VAL 2022: Finansministerns uppmaning till svenska hushåll
2022 09 08
Mikael Damberg (S) kan inte ge besked till svenska inkomsttagare gällande en beredskapsskatt, men uppmanar samtidigt hushållen att inte oroa sig.
I somras meddelade S att partiet planerar att inkludera en beredskapsskatt i sitt valmanifest för att finansiera upprustningen av det svenska försvaret.
Det är dock fortfarande oklart exakt hur beredskapsskatten ska se ut eller hur den kommer påverka de svenska hushållen, rapporterar Svenska Dagbladet.
Ministerns uppmaning till svenska hushåll
Idag kommer emellertid finansminister Mikael Damberg med en uppmaning till alla hushåll i Sverige som redan upplever ekonomisk stress på grund av att flera andra kostnader nu skjuter i höjden.
– Jag menar att vanliga hushåll inte ska känna någon oro över detta. Vanliga hushåll är nu pressade av höga räntekostnader och elpriser som sticker iväg. Därför måste man vara väldigt varsam med vanliga inkomster i Sverige, säger han när han får frågan av SvD tre dagar inför valet om vem som ska omfattas av skatteökningen.
“Återkommer med formulering”
På en pressträff i juli talade försvarsminister Peter Hultqvist (S) om vikten av att skjuta till pengar för att rusta upp militären.
– Att på något vis få in inkomster för att finansiera stora satsningar, det är väl ändå rätt så rimligt. Men hur det ska formuleras får vi återkomma till, sade Hultqvist då.
Kritiserat förslag
Högeroppositionen har kritiserat förslaget att finansiera försvaret genom skattehöjningar.
Istället vill man göra omprioriteringar inom statsbudgeten.
– Lika illa som det vore att sätta in en särskild polisskatt, lika feltänkt är det av Socialdemokraterna att man ska ha en särskild försvarsskatt, sade Mikael Oscarsson, Kristdemokraternas försvars- och utrikespolitiska talesperson, till SR vid tillfället.
Oklart vilka hushåll som ska betala
Mikael Damberg öppnar idag för att i första hand finansiera försvarets utbyggnad med hjälp av ett balansmål snarare än en beredskapsskatt.
Samtidigt avfärdas inte skattehöjningen, men finansministern kan inte ge svar på vilken typ av inkomst ett hushåll skulle behöva ha för att vara med och betala den.
– Man ska ha väldigt höga inkomster. Och jag tycker det är fullt rimligt att de med de absolut högsta inkomsterna, som klarar inflationsekonomin bättre än alla andra, också är med och ser till att välfärden och pensionärerna som får betala, säger Damberg till SvD.
Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet resp Försvarsmakten
Text: Redaktionen