RYMDEN: Ny spännande upptäckt kan förklara livets ursprung
2022 08 16
Efter ett sexårigt rymduppdrag har forskare underlag för en unik teori om hur livet uppstod på jorden.
Sedan 2020 har japanska forskare analyserat material från asteroiden Ryugu.
Målet med studien har varit att framkalla ytterligare svar på frågan om livets ursprung och i förlängningen även universums bildande.
Nu har forskarna publicerat sina fynd, och de ger mycket intressanta indikationer på hur allting egentligen började på vår egen planet, rapporterar France 24 med hänvisning till nyhetsbyrån AFP.
Kom från asteroider
En slutsats som dras är nämligen att vatten kan ha förts till jorden av asteroider från solsystemets yttre kanter.
Det menar rymdforskarna efter att ha granskat 5,4 gram stenar och damm som samlats upp av rymdsonden Hayabusa-2 från just asteroiden Ryugu.
Studien påvisar att man har lyckats hitta organiskt material som visar att aminosyror i själva verket sannolikt bildats i rymden, skriver den franska nättidningen.
Förklarar förekomst av oceaner
Resultaten har publicerats i tidskriften Nature Astronomy.
Enligt forskarna bidrar upptäckten till att förstå hur oceaner egentligen dök upp på jorden för flera miljarder år sedan.
– Flyktiga och organiskt rika asteroider av C-typen kan ha varit en av de viktigaste källorna till jordens vatten, säger en av forskarna enligt AFP.
– Leveransen av flyktiga ämnen (det vill säga organiska ämnen och vatten) till jorden är fortfarande ett ämne anmärkningsvärd debatt, står det också i studien.
Forskarna tror dock inte att asteroiderna med “yttre solsystemsursprung” är den enda förklaringen för hur vatten uppstod på jorden.
300 miljoner kilometer ut i rymden
Hayabusa-2 skickades 300 miljoner kilometer ut i rymden 2014.
För två år sedan återvände den alltså med de prover från Ryugu som nu har analyserats.
– Ryugu-partiklar är utan tvekan bland de mest oförorenade solsystemets material som finns tillgängliga för laboratoriestudier och pågående undersökningar av dessa värdefulla prover kommer säkerligen att utöka vår förståelse av tidiga solsystemprocesser, framhäver studien enligt France 24.
Bra år för rymdforskningen
2022 har varit ett bra år för rymdforskningen.
I juli släppte exempelvis Nasa sina nya och otroliga bilder som togs med det extremt avancerade James Webb-teleskopet.
Bland annat hade man lyckats hitta vattenånga i atmosfären på en planet mer än 1 000 ljusår från jorden.
Lägg i sammanhanget in att ett ljusår motsvarar 9,46 biljoner kilometer så är det lätt att känna sig vimmelkantig över avståndet.
LÄS MER: Otroliga fynd i universum med Nasas nya teleskop
Foto: B. Goff
Text: Redaktionen