UTRIKES: Tecknade barnböcker om får “uppviglar hat”
2022 07 06
Författarna bakom en berättelseserie om djur ställs nu inför rätta.
Den numera nedlagda gruppen General Union of Hong Kong Speech Therapists har publicerat en serie barnböcker med tecknade får och vargar.
Böcker som åklagare i Kina nu drar gruppen inför rätta för – på grund av att skildringarna anses “uppvigla hat”, rapporterar The Guardian.
Fastlandskineser som blodtörstiga vargar
Anledningen är att böckerna anklagas vara analogier för Hongkongs invånare och fastlandskineser, och att de tecknade karaktärerna uppmuntrade till hat mot de senare.
I böckerna porträtteras Hongkongs invånare som som försvarslösa får, medan fastlandskineserna skildras som blodtörstiga vargar.
“Framställer som fiender”
Under den första rättegångsdagen argumenterade åklagaren Laura Ng för att böckerna framställer de två grupperna som fiender gentemot varandra.
– Hongkongs invånare är sårbara minoriteter, kinesiska härskare är kallblodiga, totalitära och brutala, och kineser på fastlandet är ligister, säger åklagaren enligt The Guardian.
Kopplade till flyktingripande
De åtalade författarna har erkänt att de baserat böckerna på de demonstrationer som bröt ut i samband med ett omtvistat utlämningsförslag 2019, men nekar till anklagelserna om att uppvigla hat och våld.
Åklagaren kopplade en av böckerna, “De 12 krigarna i Fårbyn”, till när tolv flyktingar från Hongkong greps av kinesiska myndigheter 2020.
Skyller covid-19 på Kina
Enligt Laura Ng syftade bland annat en av böckerna till att uppmuntra Hongkongs invånare att beväpna sig och med våld göra motstånd mot Kinas myndigheter.
En annan bok påstås anklaga Kina för coronapandemin och gestaltat fastlandskineserna som “egoistiska, ociviliserade och ohygieniska”, vilket kan locka läsare i Hongkong att försöka bryta sig loss från Kina, enligt åklagaren.
Riskerar fängelse
Författarna greps i juli förra året och står bland annat anklagade för “konspiration genom upproriska publikationer”.
De riskerar fängelse i två år.
Ändrar böcker i skolan
Det är inte första gången den senaste tiden som barnböcker från Hongkong uppmärksammats världen över.
För ett par veckor sedan bestämdes att historieböckerna för eleverna i Hongkong ska förneka att regionen varit en brittisk koloni, skriver BBC.
Vill framhäva Kinas suveränitet
Istället ska böckerna påstå att Storbritannien “endast utövade kolonialt styre” i Hongkong. Syftet med ändringen ska vara att framställa Kina som en stormakt med obruten suveränitet.
Storbritannien lämnade tillbaka Hongkong till Kina 1997 efter att ha kontrollerat området i mer än 150 år. Kina å andra sidan påstår att man aldrig gett upp sin suveränitet, utan överlämnade Hongkong till britterna på grund och orättvisor och opiumkrigsavtal på 1800-talet.
Foto: K. Sekkema
Text: Redaktionen