Åtalas för grovt spioneri mot Sverige

2022 11 11

Två bröder åtalas misstänkta för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning.

Bröderna riskerar livstids fängelse, rapporterar Aftonbladet.

I åtalet framgår det att bröderna har "gemensamt och i samråd, under perioden 28 september 2011– 20 september 2021 inom riket bl.a. i Stockholmsområdet, gått Ryssland och den ryska underrättelsetjänsten GRU tillhanda, genom att obehörigen anskaffa, befordra samt röja uppgifter vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet".

De misstänkta personerna greps i september respektive november 2021 och har suttit häktade sedan dess. En av dem misstänks förutom för grovt spioneri också för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, uppger Säkerhetspolisen.

– Det har varit en komplex utredning kring ett mycket svårutrett brott och misstanken rör mycket allvarlig brottslighet riktad mot Sveriges underrättelse- och säkerhetssystem. Gärningen är grov eftersom den rör förhållanden som är av stor betydelse. De uppgifter som obehörigen har anskaffats, befordrats och röjts kan, genom att de kommer främmande makt tillhanda, medföra men för Sveriges säkerhet, säger chefsåklagare Per Lindqvist.

Anställd på Säpo

Den ena av de två åtalade var mellan 2014 och 2015 anställd vid Säkerhetspolisen. Tidigare arbetade han vid Försvarsmakten.

– Det är under dessa anställningar som det misstänkta anskaffandet ska ha skett. Syftet har varit att gå främmande makt tillhanda, i detta fall Ryssland, uppger Säpo.

– Säkerhetspolisen ser mycket allvarligt på det som inträffat. Den misstänkta brottsligheten är en risk som varje säkerhetstjänst är väl medveten om, även om vi gör allt för att motverka den. Säkerhets- och underrättelsetjänster är ett prioriterat mål för främmande makt som lägger ner omfattande resurser på att komma över information om verksamheten, säger Anders Kassman, avdelningschef vid Säkerhetspolisen.

Förundersökning 2017

En förundersökning mot den tidigare Säpo-anställde inleddes redan 2017 under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– Att det var Säkerhetspolisen som fattade misstankar mot den tidigare anställde har gett myndigheten bättre förutsättningar att vidta åtgärder kring det egna säkerhetsarbetet. Tillsammans med Försvarsmakten och med stöd av bland andra Försvarets radioanstalt (FRA) har Säkerhetspolisen samtidigt arbetat intensivt för att utredningen ska leda fram till ett åtal, skriver Säpo.

Nekar till brott

Männen nekar till brott.

– Beträffande vad min huvudman är åtalad för tillbakavisas med bestämdhet att något felaktigt eller brottsligt skulle ha skett, han har genomgående efter bästa förmåga försökt lösa svåra uppgifter på bästa tänkbara sätt, säger Anton Strand, den ena mannens försvarsadvokat, i ett pressmeddelande.

Flera länder bedriver spionage

Säkerhetspolisen understryker att flera länder bedriver spionage och annan säkerhetshotande verksamhet i och mot Sverige.

– Varje dag pågår angrepp och aktiviteter för att stjäla information och stärka den egna staten. Ryssland är ett av dessa länder och landet har en hög förmåga till inhämtning från såväl mänskliga källor som genom teknisk inhämtning, uppger myndigheten.

Text: Redaktionen


E4 avstängd

2024 05 04

En olycka har skett i trafiken och E4 har stängts av.

På lördagen kring lunchtid kommer uppgifter om att en trafikolycka har inträffat.

Det är på E4 mellan Ljungby och Värnamo som olyckan har skett.

Det ska röra sig om en lastbil som har vält, och vägen är just nu avstängd i båda riktningarna.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Polis på plats

Polisen är just nu på väg till platsen för att undersöka exakt vad som har hänt.

– En lastbil välter på E4 mellan Ljungby och Värnamo, meddelar polisen angående händelsen.

– Polis skickas till platsen för kontroll. Om någon person kommit till skada är i nuläget oklart. 

Öppnar till 16

Det är oklart hur många personer som är inblandade i olyckan men det finns inga uppgifter om att någon annan bil ska vara inblandad.

Trafiken leds för närvarande om.

Trafikverket har upprättat en prognos om att trafiken kan rulla som vanligt igen klockan 16.

Det rapporterar TV4.

Foto: Melvin

Text: Redaktionen


Rysslands bisarra åtgärd – mot Zelenskyj

2024 05 04

Ryssland efterlyser Volodymyr Zelenskyj.

Landet har placerat den ukrainska presidenten på en lista över efterlysta personer.

Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Ryssland har inlett ett brottmål mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och satt upp honom på en efterlystlista, uppger nyhetsbyrån.

”Brottmål” mot europeiska politiker

Uppgifterna kommer i sin tur från den ryska statliga nyhetsbyrån TASS, som hänvisar till det ryska inrikesministeriets databas.

– Inlägget som den citerade gav inga ytterligare detaljer, enligt Reuters.

Det är emellertid inte första gången som Ryssland efterlyser och försöker starta ”brottmål” mot sina politiska fiender.

– Ryssland har utfärdat arresteringsorder på ett antal ukrainska och andra europeiska politiker sedan konflikten med Ukraina började i februari 2022, rapporterar nyhetsbyrån.

Efterlyser ministrar

Det är alltså inte bara ukrainska politiker som hamnar på de ryska listorna över personer som är efterlysta.

Även andra politiker i Europa har hamnat på listan.

– Rysk polis satte i februari Estlands premiärminister Kaja Kallas, Litauens kulturminister och ledamöter av det tidigare lettiska parlamentet på en efterlysningslista för att ha förstört sovjettidens monument, enligt nyhetsbyrån.

Ryssland ska även ha utfärdat en arresteringsorder för den internationella brottmålsdomstolen ICC:s åklagare.

Detta som ett svar på att ICC har utfärdat en arresteringsorder för Vladimir Putin.

Putin efterlyst för krigsbrott

Men nu har landet alltså även öppnat ett ”brottmål” mot Volodymyr Zelenskyj.

Vilket brott Zelenskyj påstås ha gjort sig skyldig till framgår emellertid inte.

I världssamfundets ögon är det Putin själv som betraktas som en efterlyst brottsling.

– I mars 2023 utfärdade Internationella brottmålsdomstolen i Haag en arresteringsorder på Rysslands president Vladimir Putin på anklagelser om deportering av ukrainska barn till Ryssland – ett krigsbrott enligt internationell lagstiftning, rapporterar Radio Free Europe.

Foto: President of Russia Office resp President of Ukraine Office 

Text: Redaktionen