Folkhälsomyndigheten gav felaktiga uppgifter till svenska folket

2021 05 09

Folkhälsomyndigheten lämnade felaktiga uppgifter till svenska folket och underdrev allvaret i pandemin.

Det konstaterar Sveriges Radio i en ny granskning idag.

🔸När smittspridningen i höstas ökade med hela 35% på bara en vecka enligt Folkhälsomyndighetens egen statistik så beskrev Anders Tegnell ändå smittspridningen på en presskonferens bland annat som ”en liten försiktig ökning”.

🔸Folkhälsomyndigheten bedömde trots den snabba ökningen i höstas att ökningen skulle komma av sig och stabiliseras då svenskarna var duktiga på att följa rekommendationerna. Men inte heller det stämde då Telia, MSB och Novus tydligt indikerade att folk följde rekommendationerna allt sämre avslöjar SR idag och ställer flera raka frågor till Tegnell.

Frågan är varför ni sa att ökningen var svag?

– Det var den bedömningen då, svarar Tegnell till SR.

Men det stämmer inte med statistiken och epidemiologiprofessor Tove Fall vid Uppsala universitet är kritisk till Folkhälsomyndighetens kommunikation.

– En sån här sjukdom när det hänger på allmänhetens följsamhet, då är det oerhört viktigt att allmänheten vet om att det finns varningsflaggor, säger hon till SR.

Tegnell svarar SR:

– Det är hela tiden en balans hur mycket man liksom då ska trycka på så att säga skrämmas och hur mycket man ska  använda morötter och tala om att vi gör faktiskt ett bra jobb. Det handlar ju också om vilka signaler det skickar till befolkningen.

ANALYS

Myndighetens signaler ska vara sanningen – inget annat. Men istället för att säga som det är har Folkhälsomyndigheten tonat ned och skönmålat smittspridningen i Sverige i ett läge där tiotusentals förlorade livet i Europa under hösten 2020 samtidigt som det inte var omöjligt att lista ut att den svåra höstvågen även skulle slå in mot Sverige precis som under våren. Det är under all kritik.

[yop_poll id="8"]

Ny mobilregel införs i sommar – ska gälla i hela Sverige

2025 04 24

Nya EU-regler gällande mobiltelefoner träder i kraft i sommar.

Det innebär därmed förändringar för hela Sverige.

Förändringarna är flera och den röda tråden är att mobilerna ska bli mer hållbara över tid.

En av de mest omtalade justeringarna är att alla mobiltelefoner numera måste tåla vatten, damm och ha ett hållbart skydd mot “oavsiktliga fall eller repor”.

– Krav på ekodesign kommer att gälla för smartphones och surfplattor som släpps ut på EU-marknaden från och med den 20 juni 2025, bekräftar EU-kommissionen i ett uttalande.

Dessutom införs regler om demontering och reparation, vilket innebär att tillverkaren blir skyldig att tillhandahålla reservdelar inom 5-10 arbetsdagar och i sju år efter att varan sålts.

Alla ska säljas med etikett

EU har fler krav som blir verklighet i sommar.

Till exempel ska då alla mobiltelefoner säljas med en etikett som idag vanligtvis syns på vitvaror som kylskåp och tvättmaskiner.

Det handlar om en energimärkning som måste informera om telefoners och surfplattors energieffektivitet och batterilivslängd. Även skyddet mot damm, vatten och fall ska framgå på etiketten.

Denna energimärkning kommer att hjälpa EU-konsumenter att göra mer informerade och hållbara köpval och uppmuntra hållbar konsumtion, framhåller EU-kommissionen.

Etiketten som ska synas på telefoner och surfplattor. Foto: EU-kommissionen.

Sparar två tredjedelar av energi

Enligt EU ska batterierna hålla åtminstone 800 så kallade laddcykler utan att tappa mer än 20 procent av den ursprungliga kapaciteten.

Produkter som undantas från de nya reglerna är sådana med vikbar skärm eller som redan släppts ut på marknaden före den 20 juni. Annars gäller förändringen samtliga mobiler och surfplattor med en skärm på 7-17,4 tum.

– Mobiltelefoner och surfplattor som produceras under dessa regler kommer att spara nästan 14 terawattimmar i primärenergi varje år till 2030, förklarar EU-kommissionen.

– Detta är en tredjedel av den primära energiförbrukningen för dessa produkter idag. De nya reglerna kommer också att bidra till att optimera användningen och återvinningen av kritiska råvaror.

LÄS MER: Mobilbolag i konkurs – “Aldrig tidigare skådade utmaningar”

Foto: Kaboompics.com

Text. Redaktionen


Trumps jättehyllning – “Ett fantastiskt land”

2025 04 24

Donald Trump ser mycket positivt på Sveriges grannland i väst.

På torsdagskvällen gästar Norges finansminister och Natos tidigare generalsekreterare Jens Stoltenberg Vita huset tillsammans med statsminister Jonas Gahr Støre.

Flera saker väntas diskuteras under mötet – däribland kriget i Ukraina.

Innan dess passar den amerikanska presidenten på att hylla Norge – och det ordentligt.

“Ett fantastiskt land”

Donald Trump håller inte tillbaka med komplimangerna till Sveriges grannland i väst.

– Norge ska fortsätta göra det de gör. Det är ett fantastiskt land med fantastiska människor. Jag känner många från Norge, säger Trump enligt norska VG.

Och Stoltenberg

Trump passar även på att hylla Jens Stoltenberg för hans arbete i Nato.

– Och det är roligt att se min gode vän (Jens Stoltenberg, reds. anm.) som gjorde ett fantastiskt jobb med NATO, säger Trump.

Norges ambassadör i USA, Anniken Huitfeldt, deltar också i mötet. 

Huitfeldt var Norges utrikesminister fram till hösten 2023.

Egen deadline

Ett av de ämnen som tros diskuteras under mötet är det rådande kriget i Ukraina.

Tidigare på torsdagen gav den amerikanska presidenten besked om att han har en “egen deadline” för ett fredsavtal mellan Ukraina och Ryssland.

USA:s president tillägger att han måste få både Putin och Zelenskyj till samtalsbordet men säger att ”de båda vill ha fred”.

Det rapporterar BBC.

“När kommer handlingen?”

Tidigare idag gick Donald Trump ut på sociala medier och vädjade till Vladimir Putin om att sluta med missilattackerna, efter attacken mot Kyiv som ledde till 12 dödsfall.

BBC:s Nomia Iqbal ifrågasätter nu Trump, och undrar när frustrationen kommer att övergå till konkret handling.

– Trump verkar ge president Zelenskyj en stor del av skulden för detta, men hans ilska mot Vladimir Putin är anmärkningsvärd och sällsynt, skriver Iqbal.

– USA:s president har alltid antytt att den ryske ledaren vill få till stånd ett avtal mer än Ukraina. USA har tillräckligt med inflytande över Ryssland. USA skulle kunna skärpa de befintliga sanktionerna ytterligare, införa ytterligare tullar för länder som köper rysk olja och öka sitt militära stöd till Ukraina.

Foto: The White House

Text: Redaktionen