SVERIGE: Pekar ut deadline för Ulf Kristersson

2022 09 28

M-ledaren får klartecken för att bilda regering på två veckor.

Talmannen Andreas Norlén har godkänt Ulf Kristerssons (M) önskan om hur mycket tid statsministerkandidaten behöver för att samla en ny regering i Sverige.

Det rapporterar flera svenska medier.

– Jag har idag fått en rapport om det pågående sonderingsuppdraget och därefter satt en tidsgräns för uppdraget som helhet, samt angett datum för en delrapport nästa vecka, framhåller Andreas Norlén i ett pressmeddelande. 

Deadline 12 oktober

Talmannen tillägger:

– Beslutet tar hänsyn till både vikten av att processen fortskrider framåt och till den tid som krävs för de fortsatta förhandlingarna, utifrån vad Ulf Kristersson idag redogjort för.

Moderatledarens deadline för att presentera en regering blir med andra ord den 12 oktober.

Ulf Kristersson kommer dock att träffa Andreas Norlén redan om exakt en vecka för att redogöra för talmannen hur processen fortskrider.

“Så fort som möjligt”

Ulf Kristerssons önskemål om två veckor för att bilda regering presenterades redan under förmiddagen.

– När man tillsätter en helt ny regering inför en mandatperiod måste man ha löst ut många frågor, så att man har en bra styrfart. Men det är klart att omvärlden just nu sätter det här i ett ljus av att det är angeläget att göra det så fort som möjligt, säger M-ledaren på en presskonferens.

“Långsiktigt projekt”

Statsministerkandidaten säger också att han vill se att ett samarbete med resterande högerpartier, KD, SD och L, sträcker sig över tid.

– Samtalen förs i en anda av att det här är ett långsiktigt projekt. Jag har pratat om minst två mandatperioder i det perspektiv vi har framför oss. Vi skulle behöva resten av 20-talet för att kunna göra något åt de stora problem som är viktiga att lösa, säger Kristersson enligt Svenska Dagbladet.

“Ingenting är klart”

Dagens besked från talmannen konkretiserar alltså den tidsplan som under gårdagen ännu inte var fastställd.

– Vi jobbar på så fort som möjligt naturligtvis, men ingenting är klart förrän det är klart, sade Ulf Kristersson då till SVT.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige kan förlora 13 miljarder kronor

2025 05 29

Nya uppgifter indikerar att Sverige riskerar en samhällsekonomisk förlust på närmare 13 miljarder kronor.

Svenska Hamnarbetarförbundet, HF, har meddelat varsel om strejk. Blockadåtgärder har riktats mot Sveriges Hamnars medlemsföretag.

Beskedet ligger kvar trots att ett avtal med Transportarbetareförbundet står klart. Enligt Transportföretagen omfattas alla Sveriges hamnarbetare, även medlemmarna i HF, av det nya avtalet.

Nu presenterar branschorganisationen en ny rapport som pekar på att Sverige riskerar att gå med miljardförluster om strejken håller i sig.

291 miljoner per dag

Rapporten är framtagen av Handelns utredningsinstitut, HUI, på uppdrag av Transportföretagen.

Uträkningen är baserad på ett scenario “med total strejk från alla hamnarbetare”, framhåller organisationen.

Det argumenteras för att HF har en vana av att förlänga strejker. Blir det som 2017, då total strejk varade i 44 dagar, skulle det enligt analysen innebära 291 miljoner kronor per dag i förlust för förseningar och alternativa transportlösningar.

Det motsvarar 12,8 miljarder kronor för hela räkneexemplet.

– Hamnarna är livsviktiga för ett litet exportberoende land som Sverige. När hamnarna stannar får inte industrin sina råvaror, handeln får inte ut sina produkter och sjukvården riskerar att stå utan viktiga leveranser, säger Johan Grauers, förhandlingschef på Sveriges Hamnar, i en kommentar.

Kan bli ännu mer

Egentligen bedöms den verkliga kostnaden kunna bli ännu större. Den exakta följden av produktionsstopp, förlorade kontrakt och förseningsböter är svår att förutse.

– Det är lätt att underskatta hur beroende vi är av fungerande godsflöden, men ett stopp slår direkt mot människors vardag – från jobben i fabriken till varorna på butikshyllan. Dessutom är hamnarna sårbara i det oroliga omvärldsläge som råder. Hamnarna är avgörande utifrån ett säkerhets- och beredskapsperspektiv, säger Johan Grauers.

LÄS MER: 22 000 företagare överväger att lägga ner helt

Nya överläggningar på gång

Det var tidigare i maj som Hamnarbetarförbundet varslade om strejk i alla svenska hamnar med start 21 maj. Bakgrunden är att facket vill få till förändringar i det nya kollektivavtalet.

– Det är ett inledande varsel för att få fart på förhandlingarna. Det är högst troligt att vi lägger fler om vi inte kommer någonstans, sade Erik Helgeson, vice ordförande i förbundet, till Arbetet vid beskedet.

Parterna har kallats till nya överläggningar på måndag den 2 juni.

– Vi försökte gå in i dagens förhandlingar utan prestigelåsningar eller ultimatum för att försöka hitta lösningar som kan förbättra situationen utan att någon tappar ansiktet. Men det var tydligt att arbetsgivarsidan än så länge inte anser att det finns något kompromissutrymme, säger Erik Helgeson i ett uttalande.

LÄS MER: Varuhuskedja i kris – har 85 butiker i Norden

Foto:

Text: Redaktionen


Magdalena Andersson: Nästan hela Sverige håller med – “unikt dåligt”

2025 05 29

Magdalena Andersson (S) anser att Sverige är “världsunikt dåligt” i ett avseende.

Det framhåller partiledaren i ett nytt utspel.

Hon syftar på det som Socialdemokraterna har beskrivit som ett "marknadsmisslyckande", rapporterar GP.

Kortfattat handlar kritiken om hur privata bolag kan ta ut skattemedel parallellt med att bedriva välfärd som inte håller måttet, till exempel inom skolan eller sjukvården.

Enligt S-ledarens uppfattning anser en stor majoritet av svenska folket att det är ett dåligt system.

Hon ger skolan som exempel och kallar det för ett “världsunikt system”.

Inte på ett bra sätt, utan ett dåligt sätt. Det är ju absurt att de pengar vi betalar i skatt, för att de ska gå till lärare och elever, försvinner iväg via riskkapitalister till skatteparadis eller till att köpa våffelstugor och strandtomter, säger Magdalena Andersson till tidningen.

S-ledaren: Rösta inte på C

Partiledaren understryker att riskkapitalister inte ska få “tanka skolor på pengar” eller att “gängkriminella inte ska driva HVB-hem”.

Hon säger att inget annat land i världen gör på samma sätt som Sverige. Dessutom skickas en passning till Centerpartiets nya ledare, Anna-Karin Hatt, som öppnat för att vinster i välfärden fortsatt ska vara tillåtet.

– Tycker man att våra skattepengar ska gå till elever, att vi ska ha ett skolsystem där eleverna får med sig det man behöver i skolan, då ska man rösta på Socialdemokraterna och inte på Centerpartiet, säger Andersson.

Regeringen tar krafttag

Socialdemokraternas partiledning väntas inom kort klubba igenom ett formulering i partiprogrammet om att förbjuda vinster i välfärden.

Frågan dyker med jämna mellanrum upp i olika opinionsundersökningar. År 2017 var 49 procent för ett totalförbud, enligt SVT. Den nationella SOM-undersökningen från förra året visade en siffra på 70 procent för samma hållning när det gäller vinstutdelning i skattefinansierad välfärd.

För bara några dagar sedan gav regeringen besked om att man tar krafttag mot organiserad brottslighet i välfärden.

– Vår gemensamma välfärd ska gå till personer som har rätt till den. Att kriminella utnyttjar den svenska välfärden behöver motverkas. Välfärdsbrottslighet urholkar tilliten och hotar förtroendet för välfärdssamhället. Nu ger vi de här myndigheterna uppdrag för ett starkare samarbete för att stänga ute kriminella aktörer från vår välfärd, säger äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

"Inte en skattekrona"

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) understryker regeringens budskap.

– Inte en skattekrona ska hamna i gängkriminellas fickor. Nu tar vi nästa steg för att stoppa utnyttjandet av våra gemensamma välfärdsystem, säger hon.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen