Försvarsmakten involveras i ny undersökning
2022 10 28
Åklagaren har beslutat om en kompletterande brottsplatsundersökning vid gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i svensk ekonomisk zon.
Det uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
Myndigheten meddelar även att Försvarsmakten kommer att involveras.
– Förundersökningsledaren, kammaråklagare Mats Ljungqvist, har tillsammans med Säkerhetspolisen begärt hjälp av Försvarsmakten att genomföra nya undersökningar i Östersjön, inom den svenska ekonomiska zonen, där det misstänks att ett grovt sabotage har genomförts mot gasledningar som tillhör Nord Stream, framhåller Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
”Resurser och expertis”
Mats Ljungqvist kommenterar dagens besked.
– Jag har beslutat att tillsammans med Säkerhetspolisen genomföra ett antal kompletterande undersökningar på brottsplatsen. Försvarsmakten har efter förfrågan beslutat att biträda förundersökningen.
Kamaråklgaren betonar att Försvarsmakten kommer att bidra med välbehövlig expertis.
– Jag har beslutat att tillsammans med Säkerhetspolisen genomföra ett antal kompletterande undersökningar på brottsplatsen. Försvarsmakten har efter förfrågan beslutat att biträda förundersökningen, säger han och tillägger:
– Vi samarbetar också med myndigheter i andra länder och även det samarbetet fungerar utmärkt.
Vidare betonar han att han inte kan delge några uppgifter om den pågående utredningen.
– Jag har full förståelse för det stora intresset för den pågående förundersökningen. Men det är viktigt både för förundersökningen och för de olika samarbeten vi har att vi nu får arbeta i lugn och ro.
Den pågående förundersökningen rör misstänkt grovt sabotage mot gasledningarna i Östersjön.
Kan inte stoppa ryska fartyg
Två svenska minröjare från den svenska marinen befinner sig i området för gasläckorna från Nord Stream 1 och 2.
De har fått sällskap av det betydligt större ryskflaggade fartyget Nefrit, erfar Expressen.
– Vi visste att de skulle komma, det har vi känt till sedan flera veckor tillbaka. Vi blev informerade om att de vill undersöka skadorna på gasledningen, säger Jimmie Adamsson, informationschef på Marinen, till tidningen.
Den svenska marinen har inte rätt att tvinga i väg det ryskflaggade fartyget.
– Det behövs inget tillstånd från Försvarsmakten eller någon annan statlig myndighet för att göra den här typen av undersökningar i svensk ekonomisk zon, säger Jimmie Adamsson till Expressen och förklarar att fartygen får ”samsas om det utrymme som finns”.
Foto: Kustbevakningen
Text: Redaktionen