SVERIGE: Efter kärnkraftshaveriet – dubbel elsmocka väntar

2022 08 31

Kärnkraftverket Ringhals 4 kommer att var ur drift under hela hösten.

Det bekräftade Ringhals vd Björn Linde i dag.

– Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer att stå stilla under längre tid än planerat, sa han i ett pressmeddelande.

Reparationen beräknas ta tre månader. Det innebär ett produktionstapp på omkring hälften av Ringhals vanliga produktion under september, oktober och november.

Ett produktionstapp som kommer att kosta.

Det förklarar Christian Holtz, elprisanalytiker hos Merlin & Metis AB, i en intervju med Expressen.

–  Det kommer få stora konsekvenser för elpriserna i elområde 3 och elområde 4, alltså i de södra delarna av Sverige, säger han till tidningen.

Två smällar

Christian Holtz förklarar att produktionsstoppet kommer att leda till högre elpriser i två avseenden. 

För det första kommer det innebära en sämre produktion. I dag står Ringhals 4 för drygt fem procent av den totala svenska elproduktionen. Södra Sverige kommer därför att tvingas importera mer el från kontinenten – som har betydligt högre elpriser än i Sverige på grund av gasberoendet.

För det andra så kommer totalstoppet att få en stor inverkan på överföringskapaciteten.

– Ringhals 4 har en viktig teknisk inverkan på systemet eftersom den möjliggör överföring från norr till söder. Överföringskapaciteten är redan i dag reducerad sedan Ringhals 1 och 2 stängdes och att då också tappa reaktor 4 får allvarliga konsekvenser, säger Christian Holtz till Expressen.

Kan bli ännu dyrare

Maria Erdmann, vd för elbolaget Godel, framhäver att det är viktigt att reperationsplanen håller tiden.

Annars riskerar vinterns elräkningar att bli ännu dyrare.

– I December 2021 betalade en villaägare i elområde 3 i snitt 5 000 kronor för elen den månaden. Med de prognoser som nu ligger för vintern kommer fakturan för december i år hamna på 15 000 – och det var innan nyheten om reaktorstoppet, säger hon till Expressen.

Enligt Ringhals beräknas reaktorn åter vara i drift den 30 november.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta, betonar vd Björn Linde.

Foto: Svenska Kraftnäts systemutvecklingsplan

Text: Redaktionen


Läkemedelsverket vädjar till alla som plockar svamp

2025 08 21

Läkemedelsverket skickar med ett viktigt meddelande till svampplockare.

Farligt att chansa i svampskogen.

Så lyder Läkemedelsverkets varning inför den kommande svampsäsongen.

Myndigheten vädjar till svenskarna att bara äta svamp som man med säkerhet vet är matsvamp.

Läkemedelsverket vädjar

Förra året fick Giftinformationscentralen in flera bekräftade fall av potentiellt livshotande förgiftningar av vit flugsvamp, en svamp som lätt kan förväxlas med exempelvis champinjoner. 

Under 2024 rapporterades även ovanligt många misstänkta förgiftningar med toppig giftspindelskivling, en svamp som kan ge permanenta njurskador.

– Just nu är det fortfarande ganska torrt i skogarna på flera håll, men i takt med att höstvädret drar in med mer regn och fukt kommer svamptillgången att öka, säger Peter Hultén, svampexpert och apotekare vid Giftinformationscentralen.

– Då fler ger sig ut för att leta svamp kommer samtalen till oss från både allmänhet och sjukvård att öka.

“Var säker”

Den vanligaste orsaken till allvarlig svampförgiftning är att giftig svamp förväxlats med matsvamp. 

– Vi vill att alla som är på jakt efter matsvamp ska känna sig trygga med att det verkligen är en matsvamp man plockat med sig hem, säger Hultén.

– Därför är det bra att till exempel lära sig några sorter i taget. Är du det minsta osäker ska du låta bli att äta den.

Vanliga symptom

De vanligaste symptomen på förgiftning av någon av de farligaste flugsvamparna är kraftiga diarréer och magsmärtor samt kräkningar. 

Dessa kommer oftast först efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

“Några av de farligaste”

Peter Hultén fortsätter.

– Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste giftsvamparna i den svenska naturen och de kan förväxlas med bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar, säger han.

– En bra grundregel för att undvika de allra giftigaste svamparna är att inte plocka vita och gröna svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.

Foto: N. Grappone

Text: Redaktionen


Svensk klassiker tar Ukraina med storm – fylls på i matbutikerna

2025 08 21

Ukrainarna har fått bekanta sig med en mångårig svensk klassiker.

Det är surströmming som nu har hittat fram till de ukrainska matbutikernas hyllor.

En av de ledande matkedjorna i landet – Silpo – har börjat sälja den svenska klassikern.

Precis som i Sverige har det varit blandade reaktioner till fisken, rapporterar SVT.

Surströmming i hyllorna

Surströmmingen säljs inte utan tvist i Ukraina – medföljer gör nämligen en klädnypa.

Import- och exportchefen Svitlana Shchegrykovych, kommenterar.

– Vi gillade idén med klädnypan i reklamen, men sedan började vi tveka. Tänk om kombinationen av klädnypa och surströmming förolämpar vår producent? Det är ju en ikonisk produkt för Sverige och svenskarna.

“Menar allvar”

Ukrainarna tvingades dubbelkolla med leverantören för att säkerställa att importen var en seriös ambition.

– Vi bekräftade flera gånger för producenten att vi verkligen menade allvar med att importera surströmming.

Läs mer: Storkedja sänker priserna på 2 000 produkter

Det är surströmming

Surströmming är lättsaltad mjölksyrejäst/fermenterad strömming.

Den var tidigare en vardaglig maträtt för det enkla och fattiga hushållet, framförallt längs norrlandskusten. 

Under senare delen av 1900-talet började den betraktas som en delikatess.

– Detta gäller framförallt i de norra delarna av landet, bland norrlänningar boende i södra Sverige och i sociala sammanhang där den regionala tillhörigheten är viktig, till exempel på universitetens nationer, förklarar organisationen Levande Kulturarv.

Liten export

Ungefär hälften av all surströmming konsumeras norr om Dalälven och den andra hälften söder därom, framförallt i Stockholmsregionen. 

En mycket liten andel exporteras. 

Mer än hälften av dem som äter surströmming gör det bara en gång per år.

– De flesta äter i dag surströmming med olika tillbehör som hårt eller mjukt tunnbröd eller på tallrik med potatis, tomat och dill, fortsätter organisationen.

– Många dricker nubbe och öl till, medan andra föredrar svagdricka eller mjölk.

Läs mer: REGERINGEN LOVAR: Då får svenska folket mer i plånboken

Foto: E. Soares

Text: Redaktionen