INRIKES: Nato-soldater på övning i svensk skärgård
2022 10 05
Nya miljöer för amerikanska soldater på övning i svenska vatten.
Att Sverige officiellt än så länge står utanför Nato hindrar inte landet från att öva med USA i svenska vatten i Stockholms skärgård.
– Det är definitivt annan miljö än Afghanistan och Irak, där vi var mer fordonsburna, säger Andrew T Priddy, ansvarig för den amerikanska brigaden, till New York Times.
Och, poängterar den svenske officeren Adam Camel:
– Övningarna skickar ett tydligt meddelande till framför allt Ryssland.
Ukrainakriget har ändrat läget
Den svenska neutraliteten har varit vida känd sedan länge. Men inte minst sedan Ryssland invaderade Ukraina har den ifrågasatts mer och mer. Och nu är det bara några länder kvar som ska godkänna Sveriges medlemsansökan, däribland Turkiet.
I väntan på det har alltså svensk och amerikansk militär övat, alltmedan rapporterna från Ukraina sveper in.
Hundratals amerikanska marinsoldater har tränat, sida vid sida, med sina svenska kolleger bland de många öar, kobbar och skär som utgör den svenska skärgården utanför huvudstaden, rapporterar den amerikanska tidningen.
Kallt regn och slippriga berghällar är en ny miljö för de amerikanska soldaterna som ska få fason på hur man hanterar stridsbåtar och utrustning under de förutsättningarna.
Det kan innebära att lära sig tillbringa längre perioder under vatten för att plötsligt ge sig in i eldstrider.
Viktigt kunna hantera ny miljö
Priddy igen:
– Att kunna jobba i den här typen av miljö, i den svenska övärlden, är extremt viktigt.
Han tillägger i riktning de svenska soldaterna:
– Vi som amerikanska marinkårssoldater har mycket att lära av dem.
Medan Nato-gästerna lär sig av de svenska värdarna om hur man hanterar miljön, lär sig svenskarna hur man kan komma att behöva agera i krig. Där har amerikanerna onekligen större erfarenhet.
Parallellt under övningarna kommenterar Sveriges statsminister Magdalena Andersson den säkerhetspolitiska situation som har utvecklats till mer osäkerhet:
– Vår neutralitet har tjänat Sverige bra, men vår övertygelse är att den inte kommer att tjäna oss i framtiden, skriver tidningen.
Foto: Nato/arkivbild
Text: Redaktionen