I NATT: Nytt utspel från Erdogan – försöker bevisa svenskt “hyckleri”

2022 06 28

Sverige och Finland har bokat möte med Turkiet under Natotoppmötet i Madrid.

Turerna är välkända vid det här laget. Sverige vill gå med i Nato – men medlemsnationen Turkiet sätter käppar i hjulet för den svenska ansökningen. 

Ett motstånd som inte visar några tecken på att bli mindre.  Inför veckans Natotoppmöte i Madrid riskerar det istället att bli än mer kaosartat när Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan nu lovar att visa upp "bilder" som ska peka ut Sverige som "hycklare".

Ska presentera bevis för “hyckleri”

När parterna ska träffas i Madrid har Erdoğan gått ut och sagt att han ska göra “allt som är nödvändigt för vårt lands rättigheter och intressen”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Som en del av dessa medel sade Erdoğan att han både skulle förmedla dokument och bilder som visar på ett svenskt “hyckleri”. Han syftade på dokumentation kring “terrorgrupper”, däribland kurdiska militanta sådana.

Några andra detaljer kring vad det är för bevismaterial framgick inte.

Ingen attitydförändring

– Vi kommer tydligt att säga till dem att det inte är möjligt att förvänta sig en annan attityd från Turkiet om inte denna bild förändras, sade Erdoğan efter ett regeringsmöte i Ankara, enligt AP.

Kräver utlämning och vapen

Att Turkiet anser att Sverige har ett slappt förhållningssätt till grupper som Turkiet å sin sida har terrorstämplat är ett av skälen till att Erdoğan inte släpper in Sverige i Nato. En av dessa grupper är PKK, Kurdistans arbetarparti, samt dess syriska representanter.

Erdoğan kräver också att både Sverige och Finland utlämnar individer som efterlysts i Turkiet och att länderna åter börjar sälja vapen till den turkiska presidenten – någonting som upphörde efter att Turkiet gjorde militärt intrång i Syrien 2019.

“Backar inte”

En talesperson för den turkiska regeringen talade i liknande termer under gårdagen inför det stora Natomötet som inleds idag, och menar att bollen ligger på Sveriges planhalva nu.

– Deltagande i det här toppmötet betyder inte att vi tar ett steg tillbaka från vår position, säger Erdoğans talesperson Ibrahim Kalin enligt det turkiska regeringsorganet Daily Dabah.

Stoltenberg ger inga löften

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg var noga med att inte ge några falska förhoppningar till Sverige om dess ansökan inför att medlemsländerna träffas i veckan.

– Vi jobbar nu tillsammans på ett avtal mellan Sverige, Finland och vår allierade Turkiet för att ytterligare adressera säkerhetsfrågor: vapenexport och striden mot terrorismen inkluderat, sade generalsekreteraren på en pressträff igår.

Låga förhoppningar

Sverige förväntar sig inte heller att få grönt ljus av Turkiet under mötet i fråga.

– Jag tror inte vi kommer så långt att vi kommer hela vägen fram, men det finns klara möjligheter till att ta konkreta steg, sade utrikesminister Ann Linde (S) till SVT i söndags kväll.

Telefonsamtal med Erdoğan

Statsminister Magdalena Andersson (S) talade i telefon med Erdoğan i helgen inför det heta Madridmötet idag.

– Enades om vikten av att göra framsteg inför Nato-toppmötet i Madrid nästa vecka, där jag ser fram emot att träffa president Erdoğan och andra allierade ledare, framhävde Andersson på Twitter efteråt.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Risk för jättekrasch – ”värre än finanskrisen”

2024 12 21

Hösten 2008 kraschade den amerikanska bostadsmarknaden, vilket ledde till en global finanskris.

När investmentbanken Lehman Brothers gick i konkurs i september 2008 spred sig paniken på världens finansmarknader.

Stockholmsbörsen rasade nästan 60 procent på ett år och kronans värde störtdök med 40 procent. Samtidigt sköt arbetslösheten i höjden och räntan tickade uppåt i en snabb takt.

”Panik på marknaden”

Orsaken till finanskrisen 2008 var en katastrofalt fungerande amerikansk bolånemarknad.

– Folk hade fått lån på felaktiga grunder. Sedan hade de här lånen paketerats om och sålts vidare, har Swedbanks dåvarande chefsekonom Anna Breman förklarat i en intervju med SVT.

– När huspriserna sedan började falla visste man inte vem i det finansiella systemet som satt på riskerna. Då blev det panik på marknaden.

Stort larm: ”Kan bli värre än 2008”

Nu kan det återigen vara dags för panik på marknaden.

Världen riskerar en ny finanskris och den här gången kan det bli ännu värre än förra gången.  

Det framhåller den amerikanska senatens finansutskott i en ny rapport

– Den växande instabiliteten på de amerikanska bostadsförsäkringsmarknaderna kan leda till en bostadskrasch värre än 2008 om inte beslutsfattare agerar snabbt, står det i rapporten. 

Ökad risk 

Den ökade risken för extrema väderhändelser pekas ut om orsaken till den potentiella kraschen. 

Bostäder som drabbas av naturkatastrofer har blivit ett stort problem för försäkringsbolag i USA.

Detta eftersom klimatförändringarna har ökat risken för extrema väderhändelser, vilket tvingar försäkringsbolagen att betala ut mer pengar. 

I dag vägrar många försäkringsbolag att teckna försäkringar i utsatta områden. Alternativt chockhöjer försäkringsbolagen priserna eller begränsar omfattningen av ersättningen.

Finansutskottet varnar för att utvecklingen riskerar att leda till en ny finanskris.

– Om försäkringsbolagen vägrar att täcka fastigheter, som riskerar extrema väderhändelser, kommer inte bolånebolag att låna ut till dem.  Som ett resultat av den ökade svårigheten att få ett bolån kommer fastighetsvärdena sannolikt att sjunka. Det kommer innebära farliga konsekvenser för hela den amerikanska bostadsmarknaden.

Foto: E.J Sutcliffe

Text: Redaktionen


Klart besked till alla som kör bensin- och dieselbil

2024 12 20

Sverige riskerar att missa EU:s klimatmål till 2030.

Detta trots att regeringen tidigare i år meddelade en uppmärksammad höjning av reduktionsplikten.

– Regeringen kommer att gå fram med en ny reduktionsplikt som innebär att Sverige väntas kunna nå ESR-åtagandet, den del av EU:s klimatmål som bland annat reglerar utsläppen från vägtransporter, arbetsmaskiner och jordbruk, framhöll Finansdepartement och Klimat- och näringslivsdepartementet i augusti.

Kalkylen kan spricka

Enligt Statistiska centralbyrån har dock utsläppen från fossila drivmedel ökat med 23 procent hittills i år.

Det innebär ett högre trafikutsläpp än regeringen räknade med – och den beräkning som regering gick fram med är därmed på väg att spricka, uppger SVT Nyheter.

– Det är såklart inget som är bra, men alla gör ju prognoser utifrån sin bästa förmåga, ingen har en spåkula, inte regeringen, inte myndigheterna. Och märker vi att det inte stämmer överens med verkligheten får vi anpassa vårt arbete efter det, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L) i en kommentar till kanalen.

Tydligt besked

Missar Sverige ESR-målet kan det resultera i böter på miljardbelopp till EU. 

Beskedet till folk som kör bensin- och dieselbil är dock mycket tydligt: att höja inblandningen är överhuvudtaget inte aktuellt som en anpassning.

– Nej, jag menar att ytterligare vrida reduktionsplikten inte är att lösa problemet, den riktiga lösningen är mycket mer komplex, säger Romina Pourmokhtari.

Sänkte skatten

I samma veva som regeringen i augusti meddelade att reduktionsplikten höjs från sex till tio procent aviserades också ett förslag om sänkt skatt på drivmedel.

– Den sänkta skatten beräknas totalt mer än kompensera för det prispåslag som reduktionsplikten kan leda till, framhöll regeringen.

– Staten står för hela kostnaden. De som oroas av detta kan sova lugnt, vi kompenserar genom skattesänkningar på drivmedel, tillade Sverigedemokraterna i en kommentar till Aftonbladet vid tillfället.

Foto: Circle K resp Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen