Stockholm och Jönköping öppnar för ny åldersgrupp

2021 06 04

Region Stockholm som tidigare legat långt efter har nu fått upp farten rejält med vaccineringen. I dag öppnar man för 40-plussare att boka tid och även Region Jönköping hade i dag premiärdag för 40+.

– För att boka vaccination mot covid-19 via appen Alltid Öppet eller telefontjänsten krävs rätt födelseår. Vaccinationen sker på någon av länets vaccinationsmottagningar, meddelar Region Stockholm på sin webbsida och nu är det de som är födda 1981 eller tidigare som är välkomna att boka tid.

Intresset är mycket stort för att vaccinera sig. Så här långt har har över 1,1 miljoner doser getts och 74 % av gruppen 50 till 59 år respektive 48 % av gruppen 45 till 49 år har vaccinerats med en första dos.  

– Totalt har drygt 43 % av den vuxna befolkningen i länet vaccinerats med en första dos medan andelen vaccinerade med en första dos i gruppen 65 år och äldre uppgår till nästan 86 %, konstaterar Region Stockholm.

Redan dos 1 ger visst skydd

– Det är riktigt glädjande att vi enligt plan nu öppnar för ännu en ny åldersgrupp, den här gången personer som är födda 1981 och tidigare. Tempot i vaccinationerna är fortsatt högt, något som är väldigt viktigt för att vi tillsammans ska kunna tas ur pandemin. Redan den första dosen ger ett visst skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, och därför är tempot viktigt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

– Vaccinbokningen är öppen för personer som har rätt ålder, alltså de som är födda 1981 eller tidigare. Precis som tidigare har vaccinatörerna fyllt på med tider och finns det ingen tillgänglig tid är det viktigt att försöka igen senare eftersom nya tider också läggs till löpande, säger Magnus Thyberg.

Jönköping: Nya tider varje dag

Region Jönköpings län meddelar på Facebook att tiderna som läggs ut går åt fort men att man lägger ut nya tider i bokningssystemet varje dag.

[yop_poll id="154"]

JUST NU: Röd varning på Kanarieöarna – “ring 112”

2025 07 16

Den lokala regeringen på Kanarieöarna utlyser “röd varning”.

Temperaturen stiger på de spanska turistöarna.

Nu ökar risken kraftigt för att skogsbränder ska bryta ut.

– Om någon ser rök eller lågor bör de omedelbart ringa 112, uppmanar Kanarieöarnas regering, enligt Canarian Weekly.

– Eftersom en snabb insats är avgörande för att förhindra att bränder sprider sig okontrollerat.

Uppmaningen: "sök skydd"

Kanarieöarna, inte minst Teneriffa, har flera dramatiska erfarenheter av skogsbränder som fått katastrofala följder.

Så sent som förra året höll situationen på semesterön på att urarta när de omfattande bränderna under 2023 senare ledde till kritisk vattenbrist.

Under onsdagen kan temperaturen stiga över 38 grader. Till och med under natten kan temperaturen ligga kvar över 28 grader på Gran Canaria.

Nu uppmanar regeringen folk på öarna att “söka skydd”.

– Undvik alkohol och sök skugga eller skydd under parasoller på stranden, lyder myndigheternas direktiv.

"Följ restriktionerna"

Dessutom har det det gått ut en skarp varning om att undvika fysisk ansträngning under dagens varmaste timmar.

Folk uppmanas även äta lätta, regelbundna måltider och fylla på med vatten för att inte bli uttorkad.

Alla måste också vara särskilt noga med att inte slänga cigaretter eller tändstickor i skogsområden som riskerar att sätta igång en eld.

– Invånare och besökare påminns också om att följa eventuella restriktioner som utfärdats av lokala myndigheter gällande tillgång till skogar och utomhusaktiviteter, skriver Canarian Weekly.

LÄS OCKSÅ: Svensk familj åkte till Thailand – kan tvingas böta 100 000

UD varnar också

Svenska UD gick nyligen ut med varning till svenskar som befinner sig i Spanien. Bland annat uppmanar myndigheten att resenärer ska kontrollera att mobilen fungerar om man behöver ringa 112.

– Under sommarmånaderna kan höga temperaturer, torka och blåst medföra en ökad risk för skogs- och markbränder, framhäver UD och tillägger:

– Svenska resenärer uppmanas att hålla sig informerade genom nyhetsrapportering och genom sitt rese- eller flygbolag. Om en brand uppstår i din närhet, rådgör med din researrangör och följ lokala myndigheters anvisningar och bestämmelser.

Foto: G. Tischler

Text: Redaktionen


JUST NU: EU planerar jättehöjning – SD kräver svenskt veto

2025 07 16

EU-kommissionen vill öka unionens budget ordentligt.

Kommissionen föreslår att EU:s nya långtidsbudget ska uppgå till 1 700 miljarder euro för åren 2028–2034, rapporterar Politico som tagit del av ett utkast på förslaget.

– Siffran skulle innebära att de totala utgifterna skulle stiga till 1,23 procent av EU-ländernas samlade bruttonationalinkoms, jämfört med dagens 1,1 procent, rapporterar tidningen.

Sverige går emot

Den svenska regeringen har kommenterat EU:s nya långtidsbudget.

Enligt uppgift vill regeringen se en smalare budget än det nuvarande förslaget. Sveriges ståndpunkt är att budgeten ska uppgå till cirka 1,0 procent av EU-ländernas BNI.   

– Budgeten måste tydligare än någonsin svara upp mot de utmaningar som medlemsländerna nu gemensamt står inför. Samtidigt är ekonomin i många av EU:s medlemsländer under press, med minimalt utrymme att finansiera en ökning av EU:s budget.

– Fokus måste ligga på omprioriteringar som ger utrymme till viktiga investeringar.

Det skriver statsminister Ulf Kristersson (M), EU-minister Jessica Rosencrantz (M) och finansminister Elisabeth Svantesson (M) i en debattartikel i Di.

Sverige är inte ensamt om att höja ett varningens finger.

Flera länder – däribland Tyskland, EU:s största och mest inflytelserika ekonomi – har varnat för att utöka unionens budget i en tid då väljare i allt högre grad vänder sig till populistiska och EU-kritiska rörelser.

LÄS MER: Regeringen kan avskaffa förbud – ingen får säga nej

SD kräver svenskt veto

Sverigedemokraterna har också gett sig in i debatten.

Partiet kräver att regeringen lägger in ett veto mot budgeten om den inte gynnar svenska intressen.

– Svenska skattebetalare kommer att stå som förlorare om inte regeringen hotar med veto, skriver SD:s EU-parlamentariker Charlie Weimers på X.

LÄS MER: Regeringen kan avskaffa förbud – ingen får säga nej 

Foto: Betexion resp Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen