald Trumps tullar.

Senast nu under onsdagskvällen har den amerikanska presidenten delgett tullbrev till en rad länder om inga avtal nås innan slutet på månaden.

Nu framgår att biljätten Porsche får absorbera stora kostnader på grund av Donald Trumps beslut, rapporterar Reuters.

Slår stenhårt

Porsche förväntar sig en resultatförsämring på 300 miljoner euro, eller 351 miljoner dollar, till följd av absorberingen av de amerikanska importtullarna i april och maj.

Det motsvarar drygt 3,3 miljarder svenska kronor.

Det meddelar lyxsportbilstillverkaren i bilder som publicerades efter ett investerarsamtal före kvartalsresultatet.

Väntar fortsatt

USA har än så länge bara kommit överens med tre länder om nya handelsavtal.

Det rör sig om Kina, Storbritannien och Vietnam.

Intensiva förhandlingar pågår alltjämt med exempelvis EU – där nya rapporter pekar på att parterna tycks närma sig någon form av avtal.

Läs mer: Stort larm om elbilar – “114 företag kommer att gå under”

Kan komma snart

Europeiska unionen har meddelat att de hoppas kunna enas om ett avtal om amerikanska tullar ”under de kommande dagarna” som skulle innebära att man slipper de höga importskatter som USA:s president Donald Trump har hotat med på EU:s varor.

Avgifterna skulle ha börjat tas ut den 9 juli för varor som förs in i USA från hela världen, men Trump förlängde i veckan tidsfristen för samtalen till den första augusti, uppger BBC.

Återstår att se

Det återstår att se vilka länder som lyckas komma överens med USA innan slutet på månaden.

Vad som dock står klart är att finansmarknaden inte längre reagerar lika kraftigt på Trumps utspel.

Efter det massiva fallet när Trump först gav besked om tullarna har aktiemarknaden mer eller mindre ryckt på axlarna efter den senaste tidens utspel.

Läs mer: Trump slår till – publicerar brev på sociala medier

Foto: The White House

Text: Redaktionen