JUST NU: Ukrainas armé rycker fram – Putins soldater pressas

2022 07 23

Ukrainas Väpnade Styrkor avancerar nu in på ryskockuperade områden i södra delen av landet.

Det brittiska försvarets underrättelsetjänst konstaterar nu att president Zelenskys soldater skruvat upp tempot i sina försök att kasta ut ryssarna ur Khersonregionen i södra Ukraina.

Till anfall mot ryska armén

– De senaste 48 timmarna har tunga strider ägt rum, rapporterar brittiska underrättelsetjänsten.

Bakgrunden är att Ukrainas regering och försvarsledning samlat krafter för att gå till anfall mot områden som Ryssland intagit sedan lång tid tillbaka.

För att förbereda den ukrainska befolkningen som bor i de ockuperade områdena har ukrainska TV-kanaler i flera dagar gått ut med stödinformation.

Beskedet har varit att invånare i södra Ukraina ska göra sig redo på att strider kommer att inledas.

Avancemanget är inlett

Bland annat har befolkningen uppmanats att om möjligt lämna området och söka sig till säkrare regioner i västra och norra Ukraina.

Och nu har Ukrainas avancemang inletts.

– Ukrainska styrkor har fortsatt sin offensiv mot ryska trupper i Khersonregionen väster om floden Dnipro, uppger brittiska underrättelsetjänsten.

Ryssarnas motplan

Ryssland väntas nu å sin sida försöka bromsa den ukrainska framryckningen.

– Med hjälp av artilleribeskjutning kombinerat med naturliga barriärer bestående av Inguletsfloden, enligt brittiska underrättelsetjänsten.

Samtidigt löper Putinregimens soldater allt större risk för att deras försörjningsled väster om Dniprofloden attackeras.

– Ukrainska anfall har orsakat tillkommande skador på nyckelbron Antonivsky men ryssarna har genomfört tillfälliga reparationer.

Mycket riskfyllda operationer

Ukrainska myndigheter hävdar att ryska armén håller på att upprätta en militär pontonbro över Dniprofloden men det har ännu inte kunnat bekräftats av utomstående aktörer.

– Ryska armén prioriterar sin förmåga att bygga militära broar. Men varje försök att bygga en bo över Dniprofloden kommer att vara förknippat med mycket riskfyllda operationer, slår brittiska underrättelsetjänsten fast.

Kan bli stort bakslag

Det ger nämligen Ukrainas Väpnade Styrkor perfekta tillfällen att slå till mot de ryska trupperna.

Ukraina ser nu allt större möjligheter att skaka om Putins brutala soldater.

– Om [de ryska styrkornas] möjlighet att ta sig över Dniprofloden stoppas och ryska trupperna i ockuperade Kherson därmed blir avskurna så kommer det att innebära ett betydande militärt och politiska bakslag för Ryssland, klargör brittiska underrättelsetjänsten.

Kriminella ryssar värvas

Putin har fått allt svårare att rekrytera soldater till sitt anfallskrig och har därför inlett värvning av dömda brottslingar.

De släpps ut ur fängelserna om de tar värvning i kriget enligt medieuppgifter.

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Chokladtillverkare går i konkurs

2025 02 04

Chokladtillverkaren Choki AB går i konkurs.

På måndagen kommer ett nytt konkursbesked.

Den här gången är det chokladtillverkaren Choki - som bland annat låg bakom Huski-chokladen - som tvingas tacka för sig.

Det rapporterar Breakit.

Går i konkurs

Huski har uppmärksammats efter att ha nått sponsringsavtal med bland annat fotbollsklubben Hammarby, och har även synts på Formel 1-bilar.

Choki har dock kämpat med vad som beskrivs som “blygsamma intäkter” samtidigt som kostnaderna för sponsringsavtalen har varit stora.

År 2022 gjorde Choki enligt Breakit ett förlustresultat på 114 miljoner kronor.

“Avvecklar verksamheten”

Under våren 2024 gick dotterbolaget Choki Sweden AB i konkurs - och nu sker det samma med moderbolaget.

– Styrelsen har under verksamhetsåret arbetat med att avveckla verksamheten. Under denna process har flera konflikter uppstått med sponsorer och sponsoravtalet, framgår i ett dokument som Breakit fått tag på.

Enligt den senaste årsredovisningen gjorde Choki AB ett förlustresultat på 79 miljoner.

Konkurserna minskar

De senaste åren har präglats av många konkurser i en rad olika branscher.

En ny rapport från kreditinformationsföretaget UC visar dock att antalet företagskonkurser minskade med 19 procent i januari jämfört med samma period föregående år.

“Tecken på ljusning”

UC förklarar.

– Efter ett år av berg- och dalbana gällande företagskonkurser noteras nu tecken på ljusning. UC noterar en minskning av konkurser inom byggsektorn, där antalet konkurser minskade med 15 procent. 

– Inom detaljhandeln minskade konkurserna med 8 procent. Hotell- och restaurangbranschen visade också en minskning av konkurser med 18 procent.

– Det är glädjande att vi nu ser tecken på ljusning, men det är för tidigt att säga om vi har nått en brytpunkt, säger Vlasta Valan, Data scientist på UC.

Näringslivet hoppas på att ytterligare räntesänkningar från Riksbanken ska få fart på konjunkturen igen och att svenska konsumenter ska våga spendera mer pengar.

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen


Skatteverket inför avgift – hundratusentals riskerar betalningskrav

2025 02 04

Hundratusentals svenskar riskerar att behöva betala extra till Skatteverket.

Detta på grund av att myndigheten inför en ränta som påförs från och med den 13 februari i år, det vill säga redan nästa vecka.

Räntan ligger på 2,5 procent och adderas på summan för den som ska betala kvarskatt på över 30 000 kronor.

Och det är det en hel del som ska.

– Den som har sålt bostad eller värdepapper med vinst får ofta kvarskatt, liksom den som har inkomster från uthyrning, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Går att undvika

Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik säljs omkring 100 000 bostadsrätter och 50 000 villor varje år.

Men även personer som har lön eller pension från flera utbetalare behöver också ofta betala kvarskatt.

Anledningen är att det enbart är huvudutbetalaren som drar skatt efter den så kallade skattetabellen medan övriga utbetalare ska dra 30 procent.

– För att undvika kvarskatt går det att be en utbetalare dra mer i skatt eller att ansöka om jämkning hos oss på Skatteverket. På skatteverket.se finns hjälp för att räkna ut din skatt, säger Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Då är deadline

Skatteverket framhåller att den som fått besked om stor kvarskatt det här året kan göra en extra skatteinbetalning senast den 12 februari.

Då kommer man att undvika den ränta som alltså påförs dagen därpå.

Absolut sista dag att betala kvarskatten är för den stora majoriteten 14 juli eller 12 september. Exakt vilket datum som gäller för dig kommer du att kunna se på slutskattebeskedet.

Två uppmaningar

Myndigheten går sammanfattningsvis ut med följande två uppmaningar för att undvika kostnadsräntan om man räknar med att behöva betala kvarskatt på över 30 000 kronor:

  • Betala in den del av beloppet som överstiger 30 000 kronor så att betalningen är bokförd på ditt skattekonto senast 12 februari.
  • Betala in resterande belopp så att det är bokfört på ditt skattekonto senast 5 maj.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen