UTRIKES: Erdogan ställer krav på Putin
2022 08 24
Turkiet kräver att Ryssland lämnar tillbaka Krym till Ukraina.
Kravet framfördes av landets president Recep Tayyip Erdoğan på tisdagens virtuella toppmöte för ”Krymplattformen” som anordnades av Ukraina.
Erdogan bekräftade Turkiets ståndpunkt angående Krym och avisade Rysslands anspråk på halvön.
– Återlämnandet av Krym, som i dag är en oskiljaktig del av Ukraina, är i grunden ett krav utifrån internationell rätt, sa Erdogan enligt Sky News.
Presidenten tillade:
– Turkiet erkänner inte annekteringen av Krym och har från första början sagt att denna annektering är illegitim och olagligt. Detta är en principiell hållning som inte bara har laglig utan också moralisk grund.
”Besatt av Krym”
Ryssland annekterade Krym 2014.
I samband med annekteringen anordnade Putinregimen ett val där invånarna fick rösta om att tillhöra Ryssland. Enligt siffrorna röstade en majoritet ja.
Valet är dock inte internationellt erkänt – 13 av 15 medlemmarna i FN: s säkerhetsråd röstade för att ogiltigförklara valet.
Enligt Jussi Lassila, forskare vid Finlands utrikespolitiska institut, är halvön stark kopplad till Vladimir Putins tankar om det ryska imperiet.
– Vladimir Putin är helt besatt av Krym. Ukraina är viktigt för honom, men Krym är det viktigaste av allt och dessutom ett mycket unikt område, säger han till Yle.
Forskaren konstaterar att många ryssar anser att Krym tillhör Ryssland, och att den sovjetiska ledaren Nikita Chrusjtjov begick ett stort misstag då han gav halvön i gåva till sovjetrepubliken Ukraina 1954.
– Sedan Sovjetunionen kollapsade år 1991 ansåg ryssarna att Ukraina – och alldeles speciellt Krym – ändå utgjorde en del av Ryssland. Den här tanken stöddes av det faktum att befolkningen var mycket rysksinnad - eller egentligen sovjetsinnad och sovjetnostalgisk, framhåller Jussi Lassila.
”Imperialistisk blindhet”
Forskaren påpekar att Putins popularitet sköt i höjden efter annekteringen 2014.
Diktatorn har sedan hävdat att Krym är jämförbart med resten av Ukraina. Bilden av att Ukraina faktiskt är villigt att ansluta sig till Ryssland har målats upp av regimen i Kreml.
En slutsats som är fullständigt felaktig.
– I östra Ukraina försökte Ryssland få till stånd en liknande situation som på Krym - det vill säga något slags lokalt uppror som skulle visa att folket ville förenas med Ryssland. Men det stämde ju inte alls; inte i områden som Donbass, för att inte tala om till exempel Charkiv där liknande försök förekom, säger Jussi Lassila till Yle och tillägger:
– Typisk imperialistisk blindhet.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen