JUST NU: Regeringen ändrar regler – så ska fler få jobb
2022 07 11
En rad förändringar inom arbetsmarknadspolitiken presenteras av regeringen.
Förändringarna består av nya förordningar och uppdrag som i första hand ska ge Arbetsförmedlingen bättre förutsättningar att styras ur ett långsiktigt perspektiv.
Det meddelar regeringen i ett pressmeddelande på måndagseftermiddagen, som menar att ändringarna är nödvändiga bland annat för att bryta segregationen.
Trycker särskilt på en punkt
En punkt utmärker sig särskilt och handlar om ett specifikt uppdrag till Arbetsförmedlingen, som ska börja arbeta närmare kommunerna.
Tillsammans ska stödet för arbetssökande individer bli bättre. Dessutom vill man backa upp kompetensförsörjningen på marknaden.
“Alla som kan ska arbeta”
Konkret handlar det om att skapa bättre förutsättningar för planering, samordning och stödet generellt för de som går utan sysselsättning.
– Alla som kan arbeta ska arbeta. Det är genom att fler kommer i arbete och egen försörjning som vi kan stärka Sverige och svensk ekonomi, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff.
“Statlig, aktiv arbetsmarknadspolitik”
Hon tillägger:
– Vi ska ha en statlig, aktiv arbetsmarknadspolitik i hela landet. Arbetsförmedlingen ska samverka med kommuner, regioner, myndigheter och lokalt näringsliv, både kring den enskilda individens behov och på strategisk nivå, säger Eva Nordmark.
Arbetslösheten sjunker
I maj var 6,6 procent av Sveriges befolkning inskrivna på Arbetsförmedlingen som arbetslösa. Det motsvarar 333 627 personer och är de senaste siffrorna som myndigheten hittills har redovisat.
Siffran är lägre än samma månad föregående år – då 7,9 procent (411 456 perosner) var registrerade som arbetssökande.
Långtidsarbetslösa har det tufft
Även om arbetslösheten sjunkit sedan förra året har det blivit tuffare för de som stått utanför arbetsmarknaden under en längre period.
I slutet av maj hade totalt 98 810 personer varit borta från jobb i över två år, samtidigt som Arbetsförmedlingen annonserade ut rekordmånga jobb inom bland annat hotell och restaurang.
– Det krävs en kedja av insatser för att gruppen med längre inskrivningstider ska ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, sade Anders Ljungberg, chefsanalytiker på myndigheten, till DN då.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen