SVERIGE: Går till hårt motangrepp efter S-kritik

2022 11 23

Moderaterna höjer tonen i det ordkrig som uppstått med Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna presenterade idag sin skuggbudget och passade samtidigt på att ge regeringen och Sverigedemokraternas ekonomiska politik en rejäl känga.

Enligt Mikael Damberg (S), ekonomiskpolitisk talesperson för partiet, är regeringens budget “helt otillräcklig”.

– Mest framträdande i budgeten var de löftesbrott som satte på pränt. Det utlovades 6,50 på bensinen men blev 14 öre vid pump. SD:s ultimata krav om 20 miljarder till rättsväsendet blev betydligt lägre än så. Högkostnadsskyddet som skulle vara på plats den 1 november lyser fortfarande med sin frånvaro, säger han på en pressträff enligt SVT.

Ilsknade till

En kommentar som fick Moderaterna att ilskna till.

– S vill göra precis det vi varnat för, högre skatt för Sveriges hushåll. De vill nu ändra lagen så att exempelvis var femte barnmorska och polis betalar högre skatt än vad de annars skulle ha gjort nästa år, framhäver partiet på Twitter.

Moderaterna tillägger:

– Det är oansvarigt när vi redan befinner sig i ett tufft ekonomiskt läge.

Vill införa "tankrabatt"

Moderaterna hänvisar till Socialdemokraternas förslag om att bland annat höja generella statsbidrag till välfärden med 12 miljarder kronor.

Partiet vill även höja barnbidragen och införliva en “tankrabatt” för att gynna bilberoende invånare i landet.

– Vi kommer att göra en riktad satsning på barnfamiljer den här vintern med ett höjt barnbidrag i januari, februari och mars så att man faktiskt får 200 kronor mer per barn, säger Mikael Damberg enligt SVT.

MP vill se skattesänkning

Även Miljöpartiet presenterade sin skuggbudget idag.

Det som framför allt utmärker budgeten är pengar till förnybar energi, energieffektivisering och klimatanpassning. Partiet vill även se en skattesänkning för människor som bor på landet.

– Vi gick till val på att stärka klimatarbetet, på att stärka välfärden och på öka jämlikheten. Idag presenterar vi en budgetmotion som levererar på precis detta, säger MP:s språkrör Märta Stenevi till SVT.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ryanair-plan flög till oväntad destination – passagerare i tårar

2025 01 03

Passagerare på ett Ryanair-flyg fick på den hårda vägen lära sig värdet i att dubbelkolla sin bokning.

Turisterna hade med gott humör lämnat London med destination Frankfurt och tyskarnas berömda julmarknad i början av december.

Men glädjen byttes snart ut mot förtvivlan.

Det visade sig att flyget var på väg till en helt annan flygplats än vad passagerarna hade förväntat sig, rapporterar belgiska tidningen HLN.

Ilskan: "Ryanair har lurat oss"

Istället för att flyga till den centrala flygplatsen i Frankfurt flög planet till en gammal flygbas (Hahn) som numera används för civila flygningar.

Den ligger dock 130 kilometer från den destination som de brittiska passagerarna trodde att de skulle flyga till.

– Vi såg på skärmarna att vårt flyg gick till Hahn. Det var inte fråga om Frankfurt. Det var då vi insåg att vår resa skulle bli en riktig mardröm. Flickan som satt bredvid mig brast faktiskt ut i gråt, säger resenären Bridget Brown till HLN.

Kvinnan rasar nu mot lågprisbolaget.

– Alla på vårt plan hade begått samma misstag. Ryanair har verkligen lurat oss.

"Vi blev strandade"

Den helt avgörande informationen om vilken flygplats i Frankfurt som Ryanair flyger till hade med andra ord helt undgått de brittiska turisterna.

När de väl landade på Hahn fick de en chock.

– Den flygplatsen var lika stor som en skokartong. Det såg ut som en flygbas, med de där gamla krigsbunkrarna runt omkring. Det fanns uppenbarligen ingenting att göra där. Vi var strandsatta i en håla, nästan två timmars bilresa från vår riktiga destination, säger Bridget Brow och poängterar att “alla på flyget gjorde samma miss”.

Ryanair svarar: "Inte lurat någon"

Att ta tåget in till Frankfurt skulle ta över tre timmar. Hyrbilarna gick åt direkt och många blev utan och fick istället ta en taxi för 700 euro tur och retur.

Enligt resenärerna luras Ryanair när de skriver “Frankfurt-Hahn” på sin hemsida.

Flygbolaget själva håller inte med och har svarat på kritiken.

– Vi har inte lurat någon. Den kvinnan bokade ett flyg från London till Frankfurt-Hahn och det var precis vad hon fick. Namnen på alla flygplatser anges tydligt på vår hemsida. Det är passagerarens ansvar att noggrant kontrollera destinationens namn, säger en talesperson från Ryanair.

Foto: K. Hackert

Text: Redaktionen


Rysk kollaps – inte hänt på två decennier

2025 01 03

En viktig sektor av Rysslands ekonomi har kollapsat.

Det rör sig om den inhemska oljeproduktionen som har sjunkit till den lägsta nivån på två decennier.

Under 2024 uppgick den ryska oljeproduktionen till 1 254 ton per dag, rapporterar Newsweek med hänvisning till Seala, en plattform som analyserar oljehandeln i världen.

Noteringen innebär att oljeproduktionen i Ryssland är på den lägsta nivån sedan 2005.

Ukrainska luftattacker pekas ut som orsaken.

– Det är en direkt effekt av ukrainska drönarattacker mot rysk energiinfrastruktur, skriver Newsweek.

Under året har Ryssland tvingats till flera oplanerade reparationer av oljeraffinaderier som skadats i ukrainska attacker.

Reparationerna har försvårats av västvärldens sanktioner mot Ryssland. Det råder stor brist på teknik och viktiga komponenter, vilket gör arbetet betydligt svårare. 

Jättesmäll för Moskva

Oljeindustrins kollaps är en tung smäll för Ryssland.

Den ryska ekonomin är fortfarande kraftigt beroende av en stark olje- och gasexport.

I dag står Ryssland för över 12 procent av den globala råoljeproduktionen.

Varje svängning på oljemarknaden kan således få stora konsekvenser.

– Priset på olja förblir den mest avgörande faktorn för Rysslands ekonomiska hälsa, och varje prisfall på olja påverkar direkt landets utländska valutaintäkter, inflation och övergripande ekonomiska stabilitet, framhåller Östekonomiska Institutet (SITE) i en färsk rapport.

I samma rapport framgår det att den ryska regimens finansiella reserver, som har använts för att finansiera krigsutgifterna, håller på att ta slut. Enligt forskarna kan reserverna vara uttömda om cirka ett år.

– När dessa reserver är förbrukade kommer centralbanken att utsättas för tryck att sänka sin styrränta, eller till och med börja trycka mer pengar, vilket kan leda till en hög inflation och en försvagad rubel, står det i rapporten.

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen