SVERIGE: Trippla väderrekord i sikte

2022 10 31

Oktober kan bli rekordvarm och hösten kan anlända rekordsent till södra Sverige.

Det uppger SMHI i ett pressmeddelande.

I slutet av oktober var det fortfarande meteorologisk sommar i söder.

Rekordvärme uppmättes i Kristianstad den 28 oktober. Då visade temperaturmätaren 19,5 grader.

Om inget speciellt händer under natten kommer medeltemperaturen för oktober bokföras som ett nytt värmerekord.

Ytterligare ett rekord

Men det är inte det enda rekordet som kan slås. Hösten ser ut att anlända rekordsent till Sveriges sydligaste landskap. Det tidigare rekordet är från den 5 november 2014.

– Det är lite ovanligt faktiskt, säger Henrik Reimer, meteorolog på SMHI, till SR Ekot.

Fem dygn i följd

Den meteorologiska definitionen av höst är att dygnsmedeltemperaturen ska vara sjunkande och lägre än 10,0 plusgrader men högre än 0,0°, enligt SMHI:s definition.

– Om dygnsmedeltemperaturen är lägre än 10,0°C fem dygn i följd, säger vi att hösten anlände det första av dessa dygn, framhåller väderinstitutet.           

Vintern var sen i norra Sverige

Norra Sverige har också präglats av ovanligt höga temperaturer under oktober.

– Vinterns ankomst i norra Sverige var senare än normalt. Först den 14 oktober anlände den meteorologiska vintern till högfjället där stationerna Tarfala och Stekenjokk var först att rapportera fem dagar i följd med vintertemperaturer, uppger SMHI.

Inte förrän den 24 oktober inkom rapporter om temperaturer som uppmätte 10 minusgrader eller lägre.

Fakta svenska väderrekord

  • Den högsta temperatur som uppmätts i Sverige är 38 grader. Denna temperatur har uppnåtts två gånger, första gången i Ultuna den 9 juli 1933 och andra gången i Målilla den 29 juni 1947.
  • Den lägsta temperaturen som uppmätts i Sverige är 52,6 minusgrader i Vuoggatjålme den 2 februari 1966.
    Sedan tidigare finns även en notering på 53 minusgrader som uppmättes i Malgovik (Vilhelmina) den 13 december 1941 på en privat termometer som i efterhand kontrollerades vid SMHI.
  • Källa: SMHI

Foto: J. Stewart

Text: Redaktionen


Trump rasande – efter besked om Kamala Harris

2025 05 08

Donald Trump ger sig på sin tidigare valmotståndare Kamala Harris och TV-kanalen CBS, som han anklagar för att ha manipulerat en intervju.

Donald Trump må redan ha besegrat Kamala Harris i presidentvalet förra året, men nu ställer han återigen in siktet på sin tidigare valmotståndare.

Detta efter att en intervju av CBS-programmet 60 minutes med den demokratiska presidentkandidaten nominerats till en Emmy.

Beskedet om nomineringen kommer efter att Trump i oktober stämt CBS och moderbolaget Paramount Global – för att ha manipulerat samma intervju.

“Fixades och manipulerades olagligen”

Trump går nu till vansinnig attack mot både Harris och CBS 60 minutes, som han menar ägnar sig åt lagbrott.

Presidentens missnöje vädras via ett inlägg på det sociala nätverket Truth Social.

– Den valstörande 60 Minutes-intervjun med Kamala Harris, som sändes på CBS strax före valdagen och långt in i den tidiga röstningen, visade sig vara mycket värre än väntat, eftersom hennes svar olagligen fixades och manipulerades av CBS, för att försöka få Kamala att framstå som åtminstone någorlunda sammanhängande, framhåller presidenten.

Läs mer: Tyskland ryter ifrån mot Trumps USA

“Ett totalt slag i ansiktet”

Trumps advokater sitter just nu låsta i en rättstvist med Paramount Global, som man stämt på 20 miljarder dollar, cirka 192 miljarder kronor, för att ha manipulerat avsnittet med Kamala Harris.

Att samma intervju nu också har nominerats till en Emmy, ett av TV-världens finaste priser, verkar vara droppen som har fått Trumps bägare att rinna över.

– Dessutom, som ett totalt slag i ansiktet för alla som tror på SANNING och ärlig journalistik, har detta Fake News-inslag nu nominerats till ett pris av det totalt misskrediterade Emmys, heter det i presidentens inlägg.

“Korruption och lögner”

Trump avslutar genom att tala för det amerikanska folket, som han påstår har tappat allt förtroende för pressen vid det här laget.

– Dessa upptåg är anledningen till att det amerikanska folket inte har något förtroende för pressen och kräver att media, mycket inklusive 60 Minutes, CBS och dess ägare, hålls ansvariga för deras korruption och lögner, vilket är exakt vad vi gör i domstol!

Läs också: Trump utropar massiv åtgärd – ska rädda döende bransch

Foto: G. Skidmore

Text: Redaktionen


Danmark agerar drastiskt – bekräftar hot från USA

2025 05 07

Den danska utrikesministern agerar drastiskt efter de nya uppgifterna om amerikanskt spionage på Grönland.

En rapport från The Wall Street Journal gör gällande att USA avser att öka spionaget mot Grönland inom en snar framtid.

Detta är uppgifter som nu väcker stor oro i Danmark.

Nu väljer den danska utrikesministern Lars Løkke Rasmussen att kalla landets amerikanska ambassadör till ett möte, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Ett drastiskt drag, enligt danska experter.

Danska ministerns oro

The Wall Street Journals uppgifter, som kommer från två anonyma källor, väcker stor oro hos Løkke Rasmussen.

Han uttrycker sitt missnöje över hur USA – som Natoallierad – beter sig.

– Vi spionerar inte på våra vänner. Jag vet inte om det är sant eftersom det står i en tidning. Men det verkar inte bli särskilt starkt avvisat av dem som uttalar sig. Det oroar mig, uppger utrikesministern för reportrar på väg till ett möte.

Läs mer: ”Häpnadsväckande väderprognos” i Danmark – Sverige påverkas

Dansk underrättelsetjänst: “Föreligger hot”

Även den danska underrättelsetjänsten, PET, bedömer att det föreligger ett ökat hot om spionage efter att artikeln publicerats.

– PET:s bedömning är att det, baserat på det amerikanska intresset och det ökade internationella fokuset på Grönland i allmänhet, finns ett ökat spionhot och hot för påverkan från främmande stater både mot Danmark och Grönland, heter det i ett uttalande.

Enligt Wall Street Journal är de amerikanska motiven för att spionera på Grönland att “lära sig mer om rörelsen mot självständighet, och för att undersöka attityden till amerikansk resursutvinning”.

“Drastiskt – händer väldigt sällan”

Lars Løkke Rasmussens beslut att kalla in USA:s ambassadör till samtal kallas för en “drastisk” åtgärd i Danmark som händer “väldigt, väldigt sällan”.

– Det finns inte många steg över det, och det är ett tecken på att detta betraktas som en fientlig handling, säger TV2:s politiska expert Søs Marie Serup.

Samtidigt menar hon att den danska regeringen måste känna till att det handlar om en “allvarlig situation”.

– Man tjuvlyssnar inte, man övervakar inte, och man spionerar inte på sina allierade. Det är en mycket fientlig handling om USA ökar övervakningen, uppger experten.

Läs också: Trump rasande – efter besked om Kamala Harris

Foto: Ninni Andersson – Regeringskansliet, PICRYL samt G. Skidmore (OBS! montage)

Text: Redaktionen