SVERIGE: Mycket positiv signal för personer som lurats av bedragare

2022 11 09

Allmänna reklamationsnämnden, ARN, har i dag presenterat nya riktlinjer för banker vars kunder har blivit lurade av bedragare.

Myndigheten har granskat nio ärenden. I åtta av nio ärenden anser ARN att bankerna ska återbetala merparten av de besparingar som bedrägerioffer har förlorat, uppger Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Bakgrund

Bakgrunden till ARN:s nya rekommendationer är en dom som Högsta domstolen, HD, meddelade i somras. En konsument blev 2018 lurad på en stor summa pengar av en bedragare.

HD bedömde att konsumenten agerat grovt oaktsamt, men inte särskilt klandervärt. Konsumenten fick därmed endast betala 12 000 kronor av de transaktioner som genomförts.

– En vägledande dom som nu har fått till följd att ARN harändrat sin praxis. I tidigare, liknande ARN-ärenden har konsumentens agerande,nästan undantagslöst, bedömts som särskilt klandervärt och konsumenten har själv fått bära hela förlusten, framhåller Konsumentverket.

"Mycket stor betydelse"

Cecilia Tisell, Konsumentombudsman och generaldirektör för Konsumentverket, framhåller att HD:s dom från i somras är direkt avgörande.

Utan HD:s vägledande dom hade förhållandet varit det motsatta, vågar jag påstå. Domen är av mycket stor betydelse för människor som har drabbats av bankbedrägerier. Det gläder mig att ARN nu ändrar sin praxis i enlighet med HD:s vägledning och rekommenderar bankerna att ersätta sina drabbade kunder, säger Cecilia Tisell.

Hon tillägger:

– Jag förutsätter nu att bankerna följer ARN:s rekommendationer liksom att de på eget initiativ omprövar tidigare fall där de låtit konsumenterna bära hela förlusten.  

Representanterna från bankbranschen har dock en avvikande uppfattning jämfört med ARN i samtliga ärenden som behandlats, enligt Konsumentverket.

Undvik bedragare

Att skydda sig mot bedragare kan vara svårt –  tillvägagångssätten som bedragare idag har att lura sina medmänniskor är många, uppger Swedbank.

Banken rekommenderar flera åtgärder som konsumenter kan vidta i förebyggande syfte:

Skydda dina id-handlingar, personnummer och adressuppgifter
Förvara din personliga information, kort, dosa och liknande på ett säkert ställe. Lämna inte ut ditt personnummer, organisationsnummer eller fullständiga adressuppgifter om det är inte är nödvändigt och aldrig till någon som du inte har tillräcklig information om. Polisanmäl alltid en förlust av en id-handling.

Lämna aldrig ut lösenord eller koder
Dina koder och lösenord till exempelvis kort och system, inloggning/signering i internetbanken eller mobilbanken är personliga och du ska aldrig dela dem med någon. Använd även starka och svåra lösenord för att logga in på sidor där det finns känslig information om dig, till exempel sociala medier. Byt regelbundet lösenordet.

Säkra din dator och mobil
De flesta identitetsstölder sker på webben. Se därför till att ha uppdaterade brandväggar, virusprogram, spamfilter och filter mot nätfiske. Använd alltid ett lösenord till ditt trådlösa nätverk hemma och aktivera säkerhetsinställningar på din router för att förhindra att obehöriga ges åtkomst. Säkerhetskopiera alla dina system så att dessa kan återställas om något skulle ske.

Använd sunt förnuft när du surfar
Håll utkik efter en symbol med hänglås i, eller bredvid, adressfältet i din webbläsare och se till att webbadressen inleds med "https". Det betyder att webbsidan är krypterad vilket innebär att ingen annan kan läsa av den kortinformation eller de lösenord du skriver in. Undvik att logga in på ditt bankkonto från en allmän dator eller ett oskyddat trådlöst nätverk.

Var försiktig med mejl
Öppna eller svara inte på mejl om du inte vet vem avsändaren är. Skicka heller aldrig personliga uppgifter via mejl eller klicka på länkar i mejl. Skriv istället själv in den webbadress som du vill besöka, till exempel www.swedbank.se.

Adressändring
Spärra dig mot ändring av din folkbokföringsadress på skatteverket.se.

Lås din brevlåda
Låt aldrig din post ligga i trapphus eller i öppna brevlådor. Om möjligt se till att ha en låst brevlåda. Är du bortrest en längre tid - eftersänd posten, be någon ta hand om den eller lagra/pausa utdelningen. Många myndigheter och företag erbjuder även att skicka post till en digital brevlåda.

Håll regelbunden koll på dina kontoutdrag
Då kan du snabbt upptäcka felaktiga transaktioner. Var också observant på att du får dina förväntade fakturor regelbundet eller om du får några oväntade.

Riv sönder/makulera papper
Riv sönder/makulera papper med personlig information på innan du kastar dem i soporna.

Kontakta polisen vid misstänkt ID-kapning
Om du misstänker att din identitet missbrukas av bedragare, anmäl detta till polisen på telefon 114 14.

Källa: Swedbank

Foto: C. Wang 

Text: Redaktionen


JUST NU: Kaosscener i Grekland – svenska turister i fara

2025 07 03

Massevakuering inleds på den grekiska semesterön Kreta.

En massiv skogsbrand har brutit ut på paradisön.

Branden har eskalerat på bara några timmar och är “utom kontroll” på östra sidan av ön, rapporterar bland annat Reuters.

Alla sjukhus har satts i beredskap och omkring 3 000 personer har evakuerats från byar och turistområden.

Flera turister har fått lämna sina hotell och spenderat natten i en gymnastiksal.

Väldigt svår situation

Minst 155 brandmän deltar i släckningsarbetet.

Ännu fler är på väg, enligt den grekiska brandkåren.

– Det är en väldigt svår brand, och den pågår fortfarande, säger en talesperson från räddningstjänsten till Reuters.

Exakt vad som har orsakat de omfattande bränderna är i dagsläget oklart. Grekland drabbas frekvent av skogsbränder, särskilt under sommaren vid kraftiga värmeböljor.

Svenskar i fara

Grekland är ett av de mest populära resmålen för svenskar.

I synnerhet Kreta lockar mängder med turister varje år.

Flera svenska turister som befinner sig på paradisön har vittnat om kaotiska scener under natten. Nödsignalerna tjöt från folks mobiltelefoner.

– Vi skyndade oss till rummet och började packa väskorna. Vi väntade på att Apollo skulle ge besked, men fick ingen tydlig information, säger 33-årige Andreas Jansson till Aftonbladet.

Apollo har ett hotell drygt sju kilometer från där branden rasar och följer situationen noga. Även Ving har gett liknande besked, skriver tidningen.

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Kaffepriset störtdyker – här är prislappen på ICA

2025 07 03

Kaffet blir billigare.

Efter chockhöjningen på det “svarta guldet” i våras, då priset ökade uppemot 20 kronor per paket för vissa varor från en dag till en annan, har det nu vänt.

Nu är kaffe den vara som sjunker mest i pris.

Prisfallet ligger på 7 procent under juni månad, enligt SVT som hänvisar till en rapport från jämförelsesajten Mappriskollen.

Det kan motsvara uppemot 15 kronor per paket, beroende på märke och pris. I snitt motsvarar sänkningen 3-15 kronor per paket.

– Generellt är det inte lika mycket externa faktorer som pressar på. Det är inte lika högt tryck på producenterna, säger Ulf Mazur, Matpriskollens vd och grundare, till tv-kanalen.

På det stora hela är det den största nedgången på matpriser på två år.

Dyrast på Coop

Exakt vilka kaffemärken som sjunkit mest i pris framgår inte i Matpriskollens granskning.

Priset på populära Zoegas Skånerost, södra Sveriges stora kaffejätte, ligger just nu på 77,90 kronor i många Icabutiker, enligt matjättens hemsida.

På Willys kostar motsvarande kaffe 75,90 kronor och på Coop 77,95 kronor, det vill säga mer eller mindre samma som på Ica.

Lokala variationer kan dock förekomma.

LÄS MER: Fullständig mardröm för Coop – “en flopp”

Kritiserade kaffet

Gevalia Mellanrost har tidigare pekats ut som Sveriges mest populära bryggkaffe av tidningen Land. I slutet av förra året hamnade dock varumärket i kris efter att Ica plockat bort dess produkter från sortimentet. Kritik haglade även mot Gevalias moderföretag JDE Peets som fortsatte sin verksamhet i Ryssland.

Idag kostar ett paket bryggkaffe av sorten mellanrost från Gevalia 76,90 kronor på Ica.

Willys har samma prislapp medan Coop är dyrast med prislappen på 80,95 kronor.

Fortfarande relativt hög nivå

En tredje storsäljare, Arvid Nordquist, är dyrare än båda ovanstående kaffemärken.

Trots prissänkningarna i juni ligger 500 gram av Arvid Nordquist Classic Mellan på 87 kronor hos Ica, 84,90 kronor hos Willys och 93 kronor hos Coop.

Tidigare har Torbjörn Iwarson, råvarustrateg på Caentaur Fonder, framhållit att lägre kaffepris är att vänta även framöver.

– Absolut, det kommer ett rejält prisras så småningom. Kanske redan i höst eller under nästa år, säger Torbrjörn Iwarsson till SvD.

LÄS MER: Unik svensk produkt skyddas – läggs i kaffe

Foto: J. Schnobrich

Text: Redaktionen