V-ledaren jämför Kristerssons avtal med auktoritär regim
2022 10 17
Vänsterledaren Nooshi Dadgostar går till skarpt angrepp mot Tidöavtalet som slutits mellan M, KD, L och SD.
Enligt Dadgostar kommer Sveriges nya regering, med all sannolikhet ledd av Ulf Kristersson (M), vila på “den kanske mest högerinriktade politiska plattform som Sverige har haft sedan demokratins införande”.
Det säger hon till SVT nu på morgonen.
– Samtidigt som många familjer i Sverige har svårt att betala sina räkningar och elpriset skjuter i höjden, då sätter sig fyra politiker på ett slott och kommer överens om skattelättnader för personer med mycket pengar, tillägger V-ledaren till kanalen.
Jämför med "auktoritära regimer"
Nooshi Dadgostar reagerar även starkt på specifika formuleringar i det avtal som Kristersson slutit med Ebba Busch (KD, Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD).
Formuleringar som man enligt partiledaren “annars mest känner igen från auktoritära regimer”.
Hon syftar bland annat på att man inte får “missakta landet”.
– Det är mycket starka auktoritära inslag som syftar till att försämra för många människor, jag ser inga förbättringar, säger Nooshi Dadgostar enligt SVT.
Utvisning på grund av "bristande vandel"
Del del av avtalet som Dadgostar pekar på är den som ska utreda en möjlighet att utvisa en utländsk medborgare på grund av bristande vandel.
– Den som befinner sig i Sverige och åtnjuter svensk gästfrihet har en skyldighet att uppvisa respekt i förhållande till grundläggande svenska värderingar och inte i handling missakta befolkning, framhålls i Tidöavtalet.
Som exempel på bristande vandel anges exempelvis prostitution, missbruk, association med kriminell organisation eller deltagande i extremistiska rörelser.
"Ett paradigmskifte"
Sverigedemokraterna har fått igenom en del politik kopplat till migration.
Ett resultat av att man accepterar att stå utanför regeringen och samtidigt tolerera Liberalernas medverkan.
Partiet själva är övertygade om att SD:s politik kommer att få genomslag.
– Det här är ett paradigmskifte och vi kommer att få en helt annan asylinvandring än vi haft tidigare. Det blir en stor förändring, sade Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge till Aftonbladet i fredags.
Statsministeromröstning idag
Klockan 11 idag röstar Sverige om en ny statsminister.
Inte mycket talar för någonting annat än Kristersson röstas fram till posten.
Det enda som kan hindra är att minst två riksdagsledamöter, sannolikt liberala, röstar emot honom.
– Det är fullt möjligt att någon avviker, men att det skulle leda till en förändring i utfallet gällande Ulf Kristersson som statsminister håller jag som föga troligt, framhåller statsvetaren Linn Mårdstam till SVT.
Det är först efter det att Ulf Kristerssons blivit vald som han officiellt kan presentera sin nya regering.
Om omröstningen löper på som förväntat hålls det sedan imorgon en konselj på slottet som hålls av kungen – först därefter tillträder den nya regeringen.
Foto: A. Stuber Vänsterpartiet