Nya uppgifter om planerade mordet på Annie Lööf

2022 11 01

Visbymördaren hade med sig pilbåge, pilar och svärd till Almedalen.

Theodor Engström, 33, åtalas för terroristbrott genom mord.

Han högg ihjäl psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på öppen gata i Visby mitt under den pågående politikerveckan – bara ett stenkast från platsen där Annie Lööf (C) i samma stund skulle inleda en presskonferens.

Även C-ledaren var en tilltänkt måltavla, och nu framkommer att 33-åringen hade beväpnat sig med både pilbåge och svärd, rapporterar Expressen.

Bodde i tält

– [Engström tog med sig] en dubbeleggad kniv, två svärd och en pilbåge med pilar [för att] beröva Centerpartiets partiledare Annie Lööf livet eller tillfoga henne allvarlig kroppsskada, står det i åtalet för förberedelse till terroristbrott. 

Enligt åklagarens underlag bodde Engström i ett tält i Visby där han också förvarade “pilbågen med pilarna och pilspetsar”.

I bevisuppgifterna som lämnats in till Gotlands tingsrätt framgår också att den åtalade mannen kartlade Annie Lööfs och Ing-Marie Wieselgrens respektive schema.

– Theodor Engströms avsikt var att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen, framhåller åtalet vidare.

Stora mängder narkotika

I tältet hittades även stora mängder narkotika, där polisen fann 20 doser LSD i en necessär. Utöver dessa åtalas Engström också för innehav av ytterligare 30 doser LSD på Gotland och 7,01 gram Cannabis, rapporterar Aftonbladet.

Den terrormisstänkta mördaren greps omedelbart efter knivattacken och utredningen togs snabbt över av Säkerhetspolisen.

– Det är klart att det är omskakande. Det är fruktansvärda besked att ta del av, inte minst som privatperson och mamma. Tankarna går direkt till ens barn och familjen, kommenterade Annie Lööf händelserna i somras.

Erkänt två brott

Theodor Engström erkände terroristbrott och förberedelse till terroristbrott i samband med en omhäktningsförhandling 16 augusti.

Han har tidigare deltagit i demonstrationer organiserade av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, samt varit aktiv skribent på nättidningen Nordfront, enligt Aftonbladet.

En rättspsykiatrisk undersökning visade att dådet begicks under “påverkan av allvarlig psykisk störning”. Rättegången pågår mellan 8 och 15 november.

Foto: Centerpartiet

Text: Redaktionen


Förbjuder försäljning av populära chips

2024 08 28

Laholms kommun står bakom ett försäljningsförbud av populära chips.

Det är märket Gårdschips som inte längre får sälja chips med smaken parmesan.

Laholms kommun står bakom förbudet och anledningen har att göra med att produkten är felaktigt märkt.

Produkterna som finns i butik får fortsatt säljas, men utöver det så införs ett vite på 5 000 kronor per produkt som säljs.

Det rapporterar Aftonbladet.

“Måste ha tillstånd”

Laholms kommun förklarar saken.

– Från april måste man ha tillstånd för att få att använda namnet parmesan av just den här sorten de har, och det tillståndet kunde de inte visa upp för oss, säger Annica Hegefeldt, miljöchef i Laholms kommun, till Hallandsposten.

Håller inte med

Premium Snacks Nordic äger Gårdschips, och de håller inte alls med om beslutet.

Därmed uppger bolaget att de kommer att överklaga förbudet.

– Vår kommentar just nu är att vi tycker att det är ett felaktigt beslut och vi kommer göra en överklagan.

Tidslinjen för överklagan är oklar men beslutet kommer att bestå tills vidare.

“Storfavorit hos många”

Gårdschips framhåller via sin webbsida att parmesan-smaken är mycket populär och att Laholms kommuns beslut är oriktigt.

– Gårdschips Parmesan här har vi har inte gjort avkall på något och använder riktig parmesan i vår kryddning, det vill säga Parmigiano Reggiano. Det ger en distinkt smak av lagrad parmesan backas upp av en lätt & fräsch syrlighet. En storfavorit hos många!

Det är Gårdschips

Gårdschips satsar på premiumprodukter som kommer i olika smaker.

– På Gårdschips tillverkar vi riktigt goda premiumchips och snacks och det har vi gjort i årtionden, för oss är det ett hantverk från början till slut, förklarar bolaget om sin verksamhet.

– Vi står med båda fötterna stadigt i den halländska myllan samtidigt som vi kryddar med smaker från hela världen och kallar det hela för ”Halländskt hantverk”. Från lilla Laholm. 

– Gårdschips ägs av koncernen Premium Snacks Nordic AB som utvecklar, tillverkar och säljer chips och snacks av hög kvalitet.

Obs: Bilden visar inte samma produkt som beskrivs i artikeln

Foto: E. Vittoriosi

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Dessa hushåll kommer få ”bonus” på 7 000 kronor

2024 08 28

Det blir ett ekonomiskt lyft för Sveriges hushåll redan i år.

Det är beskedet från Swedbank på onsdagsmorgonen.

Mot slutet av året kommer svenska folket att ha mer pengar över i plånboken jämfört med förra året – och för en del kommer det innebära ett rejält klirr i hushållskassan.

– Efter två år av ekonomiskt stålbad ser hushållen ut att gå mot ljusare tider. Inte minst om inflationen landar på 1,9 procent i december och bolåneräntorna på 3,65 procent som är vår prognos, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna.

Över 7 000 kronor i månaden

De för många efterlängtade nyheterna baseras på en ny rapport från just Swedbank och sparbankerna som släpps idag.

Storbanken pekar på högre löner och pensioner som tillsammans med lägre inkomstskatter och bolåneräntor öppnar upp möjligheter för såväl sparande som konsumtion.

Och den grupp som får mest pengar över kan räkna med uppemot – till och med över – 7 000 kronor mer i månaden.

– Mest pengar ser småhusägare i Stockholm ut att få. De drar mest nytta av högre inkomster, lägre skatter och inte minst lägre bolåneräntor, understryker Swedbank.

LÄS MER: Swedbank: så mycket kommer du behöva spara i månaden

Mindre lyft för andra

Det minsta lyftet omfattar ensamstående och unga vuxna i bostadsrätt. I Västervik och Lidköping tycks ökningen vara som allra minst, men även dessa kan förvänta sig mellan 500 och 800 kronor mer i månaden.

– Förlorarna är hushåll i hyresrätt, säger Arturo Arques i en officiell kommentar.

Han utvecklar:

– De har normalt mindre marginaler och kan inte dra nytta av eventuella räntesänkningar på samma sätt som småhusägare och bostadsrättshavare.

Bilen pekas ut

Swedbank pekar dock på bilen som en besvärande faktor.

I rapporten konstaterar man att många hushåll inte har råd med bil, som för många är en nödvändig levnadskostnad.

– Ensamstående och unga vuxna har dock svårt att ha råd med bil, i synnerhet om de samtidigt ska kunna spara till oförutsedda utgifter, fritidsaktiviteter och andra nöjen, framhåller banken.

LÄS MER: Swedbank: Så mycket kommer styrräntan sänkas

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen