Väderpresentatörer utsatta för grova trakasserier

2022 07 29

Personangrepp, lögner och hat drabbade väderpresentatörerna i TV i samband med att landet slog värmerekord.

När Storbritannien drabbades av de högsta temperaturerna som någonsin har uppmätts i landet var det hektiska tider för väderpresentatörerna och meteorologerna.

Men det handlade inte bara om att bevaka vädret – de utsattes samtidigt en för grov hat- och lögnkampanj.

Aldrig varit med om dess like

– BBC:s väderpresentatör Matt Taylor har aldrig varit med om något liknande under de 25 år han arbetat med väder, rapporterar BBC News.

När temperaturen nådde 40 plusgrader vräkte det in e-postmeddelande, twittermeddelande, kommentarer på Facebook, Instagram och andra sociala medier fyllda med hat, personangrepp och extrema konspirationsteorier.

Lögner och konspirationer

Det falska budskapet gick ut på att väderinstituten och meteorologerna ljuger, att statistiken är felaktig, att klimatförändringen är påhittad och att jordklotet inte alls blir varmare.

Brittiska Kungliga Meteorologiska Sällskapet fördömer trollangreppen.

– Det är en mer trakasserande ton än jag någonsin mottagit, säger BBC:s väderpresentatör.

En del av hatet mot väderpresentatörerna gick ut på extrema kommentarer om att meteorologerna försökte skrämma allmänheten – trots att tusentals personer bedöms ha avlidit i förtid på grund av extremhettan.

Värmeböljor 10 gånger vanligare

– Brittiska motsvarigheten till SMHI konstaterar att värmeböljor har blivit omkring 10 gånger så vanligt på grund av klimatförändringarna, uppger BBC.

Det beskedet är något som skapar stor aktivitet bland trollen på nätet enligt BBC News.

I samband med värmeböljan ökade brandrisken kraftigt i Storbritannien och 15 brittiska räddningstjänstområden utlyste en form av stabsläge på grund av alla bränder som bröt ut.

Inte bara äldre och riskgrupper led svårt i värmen utan hela samhället sattes under hård press.

Trots detta lade vissa personer sin tid åt att angripa meteorologer, media och politiker.

”Tony på YouTube”

Inte minst väderpresentatörerna drabbades hårt.

– Publika hån, anklagelser om att ljuga och påståenden om utpressning, radar Brittiska Kungliga Meteorologiska Sällskapets ordförande Liz Bentley upp som exempel på vad man drabbades av.

– Det är skrämmande, säger meteorologen Alex Deakin vid brittiska SMHI.

– Visa lite respekt och gör mer efterforskning än att lyssna på ”Tony på YouTube” eller ”Bob nere på puben”, säger han.

Många äldre avled

BBC lyfter fram flera av de kommentarer som man drabbats av.

– Snälla. Du var uppenbarligen inte med 1975/1976. Skärp dig. Detta kommer inte vara. Det blir snart kallt igen.

– Vilket skräp nanny-staten har återigen ett fejkat akuttillstånd så du gör som du blir tillsagd.

– När kommer du att be om ursäkt för sådan patetisk absurd skrämselpropaganda-nonsens. Eller du kanske borde avgå i skam?

BBC rapporterar att deras väderobservatörer drabbades av personliga påhopp och TV-kanalen anklagades för att sprida alarmism och hysteri.

Samtidigt avled många äldre i förtid av hettan runt om i Europa.

Anställda drabbade

Ett vanligt tema bland trollen var att hävda att meteorologerna avsiktligt överdrev värmeböljan.

– Det som frustrerar mig mest är när man anklagas för att förvränga sanningen, säger BBC:s meteorolog Tomasz Schafernaker.

– Som meteorolog rapporterar vi fakta. Det är inga konspirationer.

BBC:s Väderredaktion markerar mot hatet och lögnerna som drabbat deras anställda.

– Det är fullständigt oacceptabelt att någon av våra anställda mottar trakasserier i sociala medier för att bara göra sitt jobb.

Foto: BBC News

Text: Redaktionen


TYSKLAND HÄVDAR: Stort genombrott i Ukraina – inom två dagar

2025 05 11

Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz tror att en vapenvila i Ukraina kan träda i kraft inom två dagar.

Det rapporterar den tyska Bild.  

– Jag har stort hopp om att det kommer att nås en överenskommelse om eldupphör i Ukraina i helgen, säger Merz enligt tidningen.

– Med tanke på den tre dagar långa vapenvilan som Ryssland utlyst finns det stor chans att den kommer att förlängas till 30 dagar och att förhandlingar om ett fredsavtal sedan kan inledas, fortsätter förbundskanslern.

Vidare meddelar Merz att han skrivit under ett förslag om eldupphör tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron, Polens premiärminister Donald Tusk och den brittiske premiärministern Keir Starmer.

– Det är i stort sett identiskt med det amerikanska förslaget. Vi hoppas verkligen att detta också kommer att accepteras av den ryska sidan, säger förbundskanslern och tillägger:

– Bollen ligger helt och hållet hos Moskva.

Zelenskyj ger besked om toppmötet

Samtidigt meddelar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att Ukraina ska anordna ett toppmöte med flera europeiska ledare på lördag.

– Vi förbereder oss för att träffa ledarna i ”Koalitionen av villiga länder”, säger Zelenskyj i ett uttalande.

Koalitionen består av ett 30-tal länder som arbetar för en hållbar fred i Ukraina. Sverige är ett av flera Natoländer i gruppen. USA tillhör inte koalitionen.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen


Danmark har läxat upp USA

2025 05 10

Enligt uppgifter till The Wall Street Journal avser USA att öka spionaget mot Grönland, som tillhör det danska kungariket.

Uppgifterna har väckt starka reaktioner i Danmark. Den danska underrättelsetjänsten, PET, har konstaterat att det föreligger ett ökat hot om spionage efter att artikeln publicerats.

Nu har Danmark kontaktat USA.

Det bekräftar statsminister Mette Frederiksen.

– Det här är rykten i en internationell tidning, och som ni vet har vår utrikesminister redan haft ett samtal med USA. Självklart kan man inte spionera på en allierad, säger hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.  

Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen betonar att den danska regeringen har varit mycket tydlig i sin kommunikation.

– Det avgörande är att vi signalerat mycket tydligt till amerikanerna att kungarikets interna angelägenheter är kungarikets interna angelägenheter. Vi betraktar oss inte bara som en nära allierad till USA, vi är en nära allierad. Och därför kan vi naturligtvis inte tolerera om folk börjar spionera på varandra, säger han enligt TV2.

Utrikesministern betonar att det danska budskapet förmedlats till  den tillförordnade amerikanska ambassadören i Danmark, Jennifer Hall Godfrey, och att detta budskap nu sprids vidare i Washington.

Hotbild kvarstår

USA:s president Donald Trump har vid flera tillfällen framhållit att han vill se Grönland som en del av USA. Presidenten har dessutom vägrat att utesluta användning av militärt våld för att ta kontroll över världens största ö.

– För den nationella säkerhetens skull och för friheten i hela världen anser USA att ägande och kontroll av Grönland är av största vikt, har Trump utryckt på sin sociala medieplattform Truth Social.

USA har i dag en stor militär närvaro på Grönland. År 1951 ingicks ett försvarsavtal med Danmark som gav USA en betydande roll i försvaret av territoriet, inklusive rätten att bygga och upprätthålla militärbaser.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen