ELJÄTTENS UPPMANING: Så stor buffert behövs inför vintern

2022 08 31

Elräkningarna i vinter kan bli så dyra som uppemot 40 000 kronor för en del hushåll.

Det varnar elbolaget Varbergs energi för. 

I ett nyhetsbrev uppmanar elbolaget sina kunder att avsätta en buffert på minst 50 000 kronor inför vintern, rapporterar Expressen.

– För er som har ett rörligt avtal så innebär detta att om ni då hade enstaka månadsfakturor på 5 000 – 10 000 kr så lär motsvarande faktura denna vinter ligga på i storleksordningen 15 000 – 40 000 kr, skriver Varbergs energi och fortsätter:

För att inte hamna i ett hopplöst läge när vinterns elräkningar dimper ner i brevlådan/inboxen så bör därför den genomsnittliga villaägaren redan nu sätta av en buffert på cirka 50 000 kronor. Har man inte den möjligheten så är det en bra idé att börja prata med sin bank redan nu.

"Kan bli dramatiskt"

Varbergs energis vd, Björn Sjöström, förklarar att nyhetsbrevet syftar till att öka medvetenheten hos bolagets kunder.  

– Vår tanke var att försöka konkretisera det hela. Man kanske inte fullt ut tar såna här saker till sig. Om man har ett rörligt avtal och priserna drar i väg, då kan det bli dramatiskt för många och ser man då det här svart på vitt så hoppas jag att man reagerar, säger han till Expressen.

Eniga experter

Hösten och vintern kan bjuda på en rejäl elsmocka för kunder som tillhör elområde 3 och 4.

I Sydsverige väntar en ökning på fyra kronor per kilowattimme, enligt flera experter.

– För dem som bor i villa i Stockholmsområdet kan det röra sig om 50 000 kronor mer än vad de är vana vid för perioden oktober till mars. Om man normalt sett har en räkning på 20 000 kronor kan man stå med en räkning på 70 000 kronor, sa Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på energikonsultbolaget Merlin & Metis, i en interjvu med SvD.

En liknande prisökning väntar villaägare i Göteborg med omnejd.

– För dem som bor i södra Sverige, i elprisområde 4, runt Malmö, kan det röra sig om ännu lite mera, berättar Christian Holtz.

Fyra stora elområden

Sverige är indelat i fyra stora elområden:

-Elområde SE1 – Luleå

-Elområde SE2 – Sundsvall

-Elområde SE3 – Stockholm

-Elområde SE4 – Malmö

 

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Hundägare varnas för populära tuggben – säljs på Ica och Willys

2024 10 17

Veterinärer varnar för vanliga tuggben som säljs i nästan alla matbutiker.

Produkterna är populära och alldeles för få hundägare känner till riskerna med de aktuella benen.

Det menar bland annat Åsa Tomaszewski, veterinär i nordvästra Skåne, som nu går ut med en formell varning för hundgodiset, rapporterar Sveriges Radio.

Specifikt handlar det om ben med torkat kött från Kina, en typ av ben som finns av flera olika märken och som säljs i vanliga matbutiker och djuraffärer.

Rådet är dock glasklart: sluta ge ben av den här typen till hundarna omedelbart. Godiset kan nämligen orsaka njurskador.

– Vi har vetat om att det här problemet har funnits sedan 2007. Men vi tycker att det är ett problem att den vanliga djurägaren inte känner till det ordentligt, säger Åsa Tomaszewski till radion.

1 000 hundar dog

Studier har visat på klara samband mellan tuggben från Kina och njurskador på hundar. 

Åsa Tomaszewski pekar bland annat på en stor studie i USA från 2015 där över 6 000 hundar ingick. Drygt 1 000 av dem dog.

– Det finns en risk att det kan ge sjukdom hos hund. Man kan bli väldigt sjuk. I många fall tillfrisknar de bra, men det finns också de som får bestående men och det finns de som inte klarar sig.

"Går knappt att läsa"

Tuggben tillverkade i Kina säljs i mer eller mindre samtliga matvarubutiker. Bland annat hos Ica, Willys och Coop med flera.

Och informationen om riskerna är inte tillräckligt tydlig, menar hundägaren Marie Weis. Texten på förpackningen är så liten att det knappt går att läsa.

– Jag gissar att de inte vill att vi ska kunna läsa för då är det lättare att sälja ut i butik. Just det här med njurskador skrämmer mig jättemycket, säger hon till SR.

Här är symtomen

Åsa Tomaszewski är inte ensam om att varna för de populära tuggbenen.

Även veterinärer på försäkringsbolagen flaggar för njursjukdomen Fanconis syndrom. Effekten är att njurarna inte kan återuppta viktiga ämnen utan läcker dessa till urinen.

Symtom på Fanconis syndrom är framför allt ökad törst och ökad urinering. Även viktnedgång och uttorkning förekommer hos hundar med sjukdomen. Njursvikt kan utvecklas veckor till flera år senare, framhåller exempelvis försäkringsbolaget Agria och tillägger:

– Hundar kan även drabbas av Fanconis syndrom av att äta hundgodis eller tuggben med torkad kyckling på. Undvik speciellt importerade produkter från Kina.

Foto: R. Stone

Text: Redaktionen


Smittan ökar – allt fler dör i Sverige

2024 10 16

Smittspridningen av covid-19 ökar i Sverige.

Under vecka 40 rapporterades 731 bekräftade fall av viruset, enligt Folkhälsomyndigheten.

Det är en ökning med fyra procent jämfört med föregående vecka.

Nu ökar även dödligheten bland de som smittats.

Under vecka 39 avled 59 personer och under vecka 40 har 49 personer hittills rapporterats avlidna, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Statsepidemiolog Magnus Gisslén kommenterar siffrorna i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Vi ser en ökad dödlighet i covid, särskilt under höst och vinter, säger han.

Kommer öka

Smittspridningen förväntas öka ytterligare de närmaste månaderna.

– Vi väntar oss en ökning av både covid- och influensafall under hösten och vintern, och det är viktigt att vara förberedd med vaccinationsskydd, framhåller Magnus Gisslén.

Uppmaningen: Vaccinera er direkt

Höstens vaccinationer mot covid-19 och säsongsinfluensan inleddes under gårdagen, den 15 oktober.

Personer som är 65 år och äldre och personer som tillhör en riskgrupp rekommenderas att ta vaccinen.

– Vi vet att vaccination ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom. Om personer som omfattas av rekommendationen vaccinerar sig direkt när möjligheten ges, räcker skyddet under den period när smittspridningen brukar vara som störst, säger Tina Crafoord, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande.

De allra flesta kan ta båda vaccinerna samtidigt med en dos i vardera arm. Ett fullgott skydd mot båda virusen uppnås inom drygt två veckor.

– En hög och jämn vaccinationstäckning är oerhört viktigt. Även om förutsättningarna ser olika ut i regionerna, kan man dra nytta av varandras erfarenheter i arbetet med att nå ut till de grupper som rekommenderas vaccination, säger Tina Crafoord.

De måste betala

De som är yngre än 65 år och inte tillhör någon riskgrupp kan också vaccinera sig mot influensa och covid-19. De kan boka tid på vårdcentraler och privata vaccinationsbyråer från och med 15 november. Personer som tillhör gruppen får betala kostnaden för egen hand.

Foto: Oscar Segerström Karolinska Sjukhuset

Text: Redaktionen