SVERIGE: Skarp kritik mot regeringen

2022 11 09

Kritiken mot regeringens budget är inte nådig, både från forskare, myndigheter och oppositionen, medan miljö- och klimatministern konstaterar att hon ska göra vad hon kan med de pengar hon tilldelats.

Parallellt som COP27-klimatmötet pågår i den egyptiska semesterorten Sharm el-Sheikh kommer skarp kritik mot Ulf Kristersson-regeringens budget i allmänhet och klimatbudgeten i synnerhet.

Dels från organisationer, dels Naturvårdsverket, dels från oppositionen, dels från forskare.

Ett dråpslag

– Budgeten är ett dråpslag mot miljön på bred front. Det är sänkningar på så många punkter och det är stora sänkningar, understryker Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet, i en intervju med DN.

Han tillägger:

–  Jag har aldrig sett något liknande, och jag har följt miljö- och klimatpolitik i närmare trettio år.

När regeringen presenterade sin budget framkom försämrade ekonomiska förutsättningar för skydds- och vårdmöjligheter av värdefull natur, insatser för vatten- och havsmiljö och miljöövervakning i stort.

Budgetminskningen kommer att halveras under det första året av mandatperioden och kommer därefter att successivt bantas.

Generaldirektör kritisk

Inte bara docenten vid Uppsala universitet är kritisk mot miljöbudgeten. Även Naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger inställer sig i kritikerkören:

– Miljöövervakning är miljöarbetets ryggrad. Det är en förutsättning för att kunna göra åtgärder på vetenskaplig grund, för uppföljningen av Sveriges miljömål och hela vår rapportering till EU, påpekar han enligt tidningen.

Hos oppositionspartiet MP skräder man inte heller orden.

– En regering som ljuger, säger en sak - gör en annan: Det är anmärkningsvärt att statsminister Ulf Kristersson var på klimatmötet i Egypten i går och talade om brådskan i omställningen, och i dag presenterar en budget som kraftigt ökar utsläppen nästa år, menar språkröret Per Bolund i en tweet.

”Återhållsam budget”

Från regeringshåll är man, förstås, nöjd med budgeten.

–Det är en återhållsam budget och då får jag försöka se över vad jag kan göra med pengarna jag har, framhåller klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) i en intervju med SR.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Ryssland attackerat – avgörande byggnad i lågor

2025 06 24

Ukraina har utfört en betydelsefull attack på rysk mark.

Oljedepån Atlas i den ryska regionen Rostov har attackerats.

Det rapporterar flera internationella medier natten till tisdagen.

Anläggningen spelar en stor roll i kriget då den levererar bränsle och används för att försörja den ryska armén, framför allt i de ryskockuperade delarna av Luhansk och Donetsk på fronten i östra Ukraina.

– Ett viktigt objekt för de ryska ockupanterna har träffats, framhåller den ukrainska generalstaben på Telegram.

– En attack av våra styrkor i målets område har bekräftats. En brand har observerats. Resultaten av attacken klargörs nu, meddelas i samma besked.

Ukraina: "Avgörande"

Atlas har en “avgörande logistisk roll för Rysslands krigsinsats”, enligt Kyiv Independent. 

Det är framför allt närheten till frontlinjen som gör oljedepån strategiskt viktig för Ryssland. Samma depå attackerades även i november 2024.

– Försvarsmakten fortsätter att vidta alla åtgärder för att undergräva de ryska ockupanternas militära och ekonomiska potential och tvinga Ryska federationen att upphöra med sin väpnade aggression mot Ukraina, framhåller den ukrainska militären.

Nya måltavlor

Attacken beskrivs från ukrainsk sida som en del av landets större insatser för att störa ryska leveranskedjor och försämra Kremls förmåga att upprätthålla den fullskaliga invasionen.

Även infrastruktur och ammunitionslager i Ryssland och på ryskockuperad mark har i högre grad blivit måltavlor för ukrainska drönar- och robotattacker. 

LÄS MER: Kalldusch för ryska krigskassan

Drönare över Moskva

Ryssland har inte uttalat sig om händelsen.

Tidigare under gårdagen uppgav Rostovs guvernör Jurij Sljusar att en ukrainsk drönarattack utlöst en brand i ett “industriföretag” i regionen, rapporterar Reuters.

Han namngav inte vilket företag som var drabbat.

Samtidigt har ytterligare ett tjugotal drönare tagit sikte mot Ryssland, uppger nyhetsbyrån.

Enligt Ryssland har samtliga skjutits ned. Två av drönarna sköts ned över Moskvaregionen.

LÄS MER: Jubel i Kreml – två länder säger nej till EU

LÄS MER: Mordförsök på Zelenskyj

Foto:

Text: Redaktionen


JUST NU: Unikt besked från Sverige – vill stoppa EU-lag

2025 06 24

EU:s AI-lag bör pausas med omedelbar verkan.

Det kräver Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M).

Inför ett möte med EU-ledare föreslår Kristersson att den omdebatterade lagen ska stoppas tillfälligt, rapporterar Politico.

Ett unikt besked från Sveriges statsminister.

– Det är första gången som en regeringsledare föreslagit det, skriver tidningen.

”Förvirrande”

Kristersson anser att AI-regelverket är dåligt utformat.   

– Ett exempel på förvirrande EU-regler är att den så kallade AI-lagen ska träda i kraft utan att det finns gemensamma standarder, säger statsministern enligt Politico.

Nya regleringar

Delar av EU:s AI-lag (Artificial Intelligence Act) har redan trätt i kraft.

I augusti utökas lagen – bland annat ska nya regler för AI-modeller som ChatGPT införas.

Sedan tidigare har EU satt upp en rad regler som AI-system måste följa.

Ulf Kristersson fruktar att regleringarna kommer att leda till att Europa hamnar efter i teknikutvecklingen.

– En fortsatt utrullning skulle kunna leda till att Europa hamnar efter tekniskt eller att specifika delar inte finns tillgängliga på den europeiska marknaden, säger han enligt Politico.

”Ta bort regleringar”

Kristersson har tidigare öppnat för att avreglera techmarknaden i Europa.

– Den inre marknaden för digitala tjänster är för dåligt utvecklad. Vi behöver ta bort regleringar som gör att techbolag inte vågar etablera sig och investera i Europa, har statsministern sagt till Di.

I samma intervju konstaterade Kristersson att olika regler på den europeiska marknaden skapar stor osäkerhet för techbolagen.

– Vi ska inte dansa efter techbolagens pipa, men det är besvärande att det är en osäker marknad att lansera i Europa. Det finns skäl till självkritik och nu är tillfället att fånga upp den.

LÄS MER: Ica-butik tvingas till nödåtgärder | Ekonomibladet

Foto Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen