Oväntad förändring av inflationen – elpriset rasar
2022 11 15
Inflationen minskade i oktober och placerar sig nu på 9,3 procent.
Det meddelar Statistiska centralbyrån, SCB, i ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.
Nedgången är större än vad som väntades på förhand.
– Det är en nedgång från september då inflationstakten var 9,7 procent. Månadsförändringen från september till oktober var -0,1 procent, framhåller SCB.
Elpriset rasar ordentligt
Vad som påverkade förändringen är bland annat höjda priser på drivmedel och hushållsvaror. Även prisökningar inom inventarier, hushållsvaror samt kultur och fritidsvanor har bidragit.
Men prisuppgångarna motverkas bland annat av sjunkande priser på el – som rasar ordentligt från september till oktober.
Största månadsminskningen på tre år
Priset på el sjönk nämligen med hela 24 procent mellan de två månaderna. Det är en större minskning jämfört med förra året och ännu större än oktober 2020.
Men det stora glädjebeskedet för hushållen ska ändå ses i relation till hur det exempelvis såg ut förra året.
– Elpriserna går ner i oktober men de är fortfarande högre än förra året, konstaterar Sofie Öhman, prisstatistiker på SCB.
Ser ljuset i tunneln
Nyligen prognostiserade Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson att den höga inflationen var på väg att vända. Han konstaterade också ett ljus i slutet av tunneln.
– Konjunkturutsikterna är fortfarande bekymmersamma. Men riskerna för de riktigt dystra konjunkturscenarierna har minskat, sade han till Svenska Dagbladet i söndags.
Ligger efter USA
I USA tycks inflationen vara på kraftigare nedgång. Siffrorna för oktober landade på 7,7 procent. En rejäl sänkning jämfört med inflationstakten för september som låg på 8,2 procent, rapporterar NBC.
Liknande siffror lär dock svenskarna behöva vänta ännu längre på.
– Det kommer att dröja ett tag till innan den svenska inflationen dämpas. USA ligger före oss, och det har också varit en annan situation där, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar till SvD.
Prisförändringar kopplade till inflationen
Varor och tjänster som främst påverkade månadsförändringen av inflationen. Prisförändringarna anges inom parentes i procent.
- Livsmedel (+1,5)
- Grönsaker (+3,7)
- El (-23,6)
- Inventarier och hushållsvaror (+1,1)
- Drivmedel (+12,9)
- Rekreation och kultur (+2,3)
Källa: SCB
Foto: A. Taissin
Text: Redaktionen