BESKED I DAG: Så går det i talmansfrågan – SD lär bli nöjda

2022 09 25

Nu är det bara timmar kvar tills besked kommer om Sveriges nästa talman kan bli en sverigedemokrat.

Valets fyra vinnande partier – sett till regeringsfrågan – Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna väntas ge besked i dag söndag om vem de vill se som talman.

Tvåa efter Kungen

Frågan har blivit en mycket het potatis då bland annat Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet meddelat att de inte vill att Sverigedemokraterna ska erhålla talmansposten

Talmannen utgör Sveriges nästa högsta ämbete i rangordning och endast Hans Majestät Konungen står högre i rang. Talmannen som är chef över riksdagen står därmed högre i rang än självaste statsministern.

Björn Söder aktuell

En naturlig utgångspunkt är att det största partiet i regeringsunderlaget får stöd av de andra partierna i regeringsunderlaget när det gäller att tilldelas talmansrollen.

Det skulle innebära att M, KD och L ger sitt stöd till SD:s talmanskandidat som exempelvis kan vara Björn Söder.

Söder var tidigare vice talman och är därmed den sverigedemokrat som har erfarenhet av talmansrollen sedan tidigare och därmed kan han vara en möjlig talmanskandidat.

S-MP sneglar på M-kandidat

Den senaste tiden har Socialdemokraterna och Miljöpartiet emellertid signalerat att de är redo att rösta på en moderat talmanskandidat för att hindra att Sverigedemokraterna får talmansposten.

Båda partierna har framhållit att den nuvarande talmannen Andreas Norlén gjort ett bra som jobb talman och att han bör kunna få fortsatt förtroende på posten.

Moderatledaren Ulf Kristersson väntas tillsammans med Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) ge besked i dag om vem M-SD-KD-L-regeringsunderlaget nominerar som talman samt vilka partier och personer som ska utses till ordförande i riksdagens olika utskott.

ANALYS

Moderaterna och Ulf Kristersson lär inte nappa på Socialdemokraternas utspel och ta hjälp av S-V-C-MP-sidan för att stoppa Sverigedemokraterna från att erhålla talmansposten.

Tvärtom, Sverigedemokraterna lär bli nöjda med dagens besked – oavsett om man erhåller talmansposten eller inte.

Att Moderaterna skulle köra över Sverigedemokraterna och gå emot Jimmie Åkesson är helt enkelt högst osannolikt. Det skulle riskera att leda till att M-SD-KD-L-styret faller omkull redan innan det kan ta över Sverige.

Hoppa jämfota av glädje

Socialdemokraterna skulle hoppa jämfota av glädje och partiet har redan tidigare i dag framhållit att M-SD-KD-L-sidan är väldigt svajig och svag och att Socialdemokraterna är redo att ta över regeringsmakten när och om en regering Kristersson faller.

Men partiledarkvartetten Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) har signalerat stor enighet om att man ska presentera en paketlösning.

Stor paketlösning

Det innebär att regeringsfrågan – vilka av de fyra partierna som ska få ingå i regeringen – ska beslutas i en helhet tillsammans med hur många ministrar de olika partierna ska få och även tillsammans med vilken politik Regeringen Kristersson ska driva de kommande fyra åren.

I den stora paketlösningen ingår även hur talmansposten och de olika ordförandeposterna i riksdagens utskott ska fördelas.

Närmast uteslutet

Och att det allra största av de fyra partierna skulle köras över och knuffas åt sidan i den stora paketlösningen är uteslutet.

Inte ens det allra minsta partiet kan köras över om det ska bli någon ny regering som bygger på M-SD-KD-L-regeringsunderlaget.

Det är fullt möjligt – ja till och med troligt – att  de fyra partierna har en lösning klar för talmans- och utskottsordförandefrågan utan att allt i den resterande helheten är klart.

Men då kommer talmans- och utskottsordförandefrågan tas med som en redan färdig komponent och vägas in i slutfasen av regeringsförhandlingarna där M-SD-KD-L-gruppen avser att gå i mål med vilken politik som ska gälla i Sverige framöver samt hur ministerposterna ska fördelas

Om SD inte får talmansposten lär partiet istället få andra delkomponenter i den stora paketlösningen vilket gör att SD lär bli nöjda i alla fall.

Nej till SD-talman innebär med andra ord ja till stora framgångar för SD på andra områden.

Sluten omröstning

Enskilda ledamöter har även möjlighet att byta sida i talmansfrågan och själva omröstningen är sluten.

Eftersom det i riksdagen bara är tre mandats ledning för M-SD-KD-L-sidan som har 176 mandat mot S-V-C-MP-sidans 173 så räcker det med att exempelvis två L-ledamöter och M-ledamöter byter sida för att stoppa en SD-talmanskandidat.

Det talar trots allt för att SD kan komma att föredra en lösning som inte innehåller en SD-talman.

Men oavsett vilken lösning det blir – så lär SD bli nöjda och så lär även de andra tre högerpartierna bli.

Foto: Sveriges riksdag

Text: Redaktionen


1,2 miljoner svenskar tar samma medicin – Läkaren: ”Mer skada än nytta”

2024 05 03

Totalt hämtade 1,2 miljoner svenskar ut antidepressiva läkemedel under 2023.

Siffran innebär att förskrivningen av antidepressiva läkemedel har ökat varje år de senaste 15 åren, enligt Socialstyrelsens statistik över läkemedel.

– Användandet var högst i åldersgruppen 75 år och äldre där 23 procent fick denna typ av läkemedel. Den största ökningen de senaste fem åren gäller dock barn och unga. Andel flickor i åldern 10–14 år som fått ett antidepressivt läkemedel förskrivet ökade från 1,2 procent 2019 till 2,0 procent 2023. För pojkar i samma ålder var motsvarande ökning från 1,0 procent 2019 till 1,4 procent 2023, framhåller myndigheten.

Läkaren: Många kan inte sluta

Läkaren André Marx, som har personlig erfarenhet av antidepressiva läkemedel, anser att den höga siffran är oroväckande. Tillsammans med kollegor drev han nyligen Sveriges enda offentligt finansierade nedtrappningsmottagning för psykofarmaka. 

Enligt André Marx har många svenskar fastnat i ett långvarigt bruk av antidepressiva läkemedel.

– Fler nya användare tillkommer än de som lyckas sluta. Vi har därför ett växande samhällsproblem med människor som inte har någonstans att vända sig om de behöver hjälp att sluta, säger läkaren till Dagens Arena och berättar om patienter som upplevt stora svårigheter när de valt att sluta med medicinen.  

– För en del är abstinensreaktionerna så obehagliga och intensiva att de hamnar på psykakuten när de försöker sluta.

Elias Eriksson, farmakolog och professor vid Göteborgs universitet, anser att rapporterna om vissa patienters symptom vid nedtrappning är ”överdrivna”.

– Det framställs nu som att det är jättevanligt och utdraget. Det tror jag är överdrivet. I de allra flesta fallen går det att trappa ut på några veckor, men det finns de som har mer utdragna besvär. Då får man trappa ut långsammare. Man kan också byta till preparat som lämnar kroppen långsammare, säger han till samma tidning.

Läkemedelsverket har även svarat på kritiken. Myndigheten ska ta fram nya rekommendationer för utsättning av antidepressiva läkemedel genom att studera forskning  från 2016 och framåt.

Hävdar: ”Saknas belägg”

Nedtrappningen är inte det enda problemet med antidepressiva läkemedel, enligt André Marx.

I en intervju med SvD hävdar läkaren att det ”saknas belägg för att depression och ångest orsakas av en kemisk obalans i hjärnan som medicinerna korrigerar” – en hypotes som tog fart på 1960-talet.  

Marx betonar att det inte betyder att läkemedlen inte har någon effekt.  

–  Snarare rubbar de hjärnans finkalibrerade signalsystem och försätter hjärnan i ett alternativt biokemiskt tillstånd. Det gör att vi kommer att tänka, känna och i förlängningen bete oss annorlunda, precis som med andra psykoaktiva substanser, säger han till tidningen.

”Gör mer skada än nytta”

Enligt André Marx uppfattning behandlas hundratusentals svenskar i onödan med antidepressiva läkemedel.

– I långa loppet har vi gjort mer skada än nytta, säger han till SvD. 

Foto: Nastya Dulhiier

Text: Redaktionen


SOMMAREN 2024: Värmebölja på ingång – “inte hänt på sju år”

2024 05 03

Många njuter av att vårvärmen äntligen har kommit till stora delar av Sverige igen.

Lagom till valborgsveckan slog vädret om. På flera håll i landet har temperaturen visat över 20 grader – till och med närmare 25.

I södra Sverige är det dessutom officiellt meteorologisk sommar då dygnstemperaturen varit över tio grader fem dagar i streck nu när vi går in i maj.

– Den meteorologiska sommaren har sedan den 28 april anlänt till en stor del av Götaland, bekräftar meteorologen Caroline Vahlberg på SMHI.

Varmaste prognosen sedan 2017

En vanlig myt är att det inte blir en varm sommar om även maj har varit varmt.

Men det stämmer inte, enligt SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

– Ett exempel är 2018. Då var det väldigt varmt i maj och sen fick vi den här rekordvarma sommaren. Man brukar säga att sommarvädret inte har något minne, säger han till tv-kanalen.

Och rekordvarmt kan det mycket väl bli även den här sommaren.

Det förutspår Europacentret för medellånga väderprognoser, ECMWF, vars senaste prognos för årets sommar är den varmaste på hela sju år.

– Prognosen för hela Europa visar en väldigt varm sommar. Det är den varmaste sommarprognosen som gjorts under april månad sedan 2017, säger meteorologen och forskaren Mika Rantanen från Meteorologiska institutet i Finland till Aftonbladet.

Juni och juli bedöms bli varmast

Sverige är enligt nuvarande kartor inget undantag. Det bedöms bli varmt – i snitt en grad mer än normalt, vilket är mer än vad det låter som.

– Med tanke på att vi pratar om hela sommaren är det en betydande avvikelse, säger Mika Rantanen.

Han får medhåll av Per Holmberg från väderinstitutet Storm Geo, som dock är något försiktigare i sina kommentarer.

– Prognosen visar att det kan komma att bli en något varmare juni och juli och en ganska normal augusti, säger han till Expressen.

Båda två påpekar dock att det är långt kvar till sommaren och mycket kan förändras. Per Holmberg uppmanar att inte ta ut något i förskott, bland annat eftersom det inte går att säga var det kommer att bli soligt eller om det blir jämnt utspritt eller koncentrerat till kortare perioder.

Vänder nästa vecka

Fram till sommaren kan åtminstone södra halvan av landet fortsatt ta del av höga temperaturer lite till. På fredagen kan det bli 25 grader i sydvästra Götaland.

Nästa vecka vänder det dock.

På måndag får Götaland tidvis regn eller skurar, lokalt med åska. I övriga landet molnigt. Temperaturen sjunker lite ytterligare, på dagen från omkring 10 grader i söder ned till omkring 5 grader i Norrland, framhåller Caroline Vahlberg från SMHI.

Foto: J. Ferlic resp T. Sergej 

Text: Redaktionen