SVERIGE: Upprörda känslor när munskydd återinförs
2022 07 26
Det är återigen krav på munskydd för vårdpersonalen i Västra Götalandsregionen.
Beslutet klubbades igenom den 4 juli.
Ett beslut som har väckt starka känslor hos personalen.
– Det kändes som ett slag i ryggen. Det inte roligt för någon, kanske för samhället men inte för oss som jobbar i vården, säger Heléne Hjalmarsson, undersköterska på Kungälvs sjukhus, till SVT Nyheter.
Hennes kollega Cia Jöhnk instämmer.
– Spontant kände jag ”jag sjukskriver mig – psykisk ohälsa”. Det tar så mycket energi.
Används fel
Cia Jöhnk anser att en stor del av personalen använder munskyddet på fel sätt och att det till största del används för syns skull.
Dessutom tycker hon att återinförandet ger ett tvetydigt budskap.
– För mig blir det dubbla budskap. Det här att covid inte längre är samhällsfarlig, man ska typ leva som vanligt, men samtidigt ska vi inom vården ha munskydd hela tiden, säger Cia Jöhnk till SVT Nyheter.
Smittan ökar – personal kan kallas in
Antalet fall av covid-19 fortsätter att öka i Sverige.
Smittan är ovanligt hög inom äldreomsorgen och antalet inlagda covidpatienter ökar, rapporterar SvD.
Enligt tidningen kan sommarledig vårdpersonal i Region Stockholm kallas in från semestern för att bemöta den ökade belastningen.
– Inom Region Stockholm vårdades i tisdags förra veckan 217 patienter med bekräftad covid-19 på sjukhusen, varav fyra på intensivvårdsavdelning. Motsvarande tidpunkt 2020 och 2021 fanns 72 respektive 29 patienter inlagda covidpatienter på regionens sjukhus, uppger SvD.
– Sjukhusen vidtar en rad olika åtgärder, som att sätta in extra pass och omplacera personal. Man sätter in all personal man kan få tag på i slutenvården, som är prioriterad i nuläget. Dessutom har vi högre sjukfrånvaro än normalt eftersom fler i vårdpersonalen insjuknar i covid-19 än tidigare, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm, till tidningen.
Hon utesluter inte att semesterledig personal kan kallas in, men anser att andra åtgärder måste prövas först.
Ökat vårdbelastning
Folkhälsomyndigheten bekräftar att fler personer med covid-19 behöver sjukhusvård.
Under vecka 28 rapporterades drygt 4 700 nya fall av covid-19. Det innebär en ökning med 22 procent mellan vecka 27 och 28. Mellan vecka 26 och 27 låg ökningen på 7 procent. Ökningen under vecka 28 syns i fler än hälften av landets regioner.
– Vi har en ökande samhällsspridning av covid-19 vilket innebär att det kan bli fler sjukhusinläggningar och även fler som avlider med covid-19. Nivåerna vi ser nu ligger högre än förra sommaren, men vi är inte i samma läge som i vintras när omikron spreds första gången, säger Anneli Carlander, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.
Foto: Mulyadi
Text: Redaktionen