Rysk kritik mot Putin: ”Borde dödat Zelensky”

2022 11 15

Ryska militärbloggare riktar kraftig kritik mot landets militära ledning och dess högsta befälhavare – diktatorn Vladimir Putin.

Den plötsliga kritiken kommer efter Ukrainas president Volodymyr Zelenskys besök i den befriade staden Cherson i södra Ukraina.

Flera militärbloggare reagerar kraftigt på att den ryska armén inte tog ”tillfället i akt” och försökte döda den ukrainske presidenten, rapporterar amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War.

– Ryska militärbloggare klagar främst på att Zelensky anlände till staden och kunde röra sig helt fritt med en relativt liten oro för ryska attacker, skriver ISW.

Håller på att förlora kriget

Enligt tankesmedjan framhåller en välkänd bloggare att de uteblivna attackerna tyder på att Ryssland inte vill vinna kriget.

Han kritiserar kraftfullt de ryska styrkorna för att de ”tillät att Zelensky satte sin fot på ryskt territorium”.

I slutet av september annekterade Moskva illegalt Chersonregionen och tre andra regioner i Ukraina. Enligt rysk lagstiftning betraktas således Cherson som ryskt territorium.

Press på militärledningen

Kritiken från militärbloggarna sätter press på Moskva, uppger ISW.

– Den tydliga förskjutningen från ett relativt förlåtande språk till kritik som riktas mot ryska militära misslyckanden tyder på att det ryska militära ledarskapet sannolikt kommer att pressas att uppvisa vinster i Donetsk och andra områden, skriver tankesmedjan.

Explosioner i Kyiv

Kort efter kritiken kommer rapporter om flera explosioner i Ukrainas huvudstad Kyiv.

Stadens borgmästare Vitali Klitschko bekräftar att Ryssland har utfört en massiv robotattack mot huvudstaden, rapporterar Reuters.

Enligt borgmästaren har de ukrainska försvararna skjutit ner en majoritet av robotarna, men två bostadshus uppges ha träffats i den ryska attacken.

Andriy Yermak, rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, hävdar att attacken är ett svar på Zelenskys tal under G20-mötet. Presidenten adresserade G20-ledarna tidigare under tisdagen. Bland annat gjorde han en poäng av att tacka ”G19” för stödet i kriget mot Ryssland.  

– Ryssland svarar på Volodymyr Zelenskys kraftfulla tal vid G20 med en ny robotattack. Är det någon som på allvar tror att Kreml verkligen vill ha fred? De vill ha total lydnad. Men i slutet av dagen förlorar alltid terrorister, skriver Yermak på Twitter.

Foto: President of Russia resp Pressidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 07

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen


Stort larm om Hedin Bil

2024 09 07

Hedin Bil, Sveriges största återförsäljare av nya bilar, har hamnat i blåsväder.

Koncernen har fakturerat kunder för olika kostnader i samband med återlämning av leasade bilar, vilket strider mot privatleasingavtalet.

Det avslöjar Sveriges största konsumentorganisation för bilister, M Sverige, i en färsk granskning.

Enligt granskningen har Hedin Bil bland annat fakturerat kunder för åtgärdande av tekniska brister, trots att dessa borde täckas av garantin. 

– Hedin Bil menar att kunderna som har privatleasat ska hållas ansvariga för skadorna, trots att avtalet inte anger något om ett sådant ansvar från hyrestagarens sida annat än att lämna bilen på service enligt det förbestämda intervallet, skriver M Sverige.

”Helt i strid med avtalet”

Vid återlämning av en leasad bil kan hyresgivaren kräva att kunden ska betala för onormalt slitage, eftersom det i avtalet anges att ”hyrestagaren ska ersätta hyresgivaren”. Hedin Bil är dock återförsäljare och har kommit med egna krav på betalning.

Helt i strid med avtalet, enligt M Sverige.

– Hedin Bil saknar stöd enligt avtal att fakturera kunden, men har helt enkelt struntat i det och gjort det ändå. Först efter omfattande dialog med våra rådgivare har fakturan krediterats. Det är jobbigt för den som privatleasar att kämpa emot, man förutsätter att företagen följer villkoren man själva bestämt ska gälla, men så är det inte alltid, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

– Vid privatleasing gäller i princip bara avtalet och alla parter måste följa det. Trots att man enligt avtalet inte får göra det, har vi fått rapporter om återförsäljare som fakturerar kunden för vad man menar är slitage.

Först efter M Sveriges granskning har Hedin Bil ändrat sig.

– Det är vårt intryck att återförsäljare i Hedin-gruppen verkar vilja ställa i ordning bilen inför kommande försäljning på leasingtagarens bekostnad, det är den typen av ärenden vi möter i vår rådgivning, säger Carl-Erik Stjernvall.

Klaga först

Efter avslöjandet går M Sverige ut med flera uppmaningar till personer som leasar sin bil.

– Vet man med sig att man tvingats betala direkt till återförsäljaren när man lämnade sin leasingbil ska man dubbelkolla sitt avtal. Om det står att ”hyrestagaren ska ersätta hyresgivaren” vid återlämningen, och inte återförsäljaren, har man blivit lurad, framhåller organisationen.

M Sverige uppmanar bilister att vidta följande åtgärder i en sådan situation:

  • Klaga först till företaget som du har betalat till.
  • Får du inte gehör för ditt klagomål – vänd dig till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.
  • Till ARN kan du anmäla om kostnaderna eller det onormala slitaget är oskäligt eller felaktigt.

Foto: Holger.Ellgaard

Text: Redaktionen