Första EU-landet att få flockimmunitet

2021 05 25

Malta har som första EU-land uppnått flockimmunitet då 70% av alla vuxna fått minst en dos.

42% av landets invånare är fullt vaccinerade och Malta kan konstatera att vaccineringen fungerar som det är tänkt då antalet dödsfall och smittfall nått mycket låga nivåer. Det finns endast 72 fall av coronavirus i hela landet och inga dödsfall har registrerats på drygt två veckor, uppger Independent.

Landet ska återöppna gradvis och vara berett på nya åtgärder om smittan återkommer. Hälsoministern betonar att nyckeln till att öppna upp igen är att resterande 30% av befolkningen vaccineras.

Malta ska starta med vaccinpass om några dagar vilket kommer att bidra till att man även kan starta med sociala och kulturella aktiviteter.

[yop_poll id="92"]

JUST NU: Jättevarning från Tyskland – kan inträffa om några år

2025 04 28

Försvarsalliansen Nato, som sedan 1949 arbetat för fred och säkerhet i västvärlden, kan upphöra att existera.

Det hävdar Tysklands nytillträdde förbundskansler Friedrich Merz.

Enligt Merz kan försvarsalliansen vara ett minne blott om några år, rapporterar Dagbladet med hänvisning till ett tal från förbundskanslern vid ett CDU-möte i Berlin.

Enligt tidningen säger Merz att det är oklart om Nato kommer att fortsätta existera under de kommande decennierna.

Vidare uppger han att förtroendet för demokratin i Tyskland är på den lägsta nivån sedan andra världskriget.

– Förtroendet för vår demokrati har skadats på ett sätt som saknar motstycke i vårt lands efterkrigshistoria, säger förbundskanslern enligt tidningen.

Avslutningsvis varnar Merz för att EU hotas av både kriget i Ukraina och av "rädda, osäkra och till och med radikaliserade medborgare" i unionens medlemsländer.

Hök som utrikesminister

På måndagen har Merz utnämnt partikollegan Johann Wadephul till Tysklands nästa utrikesminister.

Wadephul beskrivs som en konservativ och hökaktig politiker av tyska medier. Han har tidigare varit vice gruppledare för CDU och är känd för att förespråka en mer säkerhetsdriven och transatlantisk utrikespolitik.

Wadephul har konsekvent förespråkat ett starkare tyskt militärt stöd till Ukraina, djupare samarbete inom Nato och en mer kritisk hållning till Kinas växande inflytande i Europa.

Den nytillträde utrikesministern har också kritiserats USA:s utrikespolitik under Donald Trump.

I en intervju med tidningen Frankfurter Allgemeine riktade han hård kritik mot president Trump och vicepresident JD Vance utskällning av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Vita huset i februari.

– Det var chockerande. Både utifrån ett intellektuellt och känslomässigt perspektiv, sade Wadephul.

Foto: Steffen Prößdorf

Text: Redaktionen


Trafikverket förvarnar: 3 000 kronor i böter om man blir påkommen

2025 04 28

Den som åker fast riskerar böter på 3 000 kronor.

Men det är kanske ändå omgivningen snarare än den skyldiga individen som påverkas mest.

Av det skälet växlar Trafikverket upp inför valborgsmässoafton senare i veckan.

Tillsammans med polisen tar myndigheten nu krafttag för att stoppa folk från att gena över tågspåren, rapporterar SR:s Trafikredaktion.  

"Frestande att kliva rakt över"   

Att insatserna görs inför valborg är ingen slump.  

Inte heller att den främsta bevakningen kommer att koncentreras till studentstäderna Lund och Uppsala, dit många reser med tåg för att delta i festligheterna.

– Vi vet av erfarenhet med de här spontanfesterna med mängder av studenter som gärna kanske vill komma fortare fram till festplatsen, då är det väldigt frestande för dem att kliva rakt över spåren, säger Göran Holmberg, verksamhetssamordnare på Trafikverket, till radion. 

Hela Sverige   

Problemet med spårspring finns dock i hela Sverige och Trafikverket har återkommande flaggat för det allt vanligare lagbrottet, inte minst inför lov och ledigheter.  

Och det har ökat.

År 2023 uppgick antalet förseningstimmar för tågen till 3 000 på grund av obehöriga på spåren. Förra året ökade den siffran till 4 500 timmar.

I somras meddelade Trafikverket att stora pengar läggs på att på vissa platser sätta upp två meter höga stängsel som är svåra att klippa sönder.

– Även om det som tur är oftast går bra spårar det ibland ur och övergår från bus till skadegörelse eller olyckor med allvarliga konsekvenser för alla inblandade, sade Trafikverkets regionala direktör Rami Yones då.

"Hjärtat i halsgropen"

Enligt Göran Holmberg är det inte bara ungdomar som trotsar spårförbuden. Svampplockare, burksamlare, suicidala personer och folk som helt enkelt bara vill ta en genväg är några av grupperna som ofta gör sig skyldiga.

Många kryper också under bommarna för att ta sig över spåret innan tåget kommer. Man tror att “lokföraren kommer se mig”, förklarar Göran Holmberg till lokaltidningen.

– Men det man inte tänker på är att föraren får hjärtat i halsgropen och kanske måste tas ur tjänst för att han eller hon känner sig skakade. Sedan blir tåget kanske stående i en timme innan en ny förare är på plats, säger han till Sydöstran.

Den som upptäcker någon som korsar ett tågspår uppmanas att höra av sig till Trafikverket.

Foto:

Text: Redaktionen