Stor framgång för Ukraina – Ryssland erkänner nederlag

2022 10 04

Ryssland har inte längre full kontroll över någon av de ukrainska regionerna som landet illegalt har annekterat.

Det står klart efter att den ukrainska armén lyckats bryta igenom den ryska försvarslinjen i den södra Cherson-regionen, rapporterar The Guardian med hänvisning till ett uttalande från den ryska militären.

– Den ukrainska armén och dess överlägsna stridsvagnsenheter har lyckats tränga in i djupet av vårt försvar runt byarna Zoltaya Balka och Alexsandrovka, skriver militären, enligt tidningen.

Ukrainas väpnade styrkor uppges ha avancerat flera kilometer.

The Guardian beskriver avancemanget som ”Ukrainas största genombrott  i regionen sedan kriget startade”.

Dessutom har den ukrainska armén krönt nya framgångar i de östra delarna av landet, rapporterar tidningen.

Putins bakslag

Det ukrainska genombrottet innebär att Ryssland inte längre har full kontroll över någon av de fyra provinserna som Moskva annekterade förra veckan.

Den ryska diktatorn Vladimir Putin undertecknade ett dekret som tillkännagav annekteringen av regionerna Luhansk, Donetsk, Cherson och Zaporizjzja.

Tystnad från Kyiv

Kyiv har ännu inte kommenterat den militära framgången i södra Ukraina.

I sitt nattliga tal meddelade president Volodymyr Zelensky däremot att nyckelstaden Lyman i östra Ukraina har ”rensats” på ryska soldater.

Presidenten lovade även att Ukrainas väpnade styrkor kommer befria fler områden i Donbas de kommande dagarna.

– Våra soldaters framgångar är inte begränsade till Lyman, betonade Zelensky.

Viktig seger

Återerövringen av Lyman – en stad som Moskvas styrkor kontrollerat sedan början av kriget – beskrivs som Ukrainas största seger i de annekterade regionerna.

Staden har fungerat som samlingspunkt för transporter av ryska soldater och rysk ammunition.

Vapen och ammunition till ryska trupper i södra och västra Ukraina har transporterats genom staden som kopplar samman regionerna Donetsk, Luhansk och Kharkiv.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Ryskt bombplan har begått jättemisstag – “Finns ingen förklaring”

2024 05 05

Ett ryskt bombplan har bombat eget territorium.

De intensiva stridigheterna pågår alltjämt i östra Ukraina.

Ryssland har under den senaste tiden ökat attackerna i samband med offensiven i Kharkiv.

På lördagen har dock ett ryskt bombflygplan begått ett jättemisstag, och bombat eget territorium.

Det uppger Anton Gerashchenko, som tidigare varit rådgivare för Ukrainas inrikesminister, via X.

Stora explosioner

En bomb har släppts i den ryska staden Belgorod, belägen ungefär fyra mil från Ukraina.

– Bomben föll rätt ner i ett bostadsområde och exploderade, framhåller Gerashchenko.

Belgorods guvernör bekräftar att explosioner har skett men uttalar sig inte om vad orsaken är, uppger Kyiv Post.

Flera personer har förts till sjukhus i samband med explosionen.

“Finns ingen förklaring”

Det är inte första gången som Ryssland av misstag riktar attacker mot eget territorium.

Den oberoende ryska publiceraren Astra har tidigare tagit upp fenomenet.

– Det finns ingen exakt förklaring varför detta fortsätter att ske, har man förklarat.

Kemiska vapen

På annat håll i kriget har Ryssland anklagats för att använda kemiska vapen mot ukrainska soldater.

Det är USA som formellt har framhållit anklagelserna, och därmed infört nya sanktioner gentemot Ryssland.

Gör framsteg

Ukrainska tjänstemän har varnat för att situationen vid frontlinjen blir allt svårare och Ryssland gör framsteg på flera håll.

– Ryska styrkor verkar välja att utnyttja det taktiska läget nordväst om Avdiivka, en rimligt militär satsning, men deras slutliga mål i denna region förblir oklart, meddelar tankesmedjan Institute for the Study of War.

– Ryska styrkor verkar välja att utnyttja det område där ryska styrkor mest sannolikt kommer att göra taktiska vinster inom en snar framtid, men det är oklart om de kommer att fortsätta att driva norrut mot Toretsk eller återgå till sitt tidigare fokus på Pokrovsk i nordväst.

Uppgifter kommer samtidigt om att Ryssland förbereder en storoffensiv till sommaren, någonting som kan ha snabbats på i och med det nya amerikanska stödpaketet till Ukraina.

Foto: Vitaly V. Kuzmin

Text: Redaktionen


Många Netflix-kunder får oväntad faktura

2024 05 06

Kunder till bland annat streamingtjänsten Netflix har fått oväntade fakturor med höga belopp skickade till sig.

Det handlar om en mystisk tjänst som många inte ens vet om att de använder sig av – och som man blir varse om först när räkningen dimper ned på mejlen.

Kostar 400 kronor

Företaget i fråga heter ByMétis och kommer från Nederländerna. Bolaget säger sig hjälpa kunder att avsluta prenumerationer man inte längre vill ha.

Men ibland används tjänsten utan att kunderna ens förstår det, vilket var fallet med Lena Strand som fick en saftig faktura efter att ha försökt säga upp sin prenumeration på Netflix.

– Då såg inte hemsidan ut som den gör nu. Sen någon vecka efteråt får jag ett mejl och först då förstår jag att de ska ha betalt 400 kronor för att skicka ett brev, säger hon till TV4.

Dubblade fakturan

Lena bestred fakturan. Hon ville ångra sitt köp och ringde istället själv upp Netflix och sade upp sitt betalkonto utan konstigheter.

Då skickade ByMétis en ny faktura på 800 kronor – eftersom de ansåg att Lena inte betalat i tid.

Företaget uppmärksammades redan för en dryg månad sedan när Konsumentverket gick ut med att anmälningar mot just ByMétis haglar in.

I anmälningarna nämner många kunder att de ovetandes klickat sig vidare till tjänsten efter att ha googlat på ”säga upp ett abonnemang” hos till exempel ett gym, en tidning eller en podcasttjänst. Kunderna har sedan klickat på en av de sponsrade länkarna som placeras högst upp i sökresultatet. Länken leder till ett formulär där kunden ombeds fylla i några uppgifter för att avsluta abonnemanget.

– Många vittnar om att sidan de surfat till har förefallit vara det egentliga företagets webbplats. De som debiterats vidhåller att det inte framgått att det skulle kosta pengar att avsluta abonnemanget och att det heller inte verkar som ByMétis har fullgjort tjänsten, framhöll Konsumentverket i april.

Anmäls varje dag

Lena Strand delar upplevelsen av att ha blivit lurad med flera andra. Enligt Konsumentverket handlar det om över 200 anmälningar – folk hör av sig varje dag.

Jag har aldrig haft någon kontakt med dem tidigare, men jag betalade de där 400 kronorna precis innan det skulle bli påminnelseavgift bara för att slippa ha med dem att göra, sade en prenumerant på Dagens Nyheter till samma tidning häromveckan.

I ByMétis allmänna villkor framgår det att den första avgiften på 400 kronor kan stiga snabbt vid utebliven betalning. I ett sista steg kan det kosta ”kunder” 2 500 euro, vilket motsvarar cirka 28 000 kronor.

Foto: Freestocks

Text: Redaktionen