VAL 2022: Ångestbesked för två partier – fem dagar till valet

2022 09 06

Miljöpartiet och Liberalerna balanserar återigen på en skör tråd.

Det förutspår Svenska Dagbladets valprognos som tas fram i samarbete med Newsworthy samt Uppsala och Lunds universitet.

Sannolikheten 50/50

Liberalerna har sedan Johan Pehrson tog över som partiledare ökat i opinionen och vänt krissiffror till att ligga relativt stabilt över fyraprocentspärren.

Även Miljöpartiet har rest sig på nio och kravlat över spärren i mätningarna de senaste veckorna.

Men inget av partierna bör enligt SvD ta ut segern i förskott.

Båda partierna sjunker – och oddsen för att klara riksdagsspärren är nu som att singla slant.

 Sannolikheten för att Miljöpartiet respektive Liberalerna klarar fyraprocentsspärren har sjunkit de senaste dagarna och ligger på 50/50, framhåller tidningen i sina uppdaterade siffror från idag.

Sjunker även i Demoskop

Prognosen är baserad på en sammanvägning av fyra opinionsmätningar som publicerades under gårdagen (måndag).

Även Aftonbladets/Demoskops mätning från samma dag har gett åtminstone Miljöpartiet anledning att svettas då de sjunkit från 5,3 till 4,3 procent på en vecka.

– Det kan vara så att väljarna har känt att MP är på fast mark, och då går tillbaka till sitt ”moderparti” eftersom de inte tycker att det känns nödvändigt att stödrösta, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop, till Aftonbladet.

Prognosen vänder – igen

Ytterligare en förändring har ägt rum jämfört med vad prognosen förutspådde igår.

Då vann Ulf Kristersson (M) 508 av 1 000 stycken valsimuleringar – men idag är det Magdalena Anderssons (S) regeringsunderlag som kammar hem majoriteten av samma antal simuleringar.

Nämligen 541 stycken jämfört med Kristerssons 459.

“Dött lopp”

Samma sammanvägning av opinionsundersökningarna ger Anderssons sida med S-V-MP-C en knapp ledning på 176 mandat jämfört med Kristerssons underlag med M-KD-L-SD som samlar 173 stycken.

Valspurten går nu in på upploppet med enbart fem dagar kvar till val.

– Men det är fortsatt extremt jämnt – i praktiken dött lopp. Sista veckan blir spännande, framhöll SvD i söndags.

Då stänger vallkolakerna

Ikväll deltar Magdalena Andersson (S), Ulf Kristersson (M), Per Bolund (MP) och Johan Pehrson (L) i TV4:s Utfrågningen klockan 21.00.

Imorgon, onsdag, möts Andersson och Kristersson i en statsministerduell i SVT med start 20.00.

Dagen före valet, på lördag, drabbas statsministerkandidaterna återigen samman i TV4 samma tid.

Vallokalerna stänger klockan 20.00 på söndag 11 september.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet resp Liberalerna

Text: Redaktionen


Massprotest i Sverige – över 100 000 har skrivit på

2025 05 21

En namninsamling med 100 000 underskrifter från hela landet lämnas idag över till regeringen.

Bakom protestlistan står medlemmar ur Pensionärernas riksorganisation, PRO. 

Under tisdagen planeras dessutom en organiserad demonstration mitt på Mynttorget i Stockholm.

Bakgrunden är regeringens förslag om att höja gränserna för det så kallade högkostnadsskyddet för läkemedel.

Ett förslag som möts av skarp kritik och oro från pensionärer och patientorganisationer, enligt PRO som varnar för konsekvenserna.

– Regeringen spelar roulett med folkhälsan. Om pensionärer inte har råd att ta ut sina mediciner är risken överhängande att de blir sämre och i stället tvingas söka vård på akuten, säger Åsa Lindestam, ordförande PRO, i ett uttalande.

Beslut väntas på torsdag

PRO kallar förslaget för en försämring som innebär att en patient som når frikortsgränsen skulle ha betalat 900 kronor mer än idag under ett års tid, om förslaget går igenom.

På torsdag sker omröstningen i riksdagen.

Nu vädjar pensionärerna i ett brev till regeringen och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) att “dra i nödbromsen”.

– Det här är sista chansen innan riksdagen beslutar. Konsekvenserna är inte tillräckligt utredda, säger Åsa Lindestam.

Skarp kritik

Enligt kritikerna riskerar förslaget att strida mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 

Det finns också en sedan tidigare utfärdad rekommendation från Myndigheten från samhällsskydd och beredskap, MSB, om att ha minst en månads förbrukning av receptbelagda läkemedel till förfogande. 

En beredskapsåtgärd som nu äventyras för äldre, enligt PRO.

LÄS MER: Riksbanken varnar svenskarna – “Är helt falskt”

Ministern: krävs för långsiktig finansiering

Regeringen har pekat på att det är nödvändigt att öka kostnaderna i statens budget för läkemedel. Skälet är att “säkerställa att alla patienter får tillgång till de behandlingar de behöver", understryker Acko Ankarberg Johansson.

Men det kräver också att patienternas egenavgift behöver höjas för att klara en långsiktig finansiering. Regeringen kommer att följa utvecklingen noggrant utifrån patientens perspektiv eftersom läkemedel är en väsentlig del av hälso- och sjukvården, säger sjukvårdsministern.

Regeringen har också flaggat för att högkostnadsskyddet “är av yttersta vikt för att läkemedel och förbrukningsartiklar ska vara tillgängliga för alla som behöver det”.

– Samtidigt måste systemet för högkostnadsskyddet bidra till en hållbar finansiering av dessa varor. Statens kostnader för läkemedelsförmånen har ökat med 49 procent från 2012 till och med 2024, utifrån 2024 års penningvärde, medan motsvarande ökning för patientens egenavgift har varit 17 procent under samma period, framhåller regeringskansliet i ett uttalande.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Ny kontroll införs på alla flygplatser i EU – många vill inte resa längre

2025 05 20

En ny så kallad biometrisk teknik ska lanseras på alla flygplatser inom EU.

Ett automatiserat registreringssystem för alla som reser till eller ut från unionen ska införas.

Det inkluderar bland annat ansiktscanning och avlämnande av fingeravtryck, rapporterar Euronews.

Dessutom ska resenärerna  scanna sina pass, samt övriga resedokument, vid en självbetjäningskiosk varje gång de passerar en EU-gräns.

Resenärens namn, biometriska uppgifter, samt datum och plats för in- och utresa ska lagras tillsammans med ansiktsfotot och fingeravtrycken i tre år efter varje resa.

Polisen bekräftar

Det nya systemet, som kallas Entry Exit System (EES), har varit på gång under ett par års tid. Planen var en lansering i höstas, men har flera gånger skjutits upp.

Senaste budet efter att EU kom överens om saken i mars är att systemet ska kunna tas i bruk i oktober 2025. 

Polisen i Sverige har bekräftat planerna.

– Syftet med systemet för in- och utresa är att göra det lättare att identifiera resenärer som försöker resa in i eller ut ur Schengenområdet med falska identiteter eller pass, samt de som har stannat kvar längre än sin tillåtna vistelse i Schengenområdet, framhåller myndigheten.

Har kritiserats

Enligt EU kommer systemet att bidra till att förebygga, upptäcka och bekämpa såväl identitetsbedrägerier som terroristbrott och andra allvarliga brott.

Men det finns kritik.

Var femte brittisk resenär skulle bli “avskräckt” från att resa in i EU under dessa förutsättningar, enligt en undersökning från Co-op Insurance. Dessutom har nästan hälften inte hört talas om de nya reglerna för medborgare utanför EU.

Finns liknande system redan idag

Redan idag finns ansiktscanning på flera flygplatser, bland annat i Italien, vilket gör det möjligt att ersätta pass och annan pappersdokumentation med tekniken, enligt Euronews.

Systemet kallas för “Faceboarding” och har även testats i Finland och Norge. 

Valérre Viale, produktchef på reseteknikföretaget Amadeus, menar att de nya digitala resehandlingarna  kan vara det mest revolutionerande sedan e-biljetten blev en grej för över 20 år sedan, rapporterar The Times.

Foto: Y. Alfuhigi resp Chris F

Text: Redaktionen