UTRIKES: Enorma framgångar för Ukraina

2022 09 12

Ukrainas stora motoffensiv mot de ryska trupperna har gett kraftiga resultat.

Rysslands invasionskrig i Ukraina har pågått i nästan sju månader.

Vladimir Putins soldater har ockuperat stora områden, framför allt i de södra och östra delarna av landet.

De senaste dygnen har emellertid varit mycket framgångsrika för den ukrainska militären som nu tar tillbaka mer och mer av ryskockuperad mark.

20 byar på 24 timmar

Enligt den ukrainska militären har man återerövrat fler än 20 samhällen från ryssarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP via bland annat France24.

Det ska ha gått så snabbt som på ett dygn.

– Under de senaste 24 timmarna har ukrainska väpnade styrkor drivit bort fienden från mer än 20 bosättningar, uppger ukrainska armén i ett uttalande.

"Betydande påverkan"

Det brittiska försvarsdepartementet hävdar samma uppgifter.

I en uppdatering idag måndag framhäver man att Ryssland sannolikt drar tillbaka trupper från det ockuperade området Charkiv i östra Ukraina.

– Den snabba ukrainska framgången har betydande påverkan för Rysslands generella operationella verksamhet. Majoriteten av styrkorna i Ukraina har mycket sannolikt blivit tvingade att prioritera akuta försvarsaktioner, framhåller departementet på Twitter.

"Extremt låg moral"

Även i Cherson i södra delen av Ukraina har Ryssland lidit stora förluster, uppger den ukrainska militären i samma uttalande.

– Resten av soldaterna har en extremt låg moral och lågt psykologiskt tillstånd, de vägrar massivt att återvända till stridszonen.

Förtroendet i botten

En stämning som nu kan bli än värre om Ryssland fortsätter att åka på motgångar.

– Det redan begränsade förtroendet som utplacerade trupper har för Rysslands högre militära ledning kommer sannolikt att försämras ytterligare, framhåller Storbritanniens försvarsdepartement.

"Tror ni att ni kan skrämmas?"

Samtidigt har Ryssland intensifierat attacker i Charkivregionen.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky manade sina trupper till mod på sociala medier.

– Tror ni fortfarande att ni kan skrämma oss, knäcka oss, få oss att ge efter? framhäver han i ett tal på Telegram i natt.

Eldar upp ukrainarna

Enligt France 24:s utrikeskorrespondent Gulliver Cragg handlar Zelenskys inlägg om att elda upp ukrainarna för att lägga in nästa växel i offensiven.

– Jag tror att Volodmyr Zelensky vill uppmuntra ukrainare att känna sig väldigt arga över vad som verkar vara dessa hämndattacker som medvetet stänger av elektriciteten eftersom det kommer att hjälpa dem att känna sig trotsiga.

Offrar el för frihet

Cragg tillägger:

– Han sade att ukrainare skulle föredra, åtminstone under en viss tid, att vara utan el om det är kostnaden för att bli av med ryssarna.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen


Livsmedelsverket går ut med grönsaksvarning

2024 09 06

Allt fler svenskar odlar sina egna grönsaker i trädgården.

Tidigare har en undersökning av Plantagen visat att minst var tredje svensk överväger att odla sina egna grönsaker och kryddor.

Under pandemin sköt intresset i höjden, och det har knappast avtagit.

Enligt Livsmedelsverket håller trenden i sig och det är många som just nu dignar såväl trädgårdar som odlingslotter av grönsaker, frukt och bär.

Men nu varnar myndigheten för att odlare riskerar drabbas av den allvarliga sjukdomen botulism om man inte är försiktig.

"Starkaste giftet man känner till"

Sjukdomen, som kan vara livshotande, orsakas av ett bakteriegift som är “ett av de starkaste man känner till”, enligt Folkhälsomyndigheten.

Giftet blockerar nervimpulserna och kan bland annat orsaka förlamningar i andningsmuskulaturen.

Nu förnyar Livsmedelsverket sina rekommendationer om hur man ska lägga in sina grönsaker för att undvika att bakterien Clostridium boulinium ska kunna föröka sig i inläggningen.

Bakterien kan ge upphov till sjukdomen botulism, som är väldigt ovanlig, men kan vara mycket allvarlig för den som drabbas, understryker myndigheten.

Följande gäller nu

Enligt Livsmedelsverket gäller nu följande för den som gör egna inläggningar.

Den som sysslar med ättiksinläggningar ska använda ett beprövat recept med rätt andel ättika, socker och vatten.

Inläggningar i olja är dock mer komplicerat. Det är mycket viktigt att dessa förvaras i kylskåp och äts inom några dagar om de inte har upphettats. Och även om så görs ska de kylförvaras.

För att få en inläggning som håller mer än några dagar måste du hetta ta upp grönsakerna ordentligt innan du lägger in dem i oljan. 100 grader i minst 15 minuter behövs för att förstöra den variant av Clostridium botulinum som annars kunna föröka sig även i kylen, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog och rådgivare på Livsmedelsverket.

– Det finns ännu en variant av bakterien som inte förstörs vid upphettningen, men den kan inte försöka sig i kyla. Det är därför viktigt att alltid ha sina oljeinläggningar i kylskåp.

Använd tryckkokare

Har man följt ovanstående råd kan oljeinlagda grönsaker ätas så länge de ser fräscha ut.

Myndigheten understryker också att vid hemkonservering bör man använda en tryckkokare specifikt avsedd för konservering.

– Då kan man nå så höga temperaturer att även den mer värmetåliga varianten av Clostridium botulimun förstörs, förklarar Livsmedelsverket.

Fakta: Bakterien Clostridium

  • En jordbakterie som kan finnas på grönsaker, örter och svamp
  • Förökar sig när det inte finns syre och kan då producera botulinumtoxin, som är det mest kraftfulla naturliga gift som man känner till.
  • Finns över hela världen men är sällsynt i Sverige
  • Risken kan öka om hemkonservering fortsätter att bli vanligare i Sverige
  • Symtomen inkluderar bland annat kräkningar, yrsel, trötthet, talsvårigheter, dubbelseende och andningsförlamning

Källa: Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten

Foto: J. Gorecki

Text: Redaktionen


Stort larm om Hedin Bil

2024 09 06

Hedin Bil, Sveriges största återförsäljare av nya bilar, har hamnat i blåsväder.

Koncernen har fakturerat kunder för olika kostnader i samband med återlämning av leasade bilar, vilket strider mot privatleasingavtalet.

Det avslöjar Sveriges största konsumentorganisation för bilister, M Sverige, i en färsk granskning.

Enligt granskningen har Hedin Bil bland annat fakturerat kunder för åtgärdande av tekniska brister, trots att dessa borde täckas av garantin. 

– Hedin Bil menar att kunderna som har privatleasat ska hållas ansvariga för skadorna, trots att avtalet inte anger något om ett sådant ansvar från hyrestagarens sida annat än att lämna bilen på service enligt det förbestämda intervallet, skriver M Sverige.

”Helt i strid med avtalet”

Vid återlämning av en leasad bil kan hyresgivaren kräva att kunden ska betala för onormalt slitage, eftersom det i avtalet anges att ”hyrestagaren ska ersätta hyresgivaren”. Hedin Bil är dock återförsäljare och har kommit med egna krav på betalning.

Helt i strid med avtalet, enligt M Sverige.

– Hedin Bil saknar stöd enligt avtal att fakturera kunden, men har helt enkelt struntat i det och gjort det ändå. Först efter omfattande dialog med våra rådgivare har fakturan krediterats. Det är jobbigt för den som privatleasar att kämpa emot, man förutsätter att företagen följer villkoren man själva bestämt ska gälla, men så är det inte alltid, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

– Vid privatleasing gäller i princip bara avtalet och alla parter måste följa det. Trots att man enligt avtalet inte får göra det, har vi fått rapporter om återförsäljare som fakturerar kunden för vad man menar är slitage.

Först efter M Sveriges granskning har Hedin Bil ändrat sig.

– Det är vårt intryck att återförsäljare i Hedin-gruppen verkar vilja ställa i ordning bilen inför kommande försäljning på leasingtagarens bekostnad, det är den typen av ärenden vi möter i vår rådgivning, säger Carl-Erik Stjernvall.

Klaga först

Efter avslöjandet går M Sverige ut med flera uppmaningar till personer som leasar sin bil.

– Vet man med sig att man tvingats betala direkt till återförsäljaren när man lämnade sin leasingbil ska man dubbelkolla sitt avtal. Om det står att ”hyrestagaren ska ersätta hyresgivaren” vid återlämningen, och inte återförsäljaren, har man blivit lurad, framhåller organisationen.

M Sverige uppmanar bilister att vidta följande åtgärder i en sådan situation:

  • Klaga först till företaget som du har betalat till.
  • Får du inte gehör för ditt klagomål – vänd dig till Allmänna Reklamationsnämnden, ARN.
  • Till ARN kan du anmäla om kostnaderna eller det onormala slitaget är oskäligt eller felaktigt.

Foto: Holger.Ellgaard

Text: Redaktionen