Förutspår stor framgång för Ukraina

2022 11 04

USA:s försvarsminister Lloyd Austin tror att ukrainska styrkor kommer att lyckas återta den strategiskt viktiga staden Cherson i södra Ukraina.

Ukrainska styrkor närmar sig staden som varit ockuperad av den ryska armén sedan krigets första dagar.

Försvarsminister Lloyd Austin beskriver framryckningen som ”metodisk” och ”effektiv”.

– När det gäller frågan om huruvida ukrainarna kan ta det återstående territoriet på västra sidan av floden Dnepr i Cherson, tror jag verkligen att de har förmågan att göra det. Det viktigaste är att ukrainarna tror att de har förmågan att göra det, säger försvarsminister på en pressträff enligt The Guardian.

Ministern förutspår att Ukraina återerövrar staden som ligger väster om floden Dnepr.

– Vi har sett hur de metodiskt men effektivt tar tillbaka sitt suveräna territorium. Jag tror att vi kommer att se dem fortsätta pressa tillbaka motståndarna tills de säkrar territoriet på den västra sidan av floden. Jag tror att de har kapaciteten.

Risk för rysk fälla

Under gårdagen försvann en rysk flagga från en administrationsbyggnad i Cherson. Spekulationer om ett rysk tillbakadragande tog genast fart. 

Kort efter hävdade vicechefen för regionen Kirill Stremousov att ryska styrkor förmodligen kommer att retirera österut.

– Troligen kommer våra soldater dra sig tillbaka till den östra stranden, sa han till ryska medier.

Ukraina är inte säkra på vad Ryssland planerar. Landets militärledning fruktar att flaggbortagandet och vicechefens uttalande tyder på att Moskva gillrar en fälla.

– Det kan vara en provokation för att ge intrycket av att området är övergivet och att det är säkert att gå in i staden, medan de förbereder sig för gatustrider, säger Natalia Humeniuk, talesperson för Ukrainas södra militärledning, i ett tv-uttalande.

Vill undvika gatustrid

Det är i nuläget oklart vad den ryska armén planerar.

Ukrainska trupper vid frontlinjen har uppgett att de inte sett något som indikerar att ryska trupper drar sig tillbaka, rapporterar Reuters.

Samtidigt uppger en västerländsk tjänsteman med insyn att flera ryska befälhavare lämnat staden och tagit sig över floden österut.

En rysk reträtt skulle vara ett välkommet besked för Ukraina. Landets militär vill helst undvika hårda gatustrider. Det betonarJoakim Paasikivi, som är överstelöjtnant och lärare i militärstrategi.

– Under kriget har de inte fört lika brutala strider som ryssarna. Det ligger inte i deras intresse att bomba sönder byggnader. Helst undviker man nog att strida på gatorna. Om inte kommer man nog med hjälp av precisionsbombningar försöka ta viktiga knutpunkter, säger han till DN.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Kraftigt oväder drar in – vädret slår om

2024 09 07

På lördag och söndag blir det vackert och soligt i stora delar av Sverige, men sedan slår vädret om och ett oväder drar in.

De senaste dagarna har vi fått njuta av ovanligt varmt och soligt septemberväder.

På sina håll har det till och med uppmätts värmerekord för månaden.

– Ett mäktigt högtryck med centrum över västra Ryssland sträcker sig in över Skandinavien med soligt och varmt väder, där temperaturen ligger mycket över det normala för årstiden, rapporterar SMHI:s meteorolog Emma Rosengren.

Soligt och varmt i helgen

Det högtrycksbetonade vädret ser ut att stanna över helgen och bjuda på sol och värme.

– Huvudsakligen i Götaland kan det bli maxtemperaturer över 25 grader, enligt meteorologen.

I princip hela Sverige ser dock ut att få soligt väder och temperaturer över 20 grader under helgen – men sedan kommer vändningen.

Vädret slår om rejält

Redan på måndagen ser vädret ut att försämras.

Måndagen kan förvisso bli relativt varm och på sina håll solig, även om framför allt västra Sverige kan drabbas av en del regn redan då.

På tisdagen ser det ut att bli riktigt oväder.

Stora delar av Sverige drabbas av regn, bara östkusten ser ut att klara sig undan.

Temperaturen sjunker också under 20 grader i stora delar av landet.

– Lågtryck med svalare luft och nederbörd närmar sig västerifrån. Skurar och regn kan därför inte uteslutas, särskilt inte i de västra delarna av landet, enligt SMHI:s meteorolog.

Kan bli stora regnmängder

På onsdag kan det bli lite soligare igen, men temperaturen blir fortsatt ganska sval och mer normal för årstiden jämfört med de senaste dagarna.

Enligt SMHI:s 10-dygnsprognos ser temperaturen ut att ligga kvar under 20 grader, och vädret ser ut att mestadels bli molnigt.

Det ser med andra ord ut som att hösten gör sitt verkliga intåg under nästa vecka.

Regnet som väntar i början av nästa vecka kan dessutom bli kraftigt på sina håll, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist till Aftonbladet.

Det gäller framför allt Jämtland, Härjedalen och Värmland.

– Det kan bli 30, 40 millimeter på ganska kort tid, så det gäller att hålla sig uppdaterad. Det är svårbedömt var det kommer att hamna, säger han till tidningen.

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen