ANALYS: Sverige drog vinstlotten – Turkiet kammade hem nästan ingenting

2022 06 30

En granskning av Sveriges avtal med Turkiet indikerar att Sverige i praktiken mest bara lovat Turkiet en massa luft. 

Sveriges regering med statsminister Magdalena Andersson (S) och utrikesminister Ann Linde (S) i spetsen mottar nu skarp kritik efter beskedet att Turkiet säger ja till svenskt Natomedlemskap.

Men en närmare granskning av uppgörelsen visar att Sverige i det närmaste inte utlovat  mycket överhuvudtaget till Turkiets kontroversiella och diktatoriska ledare Erdogan som i sista minuten ändrade sig och gav Sverige och Finland grönt ljus.

Avtalet i korthet

Avtalet mellan Sverige och Finland är i korthet följande:

-- Sverige och Finland ska stödja Turkiet avseende hot mot landets säkerhet. Därmed ska stöd ej ges till YPG/PYD eller Gülenrörelsen i Turkiet.
-- Sverige och Finland ska motverka terroristorganisationen PKK.
--Sverige ska införa en tuffare terrorlag.
--Sverige och Finland skall ej ha vapenembargon mot Turkiet.
--Sverige och Finland ska hantera Turkiets väntan på utvisningsbegäranden.

Mycket skrik för lite ull

Dokumentet indikerar att det varit mycket skrik för lite ull – mycket skrik från diktatoriska Erdogan men lite ull som levereras till Turkiet i praktiken.

Visst får Erdogan en del att visa upp på ett papper på hemmaplan för att återigen försöka tuta i sina väljare att de bör rösta på honom i presidentvalet i Turkiet nästa år. Men i praktiken är det inte särdeles mycket som Sverige gått med på.

Trams från Turkiets sida

Skrivningar om att Sverige och Finland ska motverka terrorism är ju redan så självklara att det är bara trams att det överhuvudtaget ska stå med i avtalet.

Sverige stödjer givetvis inte terrorism – utan är redan långt bättre än Turkiet själva på det området – men för att lugna Erdogans ego är det lika bra att låta det självklara stå med i avtalet.

PKK är redan terrorklassat sedan 1984 i Sverige så det är väldigt gammal skåpmat och enkelt för Sverige att intyga. Och Sveriges stöd till kurdiska styrkor avseende kriget mot IS har inte gällt inom Turkiet utan Syrien.

Fungerande rättsstat

Allra mest skriks det om utlämningar till Turkiet. Men inga löften har givits av Sverige såvitt känt och i avtalet står det att allt ska ske i enlighet med Europeiska konventionen för utlämningar – vilket redan är fallet idag.

Att Sverige skulle lämna ut av Turkiet efterfrågade personer i större utsträckning än före avtalet är enligt min bedömning osannolikt. Då vore Sverige ingen fungerande rättsstat och hur mycket Erdogan än önskar att Sveriges regering beter sig lika gräsligt och rättsvidrigt som han själv så kommer så inte att bli fallet.

En och annan utlämning har skett även tidigare från Sverige till Turkiet och så kan det bli även framöver – alldeles oavsett det nya Natoavtalet.

Men i själva avtalet står det bara att Sverige ska hantera Turkiets krav på utlämningar - inte att utlämningar ska ske. Och den skillnaden är ju väldigt stor.

En tydlig eftergift- på pappret

Min bedömning är att det de facto bara finns en enda punkt där man kan säga att Sverige och Finland gör en tydlig eftergift till Turkiet – och det är faktiskt en eftergift som inte är helt onaturlig. Och dessutom en eftergift som främst finns på ett papper.

Det är att man stryker vapenembargot mot Turkiet.

Det vore ju på sätt och vis märkligt om man är medlemmar i en och samma försvarsallians men samtidigt vägrar att sälja vapen till ett av medlemsländerna.

På grund av att Turkiet använder vapen mot kurder i Syrien – som hela världen har att tacka för att kurderna stoppade terrorsekten IS – så betonar många klara skäl för att vara tveksam till vapenförsäljning till Turkiet.

Det är fullt förståeligt. Turkiet håller verkligen inte måttet.

Men att man slopar ett vapenembargo innebär inte att Turkiet per automatik köper vapen av Sverige i alla fall. Varje eventuell förfrågan ska hanteras separat en och en och Turkiet kan fortfarande få ett nej.

Stor seger för Sverige

Summa summarum så är min bedömning att Sverige och Finland tycks få något som både S-regeringen och alla fem partier till höger om S värderar mycket högt, det vill säga Centern, Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – nämligen ett stort steg mot Natomedlemskap.

Det var precis det som både Sveriges S-regering och det moderatledda regeringsunderlaget ville ha. Med andra ord en stor seger för en betydande majoritet av Sveriges partier.

Och i Finland är det politiska stödet ännu bredare.

Erdogan får mest bara tidningsrubriker

Samtidigt är det inte säkert att Turkiet i praktiken får mycket alls av Sverige. Alla tolkningsmöjligheter i det luddiga avtalet talar till Sveriges fördel. Finns det inga krav tydligt nedpräntade så lär det heller inte bli av något som Sverige inte vill.

Det Erdogan dock får är i första hand en massa positiva rubriker i hemlandet där media för övrigt inte vågar skriva mycket annat för då kan journalisterna kastas i fängelse.

Ligger under i mätningar inför valet

För Erdogan är just tidningsrubriker det han i första hand kan nyttja inför presidentvalet i Turkiet nästa år där han hoppas på att vinna men har legat under kraftigt i mätningarna.

Det är USA som agerat bakom kulisserna och exakt vad Turkiet kommer att få av USA är inte klart - men det blir av USA som Turkiet i första hand får sådant de efterfrågat, sannolikt inte av Sverige. Ryktet om köp av amerikanska F16-plan är dock inte klarlagt ännu. Det måste godkännas av kongressen också vilket inte är en självklarhet.

En sak som  Erdogan med säkerhet dock har fått fick han redan igår - en handskakningsbild med Joe Biden. En ganska billig eftergift för att få med Sverige och Finland i Nato.

Turkiet kan komma att bli bångstyriga även framöver under resans gång. Men pressen blir då så hård på landet att det kommer få ge med sig ytterligare en gång. Och ska då någon eftergift ges till Erdogan igen så lär det inte bli från Sverige den gången heller.

Europas demokrati kan vinna allra mest på om Erdogan förlorar valet nästa år vilket dessutom skulle göra avtalet ännu mer fördelaktigt för Sverige.

Foto: M König resp M Dagli

Text: Redaktionen


Stort larm om bensinmackar – tömmer hela kontot

2024 10 13

Kunder har fått sina kontokort tömda på bensinmackar. 

Två brott har inträffat på kort tid, i Uppsala och Stockholm. 

Nu uppmanar polisen allmänheten att vara på sin vakt.

Nya bedrägeriförsök är att vänta.

– Erfarenheten är att när denna typ av brott blir aktuellt så inträffar många brott inom en snar framtid, så brukar det se ut, framhåller polisen i ett uttalande.

Så här går brottet till

Enligt polisen har brotten sannolikt gått till på följande vis:

- Kontokortet har lästs av när det förts in i betalningsautomaten på bensinstationen.

- Gärningsmännen har monterat en avläsningsutrustning på automaten. Vid knappsatsen har bedragarna satt en liten kamera som är stor som ett knappnålshuvud.

- Med hjälp av kameran ser gärningsmannen inslagningen av koden.

”Ring 112”

Polisen uppmanar allmänheten att vara extra uppmärksamma på två saker vid betalning på bensinmackar. 

För det första uppmanas kunder att känna efter att all utrustning sitter som den ska när man sticker in bankkortet i automaten. Om något sitter löst är det en varningssignal.

– Sitter något löst avbryter man tankningen och ringer ägaren och polisen på 112, framhåller myndigheten.

Den som tankar uppmanas också att kontrollera att ingenting ser konstigt ut kring knappsatsen på automaten. Om man ser ett hål i utrustningen kan det vara en kamera.

– Vid misstanke om att inte allt står rätt till vid automaten ring 112 och anmäl det, skriver polisen.

400 000 drabbas varje år

Varje år drabbas 400 000 svenskar av kort- och kreditbedrägerier.

Skimming av bankkort och ID-kort är ett av de vanligaste bedrägerierna i Sverige i dag, uppger säkerhetsföretaget Vipo.

Vid fall av skimming använder bedragaren en scanner eller en app i mobiltelefonen för att komma åt kortuppgifter.

Enligt Vipo kan kortanvändare skydda sig på följande sätt:

1, Håll dina känsliga uppgifter för dig själv. Lämna aldrig ut känsliga uppgifter såsom personnummer, kontonummer eller PIN-koden till ditt kort via e-post, chatt eller SMS. Inte ens om en vän hör av sig från sin riktiga e-postadress. Du vet aldrig vem som är hackad.

2, Se till att göra dina internetköp hos seriösa aktörer. Läs noga igenom omdömen innan du handlar online. Hur seriös en sida än ser ut, så kan det vara bedragare som driver den.

3, Köp ett RFID-kort. RFID-blocker kortet är lika stort som ett kreditkort och skyddar dina kort mot trådlös skimning. Du sätter skyddskortet i plånboken och det “gömmer” dina kortuppgifter från bedragare.

Arkivfoto: Circle K

Text: Redaktionen


Besked till alla med trädgård – så ändras reglerna

2024 10 14

Nu kommer ett nytt besked om vad som gäller för alla som vill ta hand om sitt trädgårdsavfall.

Frågan om att elda i sin egen trädgård rörde upp stor debatt i våras.

Detta efter att ett nytt EU-direktiv tolkats av Naturvårdsverket som att det inte är tillåtet att elda avfall i trädgården.

Istället skulle avfallet komposteras eller köras till en avfallsstation, lydde Naturvårdsverkets besked.

Nu föreslår regeringen ändrade regler, rapporterar SVT.

Reglerna ändras

Regeringen har lagt fram ett förslag som innebär att reglerna ändras i hela landet.

Syftet med förslaget är att förenkla för kommuner och för alla som har trädgård.

I förslaget till ändring i avfallsförordningen slås det fast att det är tillåtet att tillfälligt elda avfall vid sitt hus, enligt kanalen.

Det måste dock göras med minsta möjliga störningar för omgivningen.

Kommunen kommer också ha möjlighet att även fortsättningsvis förbjuda eller begränsa eldning av trädgårdsavfall, men utgångspunkten är att det är tillåtet.

Man bör alltså ta reda på vad som gäller i den kommun man bor.

Dispenskrav för majbrasor slopas

Enligt förslaget från klimat- och näringslivsdepartementet ska också kravet på dispens vid förbränning av trädgårdsavfall i samband med allmänna sammankomster slopas, enligt kanalen.

Det innebär alltså att kraven för dispens tas bort när det gäller majbrasor.

De ändringar som regeringen vill införa kan träda i kraft den 1 december.

Har väckt debatt

Beskedet i våras om att eldning i trädgården är förbjudet väckte starka reaktioner från många håll.

Energi- och näringsminister Ebba Busch kommenterade beskedet med att förtydliga att det inte var regeringen som hade infört något nytt förbud.

– Jag vill vara tydlig med att regeringen inte infört något nytt förbud mot eldning av trädgårdsavfall. Det rör sig om nya regler men inte om någon större förändring gentemot hur det fungerat tidigare. Vi ser att dessa går att tolka på olika sätt och reglerna kommer därför att förtydligas, skrev hon på X i mitten av april.

Även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sade att reglerna skulle förtydligas, och uppmanade samtidigt människor att använda sitt sunda förnuft.

– Här gäller det att ha sunt förnuft. När det är orimligt att elda trädgårdsavfall tar man sig till en återvinningsstation. Men ibland är också det orimligt, om man till exempel behöver köra en längre sträcka, sade hon till SR.

Och nu ska reglerna alltså förtydligas.

Foto: P. Shah

Text: Redaktionen