UPPGIFTER: Skräck bland Irans hatade regimstyrkor – Flyr landet i panik

2022 10 30

Paniken sprider sig nu bland islamistdiktaturen Irans regimstyrkor och politiska toppskikt.

Det konstaterar brittiska myndigheter som har fått kraftiga signaler om att extremdiktaturens potentater och regimtrogna elit flyr landet i mycket snabb takt, enligt Daily Express.

Diktatorns anhang oroliga

– Iranska myndighetspersoner ansöker om brittiska pass åt sina familjer och chartrar fem flygplan om dagen för att fly från landet, uppger tidningen.

Uppgifterna kan indikera att extremdiktaturens elit fruktar att den islamistiska diktatorn med anhang riskerar att störtas och att de upprörda folkmassornas vrede kan bli allt svårare att kontrollera för regimen.

Protesterna som inleddes med att regimens polis slog ihjäl en ung kvinna för att hon inte skulle ha burit sin slöja enligt diktaturens brutala regelverk har varit omfattande i flera veckor.

Fast-track för regimen

Signalerna om att regimens toppskikt inte känner sig säkra kommer enligt tidningens uppgifter inte minst från den största flygplatsen i huvudstaden Teheran.

– En sektion på huvudflygplatsen i Teheran har tagits över av regimstyrkor, uppger tidningen.

– Sektionen används som ett fast-track-område för deras egna familjer och vänner som flyr landet, enligt Daily Express källor.

Säkerhetsdetaljerna ändrade

Iranska källor uppger för tidningen att situationen vid flygplatsen har förändrats i snabb takt.

– Det började för två veckor sedan. Regimen ändrade på alla säkerhetsdetaljer vid flygplatsen.

– De flyttade civila [vänner och familjer] från den bakre ingången på flygplatsen direkt till flygplanen som är avsedda för internationella flighter, säger källan.

Fem flighter per dag

Tidningen understryker att källan inte är någon anonym person men att hans namn måste hållas hemligt av säkerhetsskäl.

Han förklarar att det handlar om stora mängder människor som flyr landet.

– Minst fem flighter om dagen, enligt källan.

– De flyttar bort den ordinarie personalen så fort det är dags och de konfiskerar även deras telefoner, berättar källan.

Regeringen Sunak

Istället sätter regimstyrkorna in egen personal för att hantera de särskilda flighterna med regimtrogna som flyr landet.

Den brittiska parlamentsledamoten Bob Stewart har under veckan lyft fram frågan i parlamentet i London.

– Han har hört tydliga rykten om att familjer kring Irans ledning ansöker om brittiska pass, rapporterar Daily Express.

Han vill att Regeringen Sunak agerar för att hindra utvecklingen.

– Kan jag få be ministern att försäkra parlamentet om att London inte blir en säker tillflyktsort för Irans regimförespråkare, framförde parlamentsledamot Stewart.

Brittiska pass

– Kan hon försäkra mig om att till exempel pengarna från Irans investeringsplattformar som är pro-iranska i detta land blir noga granskade?

– Och kan hon framförallt intyga att det finns ett ganska omfattande rykte om att Irans ledarskikts familjer erhåller brittiska pass, vilket för mig är upprörande, sade parlamentsledamoten.

Bob Stewart tillhör samma parti som premiärminister Rishi Sunak, det vill säga Konservativa Partiet.

Ministern lovade att granska uppgifterna.

Foto: Twitter

Text: Redaktionen


Willys ändrar mjölkpaketen – i hela Sverige

2024 09 02

Matjätten Axfood tar till ett nytt knep för att öka mjölkförsäljningen.

Koncernen, som äger Willys och Hemköp, har med hjälp av artificiell intelligens (AI) tagit fram nya 1,5-liters mjölkförpackningar för det egna märket Garant.

De nydesignade mjölkpaketen kommer nå butikshyllor i hela landet under de kommande dagarna.

Med hjälp av AI har Axfood tagit fram en helt ny förpackningsdesign, som enligt ett pressutskick ska ”förstå essensen och värdena som finns inbyggda i Axfoods varumärken, kombinera det med produktens egenskaper, och applicera det i designen av förpackningen”.

– Med samma goda svenska traditionella mjölk som alltid på insidan och en allt annat än traditionell design på utsidan kommer de AI-designade mjölkpaketen nu fylla mejerihyllorna för miljontals kunder i Axfoodsbutiker i hela landet, skriver Axfood om sina nya mjölkpaket.  

Se bild på mjölkpaketen längst ner i artikeln

”Unik design”

Björn Blomqvist är AI-strateg på Axfood. Han har arbetat inom koncernen i fem år med att utveckla AI-modeller.

De nya mjölkpaketen beskriver Blomqvist som ett unikt projekt.

– Vårt arbete med AI handlar inte bara om effektivisering, processer och prognosverktyg, utan också om att frigöra kreativ potential. Det har vi verkligen gjort här. AI:n vi utvecklat har lärt sig förstå både vad vi och våra varumärken står för, våra produkter och vårt designspråk. Genom den integrerade AI-assistenten kan applikationen stötta våra designers genom promptning och designprocess, och på så sätt inspirera och skapa unik förpackningsdesign som inte liknar något annat vi gjort.

Övertygad: Blir mer AI

Enligt Lisa Dauchez, chef för varumärkesutveckling och förpackning på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab, är mjölkpaketen ett exempel på hur butikskedjan kan använda AI i framtiden.    

– Vi ville utforska hur vi kunde nyttja AI i vår kreativa förpackningsprocess, och valde en traditionell produkt då det finns något spännande och oväntat i mötet mellan det traditionella och det nya. Mjölken har också stor synlighet i våra butiker. Vi hade aldrig landat i den här designen utan AI, och genom att testa oss fram har vi lärt oss mycket om hur och var i processen vi kan använda AI framåt.

Björn Blomqvist gör samma bedömning.

– Även om vi använt oss av AI många år och redan tagit ett 100-tal AI-modeller i produktion är vi bara i början av en väldigt spännande resa, både som samhälle, bransch och inom Axfood, säger han.

AI-strategen berättar även att Axfood använder sig av artificiell intelligens i andra delar av verksamheten.     

Med hjälp av AI har butikskoncernen tagit fram lösningar inom både butik, lager och transporter.  

– Det stärker både hållbarhetsarbetet, sortiments- och kampanjarbetet och effektiviteten i vår verksamhet, vilket är sådant som kanske inte syns på ytan, men har stor betydelse för kunden i slutändan.

 

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Erdogan har skickat in kontroversiell ansökan

2024 09 02

I oktober 2005 inledde Turkiet medlemskapsförhandlingar med EU.

Nästan 20 år senare är landet fortfarande inte EU-medlem.

På grund av en kontinuerlig tillbakagång när det gäller demokrati, rättsstatsprincipen och grundläggande rättigheter i landet har anslutningsförhandlingarna mellan EU och Turkiet stått stilla sedan juni 2018.

Nu vänder Turkiet blicken åt ett annat håll.

Landet har formellt ansökt om att få gå med i BRICS, rapporterar Bloomberg.

Ett kontroversiellt beslut.

BRICS-gruppen består av några av världens värsta diktaturer som Kina, Ryssland och Iran.

Övriga medlemmar i samarbetet är Indien, Brasilien, Egypten, Sydafrika, Etiopien och Förenade Arabemiraten. BRICS framhåller sig själv som ett alternativ till vad dess medlemmar ser som västdominerade institutioner, till exempel Världsbanken och Internationella valutafonden.

Enligt nyhetsbyrån anser Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ett BRICS-inträde är den bästa vägen framåt.  

– Erdogans administration anser att den geopolitiska tyngdpunkten håller på att flyttas bort från välutvecklade ekonomier i väst.

– Den diplomatiska riktningsförändringen återspeglar Turkiets strävan efter att stärka sina band med samtliga sidor i en multipolär värld, samtidigt som man uppfyller sina skyldigheter som en nyckelmedlem i Nato, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrån hänvisar till ett uttalande från Erdogan i helgen.

– Turkiet kan bli ett starkt, välmående och effektivt land om vi förbättrar våra relationer med öst och väst samtidigt. Alla andra metoder än detta kommer inte att gynna Turkiet, det kommer att skada vårt land, sade presidenten under ett anförande i Istanbul.

För flera månader sedan

Turkiet har tidigare utryckt frustration över de strandade medlemsförhandlingarna med EU.

Ansökan till BRICS beror till viss del på den kyliga relationen till EU, men den kopplas även till Nato-samarbetet.

– Det är ett resultat av sprickor mellan Turkiet och andra Nato-medlemmar som uppstått efter att Turkiet upprätthållit nära förbindelser med Ryssland under landets invasion av Ukraina, rapporterar Bloomberg.

Under president Erdogans styre har Turkiet förvisso bidragit med militära förnödenheter till Ukraina, men landet har samtidigt vägrat att ansluta sig till västerländska sanktioner mot Moskva och stärkt samarbetet med Ryssland.

Nyligen lanserades den stora naturgasledningen TurkStream, som går från Ryssland till Turkiet. Via TurkStream ges Ryssland möjlighet att exportera billig gas till länder i Europa.

Foto: Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen